Karabük Valiliği tarafından dün akşam Filyos Endüstri Bölgesi ile ilgili  gerçekleştirilen toplantı büyük bir skandalı ortaya çıkarttı. Batıkaradenizhaber.net isimli haber sitesinin haberine göre toplantıda Filyos Projesi’nin Tosyalı Holdinge peşkeş çekildiğini iddia eden Karabüklü haddaneciler ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin tepkisi üzerine AKP Karabük Milletvekili Niyazi Güneş toplantıyı terk etti. Yaşanam sert yarışmaların ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin ise gelişmelerden haberdar olmadığını, gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.
İşte o haber: 
Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal, Niyazi Güneş ve  Dr. Hüseyin Avni Aksoy, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük TSO Başkanı Mehmet Mescier, Safranbolu TSO Başkanı Ali Sami Acar, Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 13. Bölge Müdürü Erdem Öncebe, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Eyüp Güder,  Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreter Vekili Elif Acar ve sanayiciler katıldı.  Gerçekleşen toplantı tam anlamıyla bir skandalı ortaya çıkarttı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yeni uygulamasına göre sanayi bölgeleri endüstri bölgesi ilan edilerek bir şirkete ihale ediliyor. Bu şirkette gerekli altyapı yatırımlarını gerçekleştirdikten sonra ihtiyacı olan araziyi alıyor, geri kalanı ise yatırımcılara satıyor. Dün akşam yapılan toplantıda da, bölge insanının Sultan Abdülhamit’ten bu yana beklediği ve “Bölgenin Çılgın Projesi” şeklinde tanımlanan Filyos Projesinin İskenderunlu Tosyalı Holding’e tahsis edildiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre bölgede 600 hektar alan var. Bu alanın yalnızca 210 hektarı sanayi tesisi kurulabilir durumda. Bu alan; ihalesiz, teklifsiz ve başvurusuz şekilde Tosyalı Holding’e tahsis edilmiş.
Baylan; “Biz boşuna mı teklif topladık?”
Dün akşamki toplantıda yaşanan gelişmelere sert tepki gösteren Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan;” 12 haddeci arkadaşımızdan başvuru aldık, toplam 3 milyon 150 bin metrekarelik arsa tahsis talebimizi valimiz ve milletvekillerimizle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ilettik. Kendisi başvurularımızı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürüne ileterek kayıtlara aldırdı, ancak gördük ki boşuna teklif toplayıp zaman geçirmişiz, meğer bölge çoktan birilerine tahsis edilmiş” dedi
Baylan açıklamalarının devamında ise; “Bu proje hepimizin hayali bir proje, Türkiye’nin ilk 500 firması arasında başta Kardemir olmak üzere 15 firma var, bölge firmaları dururken neden bir İskenderunlu firma, bu firma altyapıyı yapacak, ihtiyacı alan arsayı alacak, geride kalan kısmı da ‘Ben elektriği getirdim, doğalgazı getirdim, işinize gelirse metrekaresi 200 dolardan satıyorum’ diyecek, peki bu fiyatlardan hangi yatırımcı arazi alacak” dedi.
Başkan Vergili; “Bizi saf mı sanıyorsunuz?”
Öte yandan dün akşamki toplantıya damgasını vuran isimlerden biri ise Karabük’ün sanayici Belediye Başkanı Rafet Vergili oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Eyüp Güder’e sert tepki gösteren Başkan Vergili; “Siz bizi saf mı sanıyorsunuz, ya da sanayiden filan anlamadığımızı mı düşünüyorsunuz, niye uzatıyorsunuz, bölgeyi adama teslim etmişsiniz, açıkça bunu söylesenize” dedi.
Daha sonra söz alan Karabük Milletvekili Niyazi Güneş’in projenin yapılabilirliğini anlatmaya çalışması üzerine Başkan Vergili; “Ne anlattığını ben anlamadım” derken, Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan’ın da Vergili’ye destek vermesi üzerine Güneş toplantıyı terk etti.
Bölge siyasilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin harekete geçmesi gerektiğini belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Bu proje bölgenin projesi, bu yöntemle Karabük, Bartın ve Zonguldak firmaları burada çivi çakamaz, limanı da bu firma liderliğindeki bir konsorsiyuma verirler, bizde yalnızca seyrederiz” dedi
Edinilen bilgilere göre, yaşanan bu sert diyalogların ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, olayın seyrinin bu şekilde yürüdüğünden haberinin olmadığını belirterek itidal çağrısı yaptı ve Ankara nezdinde gerekli girişimleri başlatacağını belirtti.