Gecelik, günlük hatta saatlik olarak kiralanabilen evlerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı

GÜNLÜK KİRALAYANLAR YANDI

Zonguldak’ta da oldukça yaygın olan günlük ev kiralamasıyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmelik çalışması ile mevzuata aykırı günlük ev kiralayan emlakçılara ağır cezalar getiriliyor. Kayıtdışı günlük kiralık evlerle ilgili yapılması planlanan düzenlemeyle, önüne gelen emlakçılık yapamayacağı için terör örgütleri başta olmak üzere suça bulaşmış olanlara önemli bir darbe vurulmuş olacak. Belirlenen standartlara uymayanlar sektörde varlık gösteremeyecek.

ZONGULDAK’TA OLDUKÇA YAYGIN

Zonguldak ise sadece bir firma resmi olarak saatlik ve günlük ev kiralama işi yaparken İncivez bölgesinde bazı emlakçıların yanı sıra üniversite öğrencileri bile kayıt dışı olarak evlerini günlük veya saatlik kiraya verebiliyor. Sabah saat 11.00-18.00 saatleri arasında genelde kaçamak yapmak isteyenlerin tercih ettiği günlük kiralık daireleri akşam saat 19.00 – 10.00 saatlerinde ise şehir dışından gelen kişiler tercih ediyor. En az 3 saatliğine kiralanabilen evlerin 3 saatlik kiralama bedeli ise 50 TL olarak belirleniyor. Zonguldak kent merkezi ile İncivez Mahallesi civarında bulunan yaklaşık 20 tane bulunan ve 1+1 dairelerden oluşan günlük kiralık evleri şehir dışından gelenlerden daha ziyade Zonguldaklılar tarafından tercih ediliyor. Gündüz veya gece periyodları halinde evi kiralayanlar ise 100 TL gibi bir ücret isteniyor. Emniyetin yakın takibinde olan ve tespit için sürekli çalışma yaptığı evlerle ilgili olarak öğrenciler yakalandıklarında ise, genelde ‘Arkadaşım’ veya ‘akrabam’ diyerek kendini savunuyor.

ÇOĞUNDA KİMLİK BİLDİRME SİSTEMİ YOK

Otel ve pansiyonlarda kalan şahısların kimlikleri online olarak güvenlik birimlerine bildirilirken bu tür kiralama yöntemi kullanılan evlerde ise Kimlik Bildirme Sistemi bulunmadığı için suçtan aranan şahıslar bu tip daireleri saklanmak ve suç işlemek maksatlı kullanabiliyor. Evini günlük kiraya verenlerin ticaret yaptıkları için otel gibi değerlendirilmesi ve esnaf odasına kayıt yaptırarak vergi ödemesi gerekiyor.

SUÇA KARIŞANI BULMAK ZORLAŞIYOR

Kiralama sırasında kimlik kaydı yapılmadığı durumlarda suça karışan ve haklarında arama kaydı bulunanların yakalanması da zorlaşıyor. Emlak sahipleri daire sahiplerinden aylık olarak kiraladıkları daireleri müşterilerine günlük olarak yüksek bedelle kiraya verebiliyor. Örneğin aylık 1.000 TL’ye kiralanan bir daire günlük 100-150 TL bir bedelle günlük kiraya verilebiliyor. (Umut ERSES)