Genel Maden İşçileri Sendikası yönetim kurulu, son dönemdeki gelişmeler ile 21 Haziran’da düzenlenecek panel ve kortej yürüyüşü ile ilgili olarak üretim bölgelerini ziyaret ederek maden işçilerini bilgilendirdi.
Sabah vardiyasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesi Kilimli İşletmesi’nde GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska ile GMİS Karadon Şube Yönetimi, TTK Armutçuk Müessesesi’nde GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK Amasra Müessesinde GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan Amasra Müessesesi’nde, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ Merkez Atelyesi ve Merkez Servisleri işyerlerine maden işçilerine bilgi verdi.
TTK Karadon Müessesi Kilimli işletmesinde önce, 2.Ocakta yeni pano hazırlık ayağında üretime başlanması nedeniyle kazasız belasız üretim için kurban kesimi merasimi düzenlendi. Törene Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik, Kilimli İşletme Müdürü Hüseyin Çınar ve Müessese yöneticileri de katıldı. Kurban kesimi ve yapılan duaların ardından maden işçilerine TTK ile ilgili yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi veren GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska’nın konuşması sonrasında maden işçilerini 21 Haziran’da Sendikada düzenlenecek panele davet eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şunları söyledi;
“Arkadaşlar, son zamanlarda birileri tarafından Zonguldak üzerinde adeta karabulutlar dolaştırılıyor. Bu karabulutları bertaraf etmek de biz madencilerin elinde. Hiç kimse bu kurumun kapatılmasını, özelleştirilmesi yönünde yapılacak en ufak bir hareketi, bizlerin yani Genel Maden İş’in kabul edeceğini aklının ucundan bile geçirmesin. Biz maden işçileri mütevazi ve sakin insanlarız ama, ekmeğimize, aşımıza göz koymaya kalkışıldığında madencinin mütevaziliği ve sakinliği yerini kavgaya hazır, göz koyanın gözünü çıkaracak hale gelir. Biz madenciler olarak üretmek, ülkemize katkı sağlamak ve çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğini garanti altına almak istiyoruz. Madencinin sabır sınırlarını kimse denemeye kalkmasın. Kimse madenciyi üzmesin. Bizler diyoruz ki işçi alınsın işçi açıkları giderilsin, üretim artsın. 21 Haziran’da sendikamız salonunda saat: 14.00’te taşkömürü ve demir-çelik panelimiz yapılacak. Saat:17’de de Zonguldak’ın Kurtuluş Günü etkinlikleri çerçevesinde kortej yürüyüşü yapılacak. Madenci Anıtı’ndan başlayacak olan bu kortej yürüyüşüne hepinizi, eşiniz, çocuğunuz, ananız, babanız eş dostunuzla birlikte katılmaya bekliyoruz. Hepinize kazasız belasız çalışmalar diliyorum.”
Kurban Merasimi sonrasına maden işçilerine Zonguldak, TTK ve çalışma hayatındaki gelişmeler hakkında bilgi veren GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska şunları söyledi. “Allah, kesmiş olduğumuz bu kurbanı kabul eder, inşallah hepimize kazasız belasız çalışmalar nasip eder. Değerli arkadaşlarım kamuoyunda ve basın organlarında kurumumuz ile ilgili söylentiler başladı. Bildiğiniz gibi 2009 yılından buyana genel müdürlüğün talebi olmasına rağmen kurumumuza toplu işçi alımı yapılmadı. Biz toplu sözleşme sürecinden sonra 6-7 ay boyunca Enerji Bakanına, Başbakana ve bakan yardımcılarına kadar TTK’nın sorunlarını bir bir anlattık. Bu kurumun emek yoğun çalıştığını, bundan sonra mekanize sisteme geçmesi gerektiğini, bu kurumun üzerindeki yüklerin alınması gerektiğini, bir kazmacının kazdığı kömürden kurumun işçisinden memuruna tüm çalışanları geçindirdiğini anlattık" dedi.