TOKİ, 26 Şubat’ta, Lavur Alanı ihalesine çıkıyor. İhaleye sayılı günler kala alanda nasıl bir düzenleme yapılacağı belediye meclisi üyelerinden dahi sır gibi saklanıyor. “Şeffaf Belediyecilik yapacağız” diyerek oy alan Başkan Ö. Selim Alan’ın “Her şeyi ben biliyorum” tavrı, kamuoyunda büyük tepki topluyor.




26 Şubat’ta Toplu Konut İdaresi (TOKİ)  eliyleLavuar Alanı’nın ihalesinin yapılacağını açıklayan Zonguldak Belediyesi, alanda nasıl bir uygulama yapacağı konusunda ısrarla açıklama yapmıyor. Belediye meclis üyelerinin bile bilgi sahibi olmadığı proje hakkında, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuru yapılıp yapılmadığı da bilinmiyor. Tüm kamu ihalelerinin yayımlandığı EKAP’ta herhangi bir kaydı da olmayan ihalenin TOKİ Başkanlığının sitesinde yalnızca ad ve tarih bilgisi bulunuyor. TOKİ’nin yapacağı çok sayıda ihalenin tarihe göre sıralandığı listede, diğer projelerin detay tuşuna tıklandığında her türlü bilgiye ulaşmak mümkünken, Lavuar Alanı ihalesinde hiçbir bilgiye ulaşılamıyor. İhalenin içine limandaki kömür yükleme tesisi (RapidŞarjöman Yapısı) inşaatı ile Üzülmez TTK lojmanlarına ait peyzaj düzenleme işinin de bulunması kafaları tümden karıştırıyor.

 

YARIŞMAYLA ELDE EDİLMİŞ PROJE UYGULANMIYOR


Zonguldak Lavuarı, Mimarlar Odası Zonguldak temsilciliğinin yıkım aşamasındaki başvurusu üzerine, 2006 yılında, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edildi.  Üzerinde yoğun tartışmalar yürütülen alanla ilgili, İsmail Eşref’in belediye başkanı olduğu 2010 yılında, ulusal düzeyde proje yarışması düzenlendi. Prof. Dr. Gülşen Özaydın (MSÜ) Doç Dr. Emre Madran (ODTÜ), Prof. Dr. Aysun Özköse (KÜ), Prof. Dr. İclal Dinçer  (YTÜ), Doç. Dr. Aslı Öğüt Erbil (İTÜ), Mehmet Nazım Özer (Bayındırlık İkan Bakanlığı – Şehir Plancısı), Kemal Özgür (TMMOB - Peyzaj Mimarları Odası - Peyzaj Mimarı) gibi, ülkenin alanındaki en değerli hocalarının yer aldığı seçici kurul, Yüksek Peyzaj Mimari Oktan Nalbantoğlu’nun ekip başı olduğu projeyi birinci seçti. Proje üzerinde yürütülen tartışmaların ardından kimi yerlerinde düzenlemeler yapılarak Koruma Kuruluna sunuldu. Kurulca da onaylanan proje belediye meclisinde de görüşüldü ve imar planında ona uygun düzenlemeler yapıldı. Tüm bu çalışmalar sırasında, o zamanın parasına göre yaklaşık 300 bin lira gibi ciddi bir meblağ da harcandı.

 

2010 FİYATLARIYLA 300 BİN LİRALIK KAMU ZARARI OLUŞTU


Danışma Kurulu’nda dönemin Valisi Erdal Ata, Belediye Başkanı İsmail Eşref, Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Kent Konseyi Başkanı M. Yesari Sezgin, Mimarlar Odası Temsilcisi Turhan Demirtaş, TMMOB Temsilcisi Erdoğan Kaymakçı’nın da yer verilerek tam bir “kent projesi” haline getirilen proje, başta, alanın CHP’li Zonguldak Belediyesine tahsis edilmemesi olmak üzere pek çok nedenle hayata geçirilemedi.  Son olarak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan TOKİ eliyle alanda düzenlemeler yapılacağını açıklarken, süreci bir gizlilik içinde yürüttü. Alan Zonguldak’ın en önemli kamusal alanında ne gibi düzenlemeler yapılacağını kamuoyundan sır gibi saklarken, 300 bin harcanarak elde edilen projeyi de oluşacak kamu zararına aldırmadan çöpe attı. İhale edilecek projenin Koruma Kurulundan onay alıp almayacağı, önceki projeye göre yapılan imar planına uyup uymayacağı gibi şansa kalırken, “Şeffaf Belediyecilik yapacağız” diyerek oy alan Başkan Alan’ın tam tersine davranışları da kentte hayal kırıklığı yarattı. Halkın Sesi Ö. Selim Alan’ı “Her şeyi ben biliyorum” tavrını terk edip, her konuda, her türlü bilgiyi kamuoyu ile paylaşmaya çağırıyor.
(Halkın Sesi)