Güzelcehisar’da insanların sahile girişini neredeyse imkânsız hale getirecek yürüyüş platformu inşaatı hızla sürerken, yapımcı firma inşaat atıklarını gelişigüzel atarak doğayı da kirletiyor. 

Zonguldaklıların en çok rağbet ettiği koylardan biri olan Güzelcehisar’da, gören herkesi isyana sürükleyen inşaat, büyük bir hızla ilerliyor. 80 milyon yıllık lav sütunlarının sözüm ona turizme açılması için yapılan çalışma, akıllara zarar sonuçlar doğuruyor. 850 metrelik sahili, kimi yerde 60-70 santimetre, kimi yerlerde 2 buçuk 3 metre yükseklikle bir uçtan bir uca kaplayan 3 metre genişliğindeki platform, şu anki haliyle bile, insanların sahile girmesini imkansız kıldığı gibi kumsalın daralmasına da neden oluyor. Sahilin batı ucunda, bazalt kayaçlardan oluşan minik ada, çakılan en küçük 60 milimetre çapındaki onlarca demir boruyla adeta tarumar ediliyor. Bazalt sütunların daha iyi görülmesi için yapılan sözde proje bittiğinde, üzerini kaplayacak seyir terasının adacığı oluşturan bazalt kayaçları tümüyle görünmez kılması, insanlara, “Bu nasıl proje” dedirtiyor. 

BU NASIL ÇALIŞMA?
Öte yandan sahilde yürütülen çalışmanın son derece özensiz olması gören herkesi hayrete düşürüyor. Bazı yerlerde iş makinelerinin bazalt sütunları kırarak dolgu malzemesi olarak kullandığı gözlenirken, inşaat atıklarının gelişigüzel etrafa bırakılması, katledilen doğanın, bir de pervasızca kirletildiğini gösteriyor. Ekipler, üzerine platform yerleştirecekleri demir ayaklar için, kayaçları, önce büyük çaplı matkaplarla deliyor. İçine epoksi dolgu yapılan deliklere çakılan demirlerin etrafı daha kalın borularla kapatılarak platform ayakları oluşturuluyor. Deliklere sıkılan ve içinde bin türlü kimyasal bulunan epoksi tüpleri, adeta etrafa saçılıyor. Büyük olasılıkla dalgalarla denize de taşınan tüpler, bir de kimyasal kirlilik riski yaratıyor. Bu durum akıllara denetimsizliği getirirken, son derece özensizce yapılan projenin, bir de bu kadar kötü bir şekilde uygulanmasıyla, bir dünya mirasını yok etmesine kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.