Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bu ay içersinde Radon çalışmasını başlattığını açıkladı.  Konuyla ilgili olarak müdürlük basın bürosundan bir basın açıklaması yapan Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Fatih Akça açıklamasında “ Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda mevcuttur. Radon gazı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.

RADON GAZININ SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

            Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasarlara neden olur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlere sızabilir.

PROJE HAKKINDA;

            İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının, insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik, 81 İlde yapılacak ölçümlerle ‘’ Türkiye Radon Haritası ‘’ oluşturulması ve sonrasında ‘’ Ulusal Radon Kontrol Programı ‘’ geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalanmıştır.

Türkiye Radon Haritası’ nın oluşturulması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve Ülkenin genelini temsil eden, 81 İlimizde mevcut 62.320 hanede ev içerisindeki Radon gazı miktarı 2 ay boyunca radon dedektörleri ile ölçülecektir.

            Bu kapsamda ilimizde radon gazı ölçüm çalışmaları 12 Aralık 2016 tarihinde Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından başlatılacak olup, Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri tarafından Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen 590 haneye radon dedektörü yerleştirilecektir. Çalışmalar Merkez İlçe, Kdz, Ereğli, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey ilçelerinde yürütülecektir.

            BİLİNMESİ GEREKENLER;

Bu çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formu ile yaşanılan ev ile ilgili birtakım temel bilgiler ayrıca kaydedilecektir.

·        Dedektör kaplarının aile fertlerine zararı bulunmamaktadır.

·        Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bile zararı bulunmamaktadır.

·        Dedektör kabı en çok vakit geçirilen yer olan oturma odası veya yatak odasına yerleştirilecektir.

·        Dedektör kaplarının elektrikli aletlerden etkilenmemesi için; televizyon üstüne, yere, dolap içine, pencere önüne, cam iç tarafına, radyatör üstüne ve ısı verecek yerlere yerleştirilmemesi gerekmektedir.

·        Çocukların kırma, düşürme ihtimali göz önünde bulundurularak çocukların erişemeyeceği bir yere yerleştirilecektir.

·        Yerleştirilen dedektör kaplarının yerleştirildiği yerde 2 ay boyunca muhafaza edilmesi sağlıklı bir ölçüm yapılması açısından önemlidir.

·        2. ayını dolduran dedektör kaplar hanelerden alınacaktır.

·        Kişilerden alınan bilgiler gizli kalacaktır.

·        Çalışmaya katılım için kişilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek, katılındığı için de herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

·        Çalışma sonuçlarının eğitim, bilimsel amaçlar ve veri bankalarında kullanımı sırasında adres ve kişisel bilgileriniz hassasiyetle korunacaktır.

            Konu ile ilgili detaylı bilgi için Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birimi ile 0372 222 01 22 numaralı telefonlardan iletişime geçebilirsiniz.