Zonguldak Metropoliten  Belediyeler Birliği tarafından Kozlu ilçesine bağlı Kızılcakese Köyü'nde yapımı planlanan Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi ihalesi aynı zamanda Metropitan Belediyeler Birliği Başkanı olan Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan tarafından tek taraflı fesih edildi. İhaleyi alan Berkom Enerji A.Ş. firması Metropitan Belediyeler Birliği'ne tazminat davası açtı. Mahkeme firmayı haklı bulursa Selim Alan'ın bir hatası Zonguldak halkına 2,5 milyon liraya malolacak.

ÇAYLAK BİLE YAPMAZ!

Yaklaşık 2,5 ay önce ihalesi yapılan Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi işini alan Berkom Enerji'ye 3 Haziran'da yer teslimi yapıldı. İşi alan firma tam projeye başlayacağı sırada Zonguldak Metropolitan Belediyeler Birliği Başkanı Selim Alan, firmaya apar topar bir yazı göndererek ihaleyi tek taraflı fesih etti. Fesih yazısında içerisinde, hayvan barınakları ve rehabilitasyon merkezi, idari bina, karantina binası, teknik odalar, WC, restoran ve büfe olan projenin Orman Bakanlığı'ndan gerekli onay alınamadığı için tek taraflı fesih edildiği bildirildi. 

ORMANDAN GÖRÜŞ ALMADAN İHALE YAPMIŞLAR

Proje alanı "verimli orman" olarak geçtiği için amacı dışında projeye izin vermeyen Orman Bakanlığı ihalenin iptalini istedi. Bunun üzerine mahkemeye başvuran Berkom Enerji A.Ş. Zonguldak Metropolitan Belediyeler Birliği'nden 13 milyonluk ihalenin yasa gereği yüzde 15'ini talep etti. Davayı kazanmasına kesin gözüyle bakılan firmanın talebi mahkemece de haklı bulunursa Başkan Selim Alan'ın acemiliği ve hatası Zonguldaklılara  faizleriyle birlikte 2,5 milyon liraya malolacak.

HALKIN SESİ SORUYOR

Birlik Başkanı Selim Alan, Orman Bakanlığı'ndan görüş almadan neden ihale yaptı? Fesih yazısında idarenin hiç bir kusuru, kastı ve sorumluluğu olmadığını beyan eden Başkan Selim Alan, böylesi büyük bir proje öncesinde Orman Bakanlığı'ndan görüş alması gerektiğini bilmiyor muydu? Yasa gereği iş teslimi yapılan projede firmadan kaynaklanmayan bir hatadan doğacak zararın idarece karşılanacağını belediyenin çaycısı bile bilirken Başkan Alan neden bilmiyor? Tek taraflı fesih edilen işten doğan tazminat ve kamu zararı Birlik Başkanı Selim Alan'a rücu edilecek mi? Görevi kötüye kullandığı için yasal işlem yapılacak mı?  Yoksa her zamanki gibi fatura Zonguldak halkının cebinden mi çıkacak?