Gökçebey’e bağlı Bodaç Köyü Alaoğlu Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, heyelan nedeniyle hidroelektrik santralının üstünde bulunan yol kapanınca araçlarla geçemediklerini iddia etti.
Gökçebey Bodaç Köyü Alaoğlu Mahallesi'nde ulaşıma heyelan engeli olduğu kaydedildi. Enerji santralinin yaptığı inşaat sonrası bir ay önce yaşanan heyelan neticesinde Alaoğlu Mahallesi'ne giden yol trafiğe kapandı. Yol güzergahından araçlara yol verilmeyince mahalle sakinleri ve öğrenciler yaklaşık üç kilometrelik yolu yaya gitmek zorunda kaldı. Heyelan sonrasında kapanan Alaoğlu Mahallesi'ne ulaşım stabilize olan eski Devrek yolundan da Devlet Demir Yolları tarafından geçit izni verilmiyor. Şu an baraj üzerinde bulunan köprüden sadece yaya geçişine izin verildiği belirtildi. Hes-Enerji santrali üst kısmı yani kale bölümünde yaşanan heyelan neticesinde kapanan Alaoğlu Mahallesi yolu tekrar açılmış olsa bile bölgede heyelan tehlikesi devam ediyor. Yetkililer tarafından yolun tekrar açılması sadece Alaoğlu Mahalle sakinlerinin kısa süreli olsa da ulaşımı sağlanacak. Yetkililer tarafından Alaoğlu Mahallesi'ne heyelandan uzak proje kapsamında yeni bir yol yapımı kalıcı bir çözüm olacağı belirtildi.
Alaoğlu Mahallesinde oturan Burhan Ala, şöyle konuştu: "Şu an hiçbir yerden yolu kullanamıyoruz. Sadece bu görmüş olduğunuz yaya yolunu bize tahsis ettiler. Araçlarımızla hiçbir noktaya gidemiyoruz. Hastalarımız mağdur, köyümüzde bir yangın çıksa, acil hasta olsa herkes mağdur durumdadır. Devlet büyüklerimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim siyasetle şununla bununla hiçbir şeyle ilgimiz yok. Sadece ve sadece devlet büyüklerinin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Otuz günü aştı herhangi bir hareket olmadı. Kaymakamımızda devreye girmesine rağmen hiçbir ilerleme sağlanamadı. Çocuklarımızı elimize alıyoruz dört kilometre yol yürüyoruz. Yani bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."
Köyün yaz mevsiminde daha da kalabalıklaştığını anlatan Ala, şunları söyledi: "Şu an köyümüzde 100 -150 kişi yaşamaktadır. Hepimiz mağdur durumdayız. Demiryolu eski Devrek yolundan geçiyordu kato ile kanal açarak şuan oradan da geçemiyoruz. HES'in yetkili müdürü aynen şu kelimeyi kullandı: 'İki araç gelecek biri karşıdan biri bu karşıdan tekrar araç değiştirip hastalarınızı götürebilirsiniz.' Gökçebey'deki kamuda çalışan personelin Kaymakamımızın hepsinin haberi var. Biz imza topladık dilekçemizi verdik. Bizim Zonguldak ilinin bütün milletvekillerini Gökçebey ilçesinin Bodaç köyünün Alaoğlu Mahallesi'nin durumunun çözülmesi için göreve davet ediyorum."
Her gün aynı yolu kullandıklarını söyleyen mahalle sakini Ayfer Hala ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Biz çocuklarımızı her gün bu yoldan günde iki defa getirip götürüyoruz. Yağmuru oluyor çamur çökekte biz bunları götürüyoruz. Hastamız oluyor biz çocuklarımız hasta olduğu zaman gidecek hiçbir yolumuz yok. Eşlerimiz zaten hepside motor kullanıyor tutup çocuklarımızı motor arkasında hastaneye götürecek halimizde yok."

