Valilik Binası Toplantı Salonu’nda yapılan ‘Zonguldak Karakum Sahili Manolya Park Sahili’ projesi tanıtımında konuşan Vali Kaban;

“Hayırlı işler bize de bol güneşler”

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Valilik Binasında düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz aylarda yıkılan Karakum sahiline yapılması planlanan Manolya Parkı’nın projesi tanıtıldı.  Projenin tanıtımı Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin tasarımcısı Oktan Nalbantoğlu’nun sunumuyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Vali Kaban, projenin kendisi açısından tatmin edici olduğunu belirterek,“Burası kimseye peşkeş çekeceğimiz bir alan değildir. Kim para kazanacaksa hayırlı işler bize de bol güneş lazımdı onu da sağlamışsınız” dedi.

“ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Toplantının başlangıcında konuşan Kaban, projeyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek emeğe geçenlere teşekkür ederek, “Karakum’un oradaki işgalleri biliyorsunuz? Bunları temizledik. Bu konu çok merak ediliyordu. Baştan itibaren oradaki niyetimiz, park oluşturulmasıydı. Parkın adının Manolya Parkı olması fikri çıktı. Parkı bir şekilde tanımlamamız gerekiyordu. Kıyı kenar çizgisinde olduğu için yüzde üç sınır. Yüz dönüm yer olsa üç dönümünü kapalı yapabiliyorsunuz. Yüzde yirmi yedi bölümün yaklaşık yüzde bir bölümü kapalı olacak. O da kolaylık tesisleri üzerinde. Çok güzel bir çalışma yaptı arkadaşlarımız. Burası halkımıza hizmete sunularken ve özellikle yeşil alanlarıyla bir nefes alma yeri olma hususu noktasında özen gösterdik. Kalbimizden geçen oraya bir dolgu yaparak burayı biraz daha büyütmekti ama dolgu ile ilgili teknik sorunlar yüzünden yapamadık. Maksadımız geniş alanı parka dönüştürmekti şimdilik bir parça erteledik. Aşamazsak bizden sonraları, aşmalarını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“YAĞ LEKESİ GİBİ GELİŞMİŞTİR”

Kaban’ın konuşmasının ardından projenin sunumunu yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin tasarımcısı Oktan Nalbantoğlu, projenin Zonguldak için önemli olduğunu ve kentte uygun bir proje hazırladıklarını belirterek, “Bu tür atılımlar kentler için önemli ve özellikle Zonguldak için çok önemli. Manolya, Zonguldak’ın spesifik ağaçlarından bir tanesidir. En önemli özelliği de ruhani etkisi de var. Bir ağacı parkın adına verdiğinden dolayı bu bağlamda da bir ilktir. Bu projeyi yapmadan önce kenti iyi analiz etmeye çalıştık. Kente bakarken neler görerek ilerlememiz gerekiyor. Zonguldak’a baktığımızda yağ lekesi gibi gelişmiştir. Birazda tesadüfen gelişmiştir. Yani Taş kömür ile gelişimi bir noktaya getirmiştir. Bu bağlamda da yağ lekesinin merkezi limandır. Limanın bulunduğu alanda herkesin ulaşabildiği alanda yer alıyor. Burası kentin nefes alabileceği bir yer olacak. Yeşil alanlara baktığımızda ise kent merkezine girdikçe azaldığını görüyoruz. Bu bakımdan da bu açığı tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

“2 MİLYON 800 BİN LİRA BİR PROJE MALİYETİ GELECEK”

