Zonguldaklı trans erkeğin hukuk mücadelesi… Mahkemeyi kazanır kazanmaz cinsiyet değiştirme ameliyatı olacak olan eski Elif yeni Ateş, sevgilisiyle evlenmek için gün sayıyor...

Hayaller Mavi… Gerçekler Pembe!

Zonguldak’ta ilk kez bir trans erkek, cinsiyet değiştirerek sevdiği kadınla evlenmek için hukuk mücadelesi veriyor. 37 yaşındaki Elif Atar, nüfus cüzdanının rengini pembeden maviye dönüştürmek için Zonguldak Adliyesi’nden çıkacak kararı bekliyor… En büyük hayalinin sevgilisi S.Ç. ile evlenip mutlu bir yuva kurmak olduğunu söyleyen eski adı Elif, yeni adı Ateş Atar, toplumun empati yapmadığı sürece yüzlerce insanın cinsel kimlikleri yüzünden intihar etmek zorunda kalacağını söyledi.

“BAŞKA HAYATLAR KARARMASIN”

Zonguldak Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden ve karar aşamasında olan davayı  kazanır kazanmaz birlikte yaşadığı kadınla evlenmek için ameliyat olmaya hazırlanan Ateş Atar, kendisi gibi yüzlerce gencin sosyal baskı ve aile şiddetinden korktuğu için cinsel kimliğini sakladığını belirterek, “Başkalarının hayatları bitmesin diye konuşmaya karar verdik. İlk kez ortaokulda bir kız karşı bir şeyler hissettiğimi fark ettim. Ama o duygunun adını koyamadım. Hiçbir erkeğe karşı bir şey hissedemedim. Yaşım ilerledikçe kadınlara karşı olan duygularımı keşfettim” dedi.

“BU BİR TERCİH DEĞİL”

Yaklaşık bir yıldır birlikte olduğu sevgilisi S.Ç.’nin annesinin ilişkilerini desteklediğini ancak kendi annesi ile zaman zaman sorunlar yaşadığını ifade eden trans erkek Ateş, “Gençliğimde ağabeyimden cinsel kimliğim nedeniyle şiddet gördüğüm için sol kulağım ağır işitiyor. Ağabeyim beni hayatından sildi. Eşimin çocukları beni Ateş ağabeyleri olarak biliyor. Tek sorunumuz nikahsız aynı evde yaşadığımız için tedirgin oluyoruz. İnsanların empati yapması gerekir. Bu satırları okuyan herkese soruyorum… Kendi çocuğunuzun eşcinsel, trans ya da farklı bir cinsel tercihi olduğunu öğrenseniz ne yapardınız? Bu bir tercih değil, tıbbi olarak yaratılışımızla ilgili bir durum” dedi.

“SABAHLARA KADAR AĞLADIM”

Zonguldak’ta yaklaşık 500 kişinin cinsel kimliği yüzünden sorun yaşadığı ve sosyal medya üzerinden örgütlendiğini dile getiren Ateş, “Zonguldak’ta cinsel kimliklerini saklayan bir o kadar da insan var. Birçok arkadaşım için rol model oldum. Kız arkadaşıyla ilk kez çarşıda el ele gezen trans erkek benim. Toplum kabullenmedi… Annemi üzmemek için cinsiyet değiştirme ameliyatımı sürekli erteledim. Geceleri sabahlara kadar ağladığım çok oldu… Çoğu zaman kabuslarla uyandım. Cinsel kimliği nedeniyle işçiliği yapmak zorunda kalan binlerce insan var. Ama ben gün oldu taksicilik yaptım, gün oldu pazarcılık yaptım. Güzel günlerin hayaliyle mücadeleye devam ediyorum” şeklinde konuştu.