Bir ay önceki fırtınada büyük tahribata uğrayan Kozlu sahile, Su Sporları Merkezi yapılıyor. BAKKA kredisiyle yapılan inşaatın bütün hızıyla devam etmesi vatandaşları şaşkına çeviriyor 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2016 yılında, 7 milyon lira bütçeli Küçük ve Orta Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı açıkladı. Programa birçok kurum çeşitli projelerle başvurdu. Başvuruların tarafsız hakemlerce değerlendirilerek sonuçlandırılacağı açıklanan hibe programında, neredeyse tüm destekler, kamuoyunun tepkisini çeken spekülatif projelere sağlandı. Destekleneceği açıklanan projelerden biri de Kozlu Su Sporları Merkezi oldu. AKP İl Başkanı Zeki Tosun, sonucu, “Kozlu ilçemizde Karadeniz bölgesinin en büyüğü olan ve 1 Milyon lira bedelle yapılacak olan su sporları merkezimiz BAKKA’nın desteği ile yapılarak kısa sürede hayata geçirilecek” diyerek açıkladı. 

VALİ AHMET ÇINAR MÜDAHALE ETSİN

BAKKA’nın 580.763,61  lira destek sağladığı ve halen yapımı devam eden 829.662,30 lira bütçeli merkezin, 19 Ocak’taki fırtınanın yerle bir ettiği Kozlu sahilinde yapılması kamuoyunda şaşkınlık yarattı. “Biz hiç akıllanmayacak mıyız?” yorumunu yapan vatandaşlar, kamu kaynaklarının göz göre göre çarçur edilmesine Vali Ahmet Çınar’ın müdahale etmesini istedi. Güzelcehisar’da doğaseverlerle çevre sakinlerinin tüm itirazlarına rağmen, yine BAKKA kredisiyle akıl dışı bir şekilde yapımına başlanan inşaatın aynı fırtınada yerle bir olduğunu anımsatan vatandaşlar, “O olayın bir benzeri de burada da yaşanacak. Buradaki felaketin boyutu, projenin deniz içinde uzantısının olması, içinde insanların da bulunacağı ana binanın denize sıfır yapılması nedeniyle çok daha büyük olacak” dedi.

SİYASET BAKKA’DAN ELİNİ ÇEKSİN

Adı, kamuoyunda tartışma yaratan projelere verdiği destekle gündeme gelen BAKKA, Zonguldak, Bartın ve Karabük’te yerel kalkınmayı sağlamak için kuruldu. “Yerel kalkınmadaki çözüm ortağınız” sloganıyla birçok hibe programı geliştiren, eğitim çalışmaları, çalıştaylar, arama konferansları yapan Ajans, siyasi müdahaleler yüzünden rolünü oynayamaz hale geldi. Tarafsız hakemlerce değerlendirilip aldıkları puana göre desteklenmesi gereken projeler siyasi tercihlere göre belirlenince, ortaya, Güzelcehisar ve Kozlu’da olduğu gibi garip sonuçlar çıktı. Ciddi kamu zararlarının ortaya çıkmasına da neden olan bu durumun ortadan kalkması için, siyasetin BAKKA’dan elini çekmesi isteniyor. (Begüm Burçak Günay)