Babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Zonguldak’ta yapan Prof. Dr. Hande Suher geçtiğimiz günlerde vefat etti. Türkiye’nin ilk şehir plancılarından olan Süer, İTÜ Mimarlık Fakültesinin ilk kadın dekanı olarak da tarihe geçti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi ve eski dekanı Prof. Dr. Hande Suher’in İstanbul’da, 87 yaşında, vefat ettiği öğrenildi. 24 Şubat Çarşamba günü İTÜ Taşkışla binası önünde düzenlenen törenin ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verilen Suher ilk ve orta okulu babasının görevi nedeniyle Zonguldak’ta okudu. Atatürk’ün emriyle, Zonguldak’a, o zamanki adıylaNafıa(Bayındırlık) Müdürü” olarak atanan baba Agâh Çağlar aralarında Mehmet Çelikel Lisesinin de olduğu pek çok kamu binasının yapımını sağladı. Hande Süer aynı zamanda bu okulun ilk mezunları arasındaydı.

HAYATI BELGESEL OLDU

Yayımlanmış pek çok eseri bulunan Suher, Türkiye’nin ilk kadın şehir plancıları arasında yer alırken, İTÜ Mimarlık Fakültesinin ilk kadın dekanı olarak da tarihe geçti. 1977-80 yılları arasındaki bu göreve seçilerek getirildi. Suher’in yaşamı Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu’nun girişimleriyle ünlü belgeselci Nazım Alpman tarafından filme alındı. Hocaların hocası için “Kamuya Adanmış Bir Yaşam: Hande Suher” adıyla hazırlanan belgesel, ZOKEV’in organizasyonuyla, geçtiğimiz yıl, 22 Mayıs’ta, Zonguldak’ta da gösterildi. (Meryem Demir)