“Gurur duydum” 

Dünyaca Ünlü Tarihçi Kemal Karpat’tan Bülent Ecevit Üniversitesi Çalışmalarına Büyük Övgü  

Alanında dünyanın en değerli bilim insanları arasında yer alan Tarih Profesörü Kemal Karpat,Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür mektubu gönderdi. BEÜ basın bürosundan verilen habere göre Mektubunda Bülent Ecevit Üniversitesi’nin başarılı çalışmalarından övgüyle bahseden Karpat, yayınların kendisine ulaştırılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. 

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Kemal Karpat mektubunda duygularını şöyle dile getirdi: “Sayın Rektör M. Özer, Üniversitenizin anabilim dallarındaki yüksek kaliteli çalışmalarını yakından izlemeye gayret ediyorum. Sizi ve tüm üniversite eğitim üyelerini candan tebrik ediyorum. Türkiye’nin taşra sayılabilecek bir bölgede bu şekilde yüksek kalitede bir üniversite yaratmak her bakımdan büyük bir hizmet ve başarıdır. Ben toplumumuzun yaratıcı gücünün ve yüksek kabiliyetlerinin Anadolu ve Rumeli Türk kasaba ve köylerde kökleştiğine inanıyorum. Bu köklerin meye vermesi ise şehirlerde gelişen eğitim ve ilmin ayrıca sanatın milli geleneksel özeliklerini koruyarak yaşar hale getirilmesi ile mümkündür. Bu satırları yazmamın itici gücü Türk Sanatının yapı taşları kitabı oldu. Kitapta ki çeşitli eserler harika derece güzel olduğu kadar benim bilmediğim birçok el sanatlarını kapsıyor. Açıkçası hem gurur hem şükran duydum. Onun için heyecanımı frenlemeden size bu satırları yazdım. Bende ömrüm boyunca ABD’ye ve dünyaya Türk tarihi ve kültürünün gerçek özünü tanıtmaya çabaladım.”

 

Kemal Karpat Kimdir?

 

1924 yılında bugün Romanya sınırları içinde bulunan Dobruca’nın Babadağ kasabasında doğdu. Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı. Birleşmiş Milletler Toplumsal Araştırmalar Bölümü’nde görev yaptı. Ardından, sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Koleji, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, AÜ Siyasi Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve EcoledesHautesEtudes en ScienceSociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. 1970-88 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü. 

Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun başkanlıklarını da yapan Saygıdeğer Hocamız, Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programının bölüm başkanlığı görevini yerine getirdi (1989-1995). Halen Türk Tarih Kurumu onur üyesidir. International Journal of TurkishStudies, Central AsianSurvey ve Journal of MuslimMinorityAffairs dergilerinin editörler kurullarında yer aldı. Bilimsel çalışmaları nedeniyle, Romanya Bağımsızlık Madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödüllendirildi. Kendisine, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi tarafından onur doktoraları verildi. Ayrıca Rusya Kazan Bilimler Akademisi onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne de sahiptir. MESA-Ortadoğu Çalışmaları Derneği’nin kurucu üyelik ve başkanlık görevlerinde bulundu. Karpat, Wisconsin Üniversitesi Tarih bölümünde öğretim üyeliğini sürdürmektedir. 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunmaktadır. Yurtdışında en çok ilgi gören eseri, OttomanPopulation adlı çalışmasıdır. Bu eser, Wisconsin University tarafından basılmıştır. Aynı üniversitede kürsü sahibidir. 2009 yılında TBMM Onur Ödülü'nü almıştır.