TEHLİKE DEVAM EDİYOR
On beş günde bir hastaneye sağlık kontrolüne gittiğini söyleyen Sevim Alaoğlu da, yol sebebiyle yaşadıkları sıkıntıları aktardı. İlaçlarını dahi almak için şehir merkezine gidemediğini vurgulayan Alaoğlu, şunları söyledi: "Yol yürüyemiyorum. Köyümüze gelen araba yok, servis yok, dolmuş yok, yolumuz kapandı ne ile gideyim.” Kadriye Başoğlu ise yolun açılmasını isteyerek şöyle konuştu: "Ben köyün yolunun açılmasını istiyorum. Ben şeker hatasıyım. Bacaklarımda platin var. İlaç alamıyorum yürüye yürüye çarşıya gidemiyorum. 85 yaşında kaynanam var hastanede almaya gidemiyorum. Yollarımız kapalı yolumuzun açılmasını istiyoruz.” Alaoğlu Mahallesi'nde yaşayan Nizamettin Alaoğlu ise "HES firması bu santral kurulmadan önce tapulu tarlaları istimlak ederken, tapulu tarlalar istimlak yapılırken, bu yolu kapattılar. Burası açılırken hidroelektrik santrali açılırken, kendilerinin bize verdikleri taahhütname yazılı değil. 'Sizin yolunuz kapanmayacak kesinlikle açılacak ama biran önce biz bu işi bitirelim yolunuzu açacağız' dediler. Buradaki bu elektrik santralinin işi bittikten sonra buraya köprü yaptılar. Bu köprü halkın geçmesi için yapıldı. Daha doğrusu bizim mahallenin yolunun yapılması için yapıldı. Sonra bu yoldan vazgeçtiler. Arkadan kayan yere beton dökerek buradan açtılar. Kendilerine sorduğumuzda niye bizim köprüyü açmadınız da burayı açtınız? 'Burası daha müsait orada tehlike var' dediler. Peki burada tehlike yok muydu? Şu andaki tehlike daha büyük tehlike değil mi? O daha büyük bir tehlike o tehlike ortaya gelince şimdi kaldık köprüye. Köprü neden açılmıyor. Bu köprü zaten bizim Alaoğlu Mahallesi için açılmış bu bizim varolan yolumuzu da kapattı”
Taksi şoförü Murat Usluoğlu da, şunları söyledi: "Yaklaşık bir ay önce burası göçtü. Ticari taksi şoförleri olarak biz bu köye yolcu çekiyoruz. Buradan geçerken tedirgin oluyorduk. Eski yolumuzun açılmasını istiyoruz. Vatandaşlara hizmet vermek istiyoruz. Gerçekten herkes çok mağdur. Ben bir taksici olarak kazancımın yarı yarıya düştüğünü söyleyebilirim."

TAAHHÜT VERDİK
HES Firması'nın Müdürü Murat Özgür Tanşu da kontrollü geçişlere izin verildiğini söyledi. Heyelan bölgesi olduğu için her an tehlikenin devam ettiğini belirten Tanşu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yaya yolu olarak havuzun üzerinden öğrenciler okuluna gidebilsin diye velilerin gözetiminde kontrollü olarak geçmelerine izin verdik. Ancak daha fazlası olan araçlara izin vermemiz mümkün değil. Çünkü heyelan bölgesi olduğundan her an tehlike devam ediyor. Yolun açılması için çalışmalar devam ediyor. İncelemeler devam ediyor. Yolu en kısa sürede açmaya çalışacağız. Alternatif yol olarak DDY yolu demiryolundan güvenli geçiş yok diye yolun iki tarafını kazarak kapatmıştır. Biz vatandaşlarımıza yardımcı olmak adına mağduriyetlerinin giderilmesi adına DDY yolu açarsa geçişlerin güvenliğini biz sağlayacağız diye taahhüt verdik”

ALTERNATİF YOL AÇILACAK
Sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyen Gökçebey Kaymakamı Bülent Hamitoğlu ise çözülmediği taktirde Özel İdare tarafından alternatif yol açılacağını vurguladı. Hamitoğlu, geçen günlerde Hes barajında meydana gelen heyelan sebebiyle köylünün yolunun kapandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Alternatif yollar tehlike arz etmektedir. Bu tehlikeler giderildikten sonra, güvenli geçiş sağladıktan sonra oradan geçişleri vereceğiz. Şu anda gerekli çalışmalarımız yapıldı. DDY 2. bölgeden geçiş için gerekli yasal izinleri talep ettik. Birkaç gün içerisinde bu sorunun çözüleceğini sanıyoruz. Çözülmediği takdirde alternatif bir yol Özel İdare tarafından açılacaktır.”(İHA)