GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Amasra İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret ederek torba kanun olarak bilinen 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un madencilikle ilgili maddeleri hakkında bilgi verdi.

Amasra İşletme, Tarlaağzı ve Kazpınar işyerlerinde çalışan işçilerin bilgilendirildiği ziyarete Alabaş’ın yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ve şube yöneticileri, Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci ve Şube Yönetimi, Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin katıldı.

6552 Sayılı Kanunun taşkömürü ve linyit yeraltı maden işletmelerinde çalışan işçilerin ücretlerinin iki asgari ücretten az olamayacağını düzenlediğini belirten Alabaş, yeraltı maden işletmelerinde çalışan madencilerin yevmiyelerinin en az 75 TL olacağını belirtti.

Yeraltı maden işletmelerinde İş Kanunu’nda bulunan haftalık 45 saatlik çalışma süresini değiştirmeden en fazla 36 saatlik, günlük 6 saatlik yeraltı çalışmasını düzenleyen maddesinin girişimleri sonucu 1 Ocak 2015 tarihine ertelendiğini belirten Alabaş, “Düzenlemenin uygulanabilirliğinin olmadığını ifade ettik. Madencilikte yeraltı çalışma süresinin yanı sıra tüm çalışma sürelerinde günlük 7,5 saat, haftalık 37,5 saat, iki gün tatil düzenlemesinin doğru olacağını belirttik. Konuyu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Sayın Bakan, yeni bir yasayla, çalışma süreleriyle ilgili düzenleme yürürlüğe girmeden, taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenleme yapacakları sözünü verdi” dedi.

Soma kazasının ardından torba yasa ile şehit ailelerinin çocuklarına iş imkanı sağlandığını belirten Alabaş, “166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan bölgemiz için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Bölgemizdeki maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek” dedi.

Alabaş, özetle Soma faciasının meydana geldiği andan itibaren iş güvenliği ile ilgili Sendikalarının görüşlerini kamuoyuyla paylaştıklarını, Torba Yasayla 2008’de madencinin elinden alınan hakların bir bölümünün geri kazanıldığını söyledi.