“Gerçek bilirkişi Artvin halkıdır”

Artvin halkının geleceği ve yaşam alanı olan, doğal cennet Kafkasör ve Cerattepe’nin korunmasına yönelik mücadele sonucunda mahkemeye havale edilip bilirkişi heyeti tayin edilmesiyle devam eden süreçte, bilirkişi heyeti olumsuz raporu verilmesi üzerine Artvin İli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, “Gerçek bilirkişi ‘Yaşam alanlarıma dokunma’ diye Artvin halkının kendisidir.” dedi.

“İNSANLIK AYIBIDIR”

Bilirkişi heyetinin büyük bir insanlık ayıbına imza attığını söyleyen Bekarğlu, “Yürütülecek olan madencilik faaliyeti ile ekosisteme dönüşü olmayan sonuçların ortaya çıkması açıkken, bilirkişi heyetinin bu gerçeği yok sayması, Artvin halkının iradesine ve Artvinlilerin yaşam alanlarına karşı sorumsuzluğun göstergesi olmuştur. Artvin halkın katılımıyla yapılan keşif sırasında ifade edilenler, Artvin’in su kaynaklarının göreceği zarara dair somut göstergeler bu keşif sırasında bilirkişi heyeti tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmayarak, yaşam alanları ve yaşam alanlarındaki canlıların geleceği yerine, tamamen madencilik faaliyetinden çıkarı olanların elde edecekleri kazanç gözetilerek, büyük bir insanlık ayıbına imza atılmıştır.” diye konuştu.

“BİLİMSEL TUTARLILIĞI YOK”

Bilirkişi raporunda bilimsel tutarlılığın olmadığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden Bekaroğlu, “Bilirkişi raporunda, çıkarılacak madenin teleferikle taşınacak olması gerekçe yapılmıştır. Oysa çıkarılacak cevherle, teleferiğin taşıma kapasitesi arasındaki oranların birbiriyle tutmadığı çok açıktır. Buna rağmen bilirkişi heyetinin bu tutarsız raporu, heyetin bu tutarsız raporu, heyetin Artvinlilerin geleceğini değil, bu maden projesine yatırım yapmakta olan şirketin kasasını düşündüğü açıktır. Bilirkişi raporunda, hiçbir bilimsel verinin ve göstergenin dikkate alınmadığı, Artvin’in adeta ciğeri olan, yaşam ve gelecek garantisi olan bölgenin ekosistemi, canlı yaşamı için vazgeçilmez olan su kaynaklarına ne denli zarar verdiği biliniyorken bu konuda yine de şirketin gözetilmesi kabul edilmez bir durumdur. “ ifadelerini kullandı.

“ARTVİN HALKININ YANINDAYIZ”

Gerçek bilirkişinin Artvin halkı olduğunu söyleyen Bekaroğlu, “Böylesi bilimsellikten ve hakkaniyetten uzak, yaşam alanlarını hedef alan raporları kabul etmiyoruz, böylesi raporları hazırlayan kişilerin “bilir” liğini de tanımıyoruz. Bilinmelidir ki, gerçek bilirkişi halkın kendisidir. Toprağına, ormanına ve suyuna sahip çıkan, korumak için mücadele eden Artvin halkına rağmen düzenlenen raporların meşru bilirkişi raporu olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Yaşam alanlarının savunulması mücadelesinde, her yerde olduğu gibi Artvin halkının da yanına olacağız. Cerattepe’nin savunulmasında ve bu ranta dayalı, yaşam alanlarını talan eden zihniyetin ve eylemin karşısında tavır almaya devam edeceğiz. Bu anlamda, gerçek bilirkişi, “yaşam alanlarıma dokunma” diyen Artvin halkıdır diyoruz. Havamıza, suyumuza, deremize sahip çıkmak için, ekolojik yıkıma karşı mücadele Artvin halkına dayanışmaya duygularımızı ve selamlarımızı iletiyoruz. “ şeklinde konuştu. (Aycan KARADAĞ)