İŞADAMI YUSUF YILMAZ, SOĞUKSU’DA AYAKKABI TAMİRCİLİĞİYLE BAŞLAYIP TÜRK TEKSİL DEVLERİYE YARIŞAN BAŞARI HİKAYESİNİN SIRRINI HALKIN SESİ’NE ANLATTI:

‘HAYAL ET, GAYRET ET, VAZGEÇME’

Zonguldak Merkez Soğuksu semtinde küçük bir ayakkabı tamirhanesinde başlayan ve bugün Türk tekstil devlerine kafa tutan başarı hikayesinin başrol oyuncusu İşadamı Yusuf Yılmaz, 40 yıllık ticari yaşamının sırrını şu sözlere özetledi: ‘Önce hayal edin… Biz hayal ettik. Sonra gayret edin. Ve sonra inatla vazgeçmezseniz başarı kaçınılmaz olur. Hangi sektör olursa olsun başarı sizin elinizde’ 

1983’deki büyük selde herşeyini kaybeden Yılmaz kardeşler, halen Türkiye’nin dört bir yanında ve Ortadoğu’da dört ülkede AVM’lerin aranan markası oldu. 40 ayrı mağaza ve 25 bayi ile Barrels And Oil, Maxmono,  Camping, Oil Park, Açık Çarşı ve Zemin markaları adı altında her geçen gün bünyesine bir yenisini daha eklediklerini söyleyen Yusuf Yılmaz hedeflerinin orta vadede 200 mağaza olduğunu söyledi.
   
Mustafa ÖZDEMİR: Dilerseniz hikayenizin en başından başlayım… Yolculuk nasıl ve nereden başladı?
Yusuf YILMAZ: İş hayatımıza Soğuksu’da küçük bir ayakkabı tamir atölyesiyle başladık. İşlerimiz iyiydi. Sonrasında ayakkabı da sattık. Aslında her şey 30 metre kare dükkanda başladı. 80’li yılların başıydı. En başından beri hep aile işlemesi olduk… Şimdi de öyle… Aslında işin sırrı biraz da bu. 

Mustafa ÖZDEMİR: Aslında aile şirketlerinde ortaklığı 40 yıl gibi uzun süre korumak zordur. Siz nasıl başardınız?
Yusuf YILMAZ: Şükürler olsun ki, aile birliğimizi hep koruduk. Esasında işi yöneten dört kardeş olarak birbirimizin eksik yanlarını tamamlıyoruz. Bir pazıl gibi düşünün. Eksik bir tek parça olsa fotoğraf eksik kalır. O kadar emeğiniz boşa gider. Biz her şeyden önce abi-kardeş ilişkimizi bir kenara koyup herkes sorumluluklarını yerine getirdi. Kimse kimsenin sorumluluk alanına girmedi. Kasadan tek kuruş para almadık. Çünkü hepimizin bir maaşı var. Prensiplere sadık kaldığınız sürece başarı kaçınılmaz olur. 

Mustafa ÖZDEMİR: 1983’teki büyük Zonguldak selinde başınızdan geçen felaketi bir de sizden dinleyelim. Böylesine büyük bir yıkımdan çıkıp ayağa kalkmak ve bugünlere koşmak nasıl oldu?
Yusuf YILMAZ: Çok kötü bir tecrübeydi… Yeni yeni toparlanıyorduk. Dükkanı babamızdan alalı daha üç ay olmuştu… Dükkanda 5 bin çift ayakkabı vardı. Bir sabah geldiğimizde her şeyimizi kaybetmiştik. Bizim gibi birçok esnafın işyeri çamur içindeydi. Ama pes etmedik. Bir ara manav işlettik… Sonra Esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi çekip ihraç fazlası mallar getirip satmaya başladık. İyi paralar kazandık. Ve sonrası çorap söküğü gibi geldi… 

Mustafa ÖZDEMİR: Yerel bir işletmeden Türkiye’nin dört bir köşesine uzanan mağazalar zincirine gelene kadar neler yaşadınız?
YUSUF YILMAZ: Çok sevdiğim bir çin atasözü var: “Bir şeye inanırsanız aklınız o işi yapmanın bir yolunu bulur. Aklı, ilmi, bilimi kullanırsanız uzun vadede kazanan siz olursunuz. Tabi biz inançlı insanlarız. Allah istemezse de hiçbir şey olmuyor. Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen yolumuza devam ettik. Önce hayal edin… Biz hayal ettik. Sonra gayret edin. Ettik… Ve sonra inatla vazgeçmezseniz başarı kaçınılmaz olur. Hangi sektör olursa olsun başarı sizin elinizde”

