Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Bildirgesi açıklandı

 “Hukuk derhal işlemeli”

TTK’da 15 işçi, 20 memur toplam 35 çalışanın işine son verildiğini ve 30 çalışanın da açığa alınmış olduğuna dikkat çeken GMİS, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda yayımladığı sonuç bildirgesinde, “Emekçilerin mağduriyetine en kısa sürede son vermek adına hukuksal süreç süratle tamamlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, 1 Kasım 2016 tarihinde Sendika Genel Merkezi’nde Genel Başkan Ahmet Demirci başkanlığında toplandı.
Toplantı sonrasında sendika basın bürosundan açıklanan sonuç bildirisinde su görüşlere yer verildi;

“Ülkemizdeki, bölgemizdeki ve Zonguldak’taki gelişmeleri yakından takip eden Sendikamız Genel Merkez Yönetimi ve Başkanlar Kurulumuz, örgütlü olduğumuz Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA), öncelikle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hiçbir şart altında aksatılmaması için, üretimin arttırılması ve verimli çalışmanın sağlanması için tüm gücüyle çalışmaktadır.
Örgütlü olduğumuz özel sektör işyerlerinde de aynı şekilde üyelerimizin iş güvenliği ortamında ve insanca yaşam koşullarında çalışması için mücadelemiz devam ediyor. Özel sektördeki üyelerimize uygulanmayan toplu iş sözleşmesi maddelerinin mahkeme sürecini yakından takip ediyoruz.
Başkanlar Kurulumuz; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi girişimlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde gösterdiği tavrını aynı şekilde sürdürmektedir.
Biz özelleştirme düşüncesinin askıya alınmasının yeterli olmadığını, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na acilen işçi alınması gerektiğini her ortamda tüm ilgililere anlatmaya devam edeceğiz. Çünkü işçi eksikliği nedeniyle çalışma koşulları son derece riskli hale gelmiştir.
Aynı şekilde Maden Tetkik Arama Kurumu’nda da işçi açıklarının giderilmesi ve kurumun daha aktif hale getirilmesi gerekiyor.
Başkanlar Kurulumuz; Uluslararası ilişkilerdeki gerginleşme, ekonomideki bozulma ve kur artışları nedeniyle Türkiye’nin her zamankinden daha fazla doğal kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu ve süratle üretimin arttırılması gerektiğini bilerek, işçi eksiklerinin giderilmesi yolunda ısrarla mücadelesini sürdürecektir.
Başkanlar Kurulumuz; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve muhalefet parti genel başkanlıkları ile ilişkilerini sürdürmek ve öncelikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu gündeme aldırmak için çalışmalarına devam edecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ile olumlu bir görüşme yapılmış olup diğer randevu taleplerimize cevap bekliyoruz.
Başkanlar Kurulumuz; Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanmakta olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu’nu en kısa sürede tüm ilgililere ulaştıracaktır.
Başkanlar Kurulumuz; Ege Bölgesinde başlatılan ve bir işyerinde yetki alınmasıyla devam eden örgütlenme çalışmalarının başta Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerde de sürdürülmesi kararını almıştır.
Başkanlar Kurulumuz; Çeşitli vesilelerle sendikada sorun yaratmak, maden işçilerinin örgütlü mücadelesini zaafa uğratmak isteyen girişimler karşısında tek yürek, tek ses olarak mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Başkanlar Kurulumuz, Genel Maden İşçileri Sendikası’nda ve emek cephesinde her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edecektir.
 Başkanlar Kurulumuz; Ülke genelinde devam eden FETÖ soruşturmalarını ve Kanun Hükmündeki Kararnameleri yakından takip etmektedir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 15 işçi, 20 memur toplam 35 çalışanın işine son verilmiş, 30 çalışan da açığa alınmış durumdadır.
Emekçi kardeşlerimizin mağduriyetine en kısa sürede son vermek adına hukuksal süreç süratle tamamlanmalıdır.
Başkanlar Kurulumuz; TTK’da 27. Dönem ve MTA’da 17. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için komisyon oluşturulması ve öncelikle işçi arkadaşlarımıza yönelik yapılan anket çalışmasının değerlendirilerek toplu sözleşme taslaklarının hazırlanması kararını almıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.