Nalbantoğlu’nun sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Doğu, projeyi 2017 Haziran ayında bitirmeyi planladıklarını ve ihalesini Şubat ayında bitireceklerini ifade ederek, “ Mümkün olduğunca çok az bir ücrete mal olsun diye düşündük ama düşündüğümüz fiyatında üstüne çıkabilir. Biz bunun ihalesi için özellikle 2016 yılında valimizin talimatıyla 500 bin TL’lik bir rakamı Özel İdare bütçesinden buraya koyduk. Bununla birlikte önümüzdeki ocak ayından itibaren hem işlemcilerden hem ortaklarımızdan finansman konusunda yardımcı olacaklar. Haziran ayında bitirmek gibi planımız var. Bu tür yerlerde yeşil alan için destek almak kolay Ticaret ve Sanayi Odası’nında desteği var. Diğer sivil toplum örgütlerinin de var. Bunlarla beraber aşağı yukarı şu an değişik alternatifleri de hesaba katarsak 2 milyon 800 bin lira bir proje maliyeti gelecek. Bunun 1 buçuk milyonunu aşağı yukarı hallettik. Diğer kalan sayın valimizin talimatıyla 2017 bütçesinden karşılanacak. Burası aynı zamanda sürdürülebilir bir park olmalıdır. Bizim diğer şehirlerde gördüğümüz olay parklar yapılıyor sürdürülebilir olmuyor. Kullanılmıyor. Oraya bir yönetim binası koyduk. Orada yönetim binasıyla buranın sürdürülebilirliğinin içinde temizliği, bakımı, güvenliği, onarımı hepsi giriyor. Şubat ayında bitirmeyi düşünüyoruz. Mart ayında başlarsak iyi bir müteahhitle bu işi 120 günde yapabiliriz. Orada çekeklerde yıkıldıktan sonra insanımızın orayı benimsediğini gördük. Orası sürekli ilgi alanımızda olduğunu için insanımızın oraya bu haliyle bile gidip oturması bize bu haliyle umut vermesiyle bir daha gayretle çalışarak çabucak bitireceğiz orayı” şeklinde konuştu.

“BİR GÜN ELBET GİDECEĞİZ”

Toplantının sonunda genel değerlendirmelerde bulunan Vali Kaban, teleferik projesinin en büyük arzusu olduğunu fakat yap, işlet ve devret modeliyle burayı işletmecilerin karlı görmemesi sebebiyle askıya aldıklarını belirterek diğer projeler hakkında bulunduğu açıklamalarda, “Zonguldak'ta 3 yıldır misafiriz ama Zonguldaklı olmadığım kesin. Şu anda en büyük hayalim. Burayı gerçekleştirmek. Devrek’te bastonculuk o kadar gelişmeye müsait ki inşallah onuda gerçekleştireceğiz. Oranın ayrılmış bir bütçesi de var. Onu da çok hızlı realize etmemiz lazım. Maalesef onun projesini çok uzattılar. Yapılmadıysa artık ben başka bir yerde proje yaptıracağım. Ondan da usandım artık. Çünkü iki senedir proje bekliyorum. Bir de 69 ambarları başladı. Bütçe biraz gecikmeli olduğu için bütçeden yeni yeni çıkıyor. Birincisine başladık ama birçok daha yapılacak şey var. Onun için mahkeme kadıya mülk değil. Burada gitti gidiyordan ziyade biz kalırız gideriz. Gitsin diye uğraşanlar birgün elbet gideceğiz” dedi.

“15 TEMMUZ ŞEHİTLER PARKI OLACAK”

Kaban son olarak Hayvanat Bahçesi yerine yapılması planlanan Bülent Ecevit Üniversitesine bağlı binaların yapılmasıyla ilgili olarak konuştu. Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi rektörüyle konuştuğunu oranın 15 Temmuz Şehitler Parkı yapılacağını belirterek, “Buraya bir bayrak direği dikelim. Ben başka yerler için düşünmüştüm. Siparişi verdik 50 metrelik bir bayrak dikiyoruz. Üniversitemiz beş metrelik şehit Halis Özdemir’in heykelini yapacaklar. Orada anlamlı olacak. Devrek evi formatında şehit ve gazi aileler için yazlık bir yer düşünüyoruz. Oraya yapılacak bir üçüncü yapıyı ise Gazeteciler Derneğine tahsil etmeyi düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Aycan KARADAĞ- Aykut KARA