Mustafa ÖZDEMİR: Peki tekstil sektöründe mağazacılık serüveni nasıl başladı?
Yusuf YILMAZ: Soğuksu’da Yakamoz Mağazasını hatırlayanlar bilir… Ve sonra Gazipaşa’da Açık Çarşı, Zemin mağazaları… Belki de o yıllarda bu kadar çok ulusal markanın Zonguldak’ta olmayışı önümüzü açtı. Sürekli kendimizi yeniledik. Çünkü insan var oldukça ihtiyaçları vardır. Önemli olan kendinizi yenileyebilmek. Biz de sürekli dönüşüm ve değişim içinde olduk. Ve sadece öz sermayemizle büyüdük…

Mustafa ÖZDEMİR: Şu anda Türkiye genelinde kaç mağaza ve kaç bayiniz var?
Yusuf YILMAZ: Şuanda Türkiye genelinde 40 mağazamız var. Son olarak bu hafta Adana M1 AVM’de ve Ankara’da Anatolium AVM’de iki yeni mağaza açtık. Bunlar metre kare olarak 1000 metre karenin üzerinde mağazalar. Bizim amiral gemimiz Barrels And Oli markamız. Barrels And Oil, Maxmono,  Camping, Oil Park, Açık Çarşı ve Zemin markaları altında kendi imalatlarımız da var. Bunlardan Camping spor tekstili üzerine… Artık biz AVM’lere gitmiyoruz, AVM’ler bize geliyor. Çünkü sahada oyuncu yok…  Ben mağazalarımızın nerede olduğunu bile bilmem. Her hangi bir mağazaya gitsem o şubedeki personel beni tanımaz. Ama ortak bir iletişim ağı üzerinden haberleşebiliyoruz. Özellikle pandemi döneminde sürekli iletişim halindeydik. Kendi mağazalarımız dışında bir de 25 kadar bayimiz var. Ve hepsinden önemlisi 500 personelimiz var.  

Mustafa ÖZDEMİR: Peki, ya yurt dışı… Markalarınızı yurt dışında da görebilecek miyiz?
Yusuf YILMAZ: Zaten şuanda Orta Doğu’da varız. Libya, Irak, Türmenistan ve Azerbaycan’da AVM’lerde bir Zonguldak markası olarak yerimizi aldık. Şimdi hedefimiz Avrupa’da da var olmak. Çünkü sektör bizi ulusal marka olarak kabul etti. Zaman bizi Avrupa’ya taşıyacak… BU değişim ve dönüşümü tamamladığımızda uluslar arası marka oluruz…

Mustafa ÖZDEMİR: Mağazacılık sektöründe özellikle son 4 yılda inanılmaz bir sıçrama yaptınız. Kırılma noktası ne oldu?
Yusuf YILMAZ: Geçmişte bize gülmüşlerdi. Hedeflerimizi söylediğimizde gülenler, bize sahte ürün satıyor diye çamur atanlar şuan yerinde sayıyor… Aslında kırılma noktası ticaretimizin merkezini İstanbul’a taşımamız… Cevahir Alışveriş Merkezi’nde mağaza açtığımızda bizden başka hiçbir marka yoktu. Bir ara acaba yanlış mı yaptık bile dedik. Ama orada inanılmaz cirolar yaptık. Cevahir AVM mağazalar zincirimizin ilk ve en önemli halkası… 

Mustafa ÖZDEMİR: Son olarak bundan sonraki hedefiniz ne?
Yusuf YILMAZ: Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizde biz AVM’lerde yüzde 15 gibi az bir ciro kaybı yaşadık. Çünkü kendi öz sermayemizle büyüyoruz… Bana göre ikinci bir salgın dalgası olmazsa sonbaharda ticaret toparlar. Pandemi dönemi gösterdi ki, ticaret artık sanal alışveriş üzerinden olacak. Özellikle tekstil sektörü internet üzerinden önemli bir sıçrama yaptı. Biz de bu değişimin gereği olarak kendimizi yenileyerek dönüşüyoruz. Sanal alışverişe çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Altyapı çalışmalarımız sürüyor. Başında da söylediğim gibi aklı ve bilimi kullanmazsanız iflas bayrağını çekmeniz kaçınılmaz olur.

Mustafa ÖZDEMİR: Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Bir Zonguldak markası olarak sizi daha iyi yerlerde görmek umuduyla…
Yusuf YILMAZ: Bu kentten doğan Yurtbay Seramik, Çanakçılar Seramik gibi ulusal anlamda başarı yakalamış firmaların arasında olmak, ülke ekonomisine daha çok istihdam yaratmak için yolumuza kararlı adımlarla devam edeceğiz. Ben size teşekkür ediyorum.