Jandarmanın asayiş olaylarında kullandığı Vera ve Taç isimli köpekler de halkın sevgilisi oldu

 

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, hafta sonu etkinliğine katılan gazetecilere sahildeki “Canlı Balık – Filyos” restaurantta yemek verdi

 

Zonguldaklı gazeteciler hafta sonu Filyos’ta hem stres attılar hem de sahip kenarında Filyos Belediye başkanı Ömer Ünal’ın kendilerine verdiği balık ziyafetine katıldılar. Zonguldak Gazeteciler Cemiyetinin organize ettiği hafta sonu programında Filyos Kalesi de basın mensuplarına tanııldı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde ilk kez göreve başlayan atlı jandarma timleri, il genelindeki belirlenen yerlerde de olmak üzere bir ay süreyle faaliyette bulunacaklar. 

Zonguldak İl Jandarma Komutanlığınca, kentte ilk kez Filyos beldesi sahilinin yanı sıra beldedeki M.Ö. 6 ve 7'nci yüzyıllar arasında kurulduğu tahmin edilen ve Karadeniz bölgesinin kıyı şeridindeki tek antik kent Tieion Antik Kenti'nde göreve başlayan iki ayrı jandarma atlı timleri, vatandaşların ilgi odağı oldu.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Nevşehir’de 2003 yılında kurulan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığında eğitilen atlar, motorlu araçların giremediği turizm bölgelerindeki asayiş görevleri için titizlikle hazırlanıyor.

Görevliler tarafından özel olarak seçilen atlar, asayiş parkurunda 15 ila 34 hafta arasında değişen eğitim sürecinde, yerdeki cisimlere alıştırma, perde geçme, ışık ve sese duyarsızlaştırma, hareketli zemine, duman ve sise alıştırma, silah kullanma, asayiş topu, tünel geçme, göğüsle itme, sudan geçme, atılan cisimlere, pankartlara ve gürültüye alıştırma ile merdivenden inme-çıkma etaplarında sıkı bir eğitimden geçiriliyor.

Eğitimi başarıyla tamamlayan atlar, toplumsal olaylara müdahalede, trafiğe kapalı turistik ve mesire yerlerinde önleyici zabıta olarak devriye hizmetinde, av sahalarında ve orman bölgelerinde çevre kontrolü sağlamada ve tören ile gösterilerde Jandarma Genel Komutanlığını temsil etmede kullanılıyor.

Jandarma yetkilileri, teşkilatlarının kuruluşundan itibaren ulaşım hizmetleri ile emniyet ve asayişin sağlanması alanlarında kullanılan atların, sabah mesaisiyle zorlu, ancak eğlenceli bir eğitimden geçirildiğini belirterek, şöyle konuştular:

"Atlarımız güne sabah yem ile başlamaktadır. Binicileri tarafından sabah tımarlarının yapılmasına müteakip, günlük sağlık kontrolleri veteriner hekimlerimizce yapılmaktadır. Daha sonrasında atların ve binicilerin büyük efor sarf ettikleri zorlu, ancak eğlenceli antrenmanları başlamaktadır. Atlarımız yıllık eğitim dönemlerinde, temel at terbiyesi, engel atlama ve asayiş eğitimlerine tabi tutulmaktadır. Binişlerinin bitimine müteakip, binici kontrolünde atımızın bakımları, sağlık kontrolü ve yemlemelerinin yapılmasıyla, atlarımız yaşam alanlarına dinlenmek üzere bırakılmaktadır. İyi eğitilmiş atlar, asayiş olaylarında ekiplerin çalışmasına katkı sağlamaktadır. Mükemmel bir içgüdüye sahip, duyuları oldukça gelişmiş, genelde soğukkanlı, insanlarla iletişim kurmasını seven, gece ve gündüz şartlarında çok rahat ve süratli hareket edebilen, engelleri aşma, dar alanlardan geçme, suda yüzebilme gibi birçok üstün özelliklere sahip olan atlar, asayiş hizmetlerinde, suç ve suçlularla mücadelede jandarmanın etkinliğini arttırmaktadır.’’

SUÇLULARIN KORKULU RÜYALARI KÖPEKLER

Etkinlikler sırasında jandarmanın faaliyetlerinde yer alan ev ve araçlarda arama yapmak için yetiştirilen 4 yaşındaki Alman kurdu cinsi Narkotik Madde Köpeği Vera’nın yanı sıra kaçakçılık, hırsızlık, sınır ihlalleri, mağara ve sığınak aramaları, ormanlarda iz takibi, cezaevi firarilerini yakalama, kaybolan kişilerin önceden kullandıkları elbiseleri koklayarak insan dokusunu 5 kilometre mesafede tanımasıyla kayıp şahsı bulabilen 15 aylık Labrador cinsi İz Takip Köpeği Taç’ın, görevleri anlatıldı.

Komşu illerde de ihtiyaç duyulması halinde görev yapan köpeklerin 9 yıllık görevlerini tamamlamalarının ardından emekliye sevk edildiği bildirildi.

JANDARMANIN GÖSTERİLERİ

Atlı jandarma timlerinin yanı sıra jandarma da park alanında eğitim gösterisi yaptı, jandarma motorize ekipleri gösterilerde bulunarak çocukları araçlarla gezdirdi, çocuklara Jandarma Boyama Kitabı dağıtıldı, jandarma devriyeleri ve Jandarma Mobil Plaka Tanıma Sistemi tanıtıldı, askerler Jandarma Andı okudu.

Halkın alkışlayarak yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerde vatandaşların yanı sıra gazeteciler de atlarla, köpeklerle, askerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinliklerin başlangıcında Kilimli ilçesine bağlı Göbü köyündeki yaklaşık 800 metre rakımlı Göbü Tepesi’nden, jandarmalar sahile yamaç paraşütüyle başarılı atlayış gerçekleştirdiler.  

Bu arada Jandarma Komutanı Yarbay Musa Menteşe vatandaşlarla yakından ilgilenerek sorularına içtenlikle cevap verdi, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, jandarmanın etkinliklerinin haberleştirilmesi için gazetecilerin organizasyonu görevini üstlendi, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal da etkinliklerin tamamında yer aldı. Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın Filyos Balık Restauranta  gazetecilere verdiği balık ziyafeti ise günün beğenilen jesti olarak kabul edildi ve böylece ZGC’nin organizasyonuna katılan gazeteciler de hafta sonu stres atma olanağı buldular. (Sermet AKSU)