Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in Kasım ayı ilk meclis toplantısına kent merkezinde 3 yeni taksi durağı daha yapmak amacıyla yetki almak için teklif getirmeye hazırlanması taksici esnafı tarafından tepkilere neden oldu. Geçtiğimiz belediye binasına gelerek Başkan Akdemir’e araçlarının anahtarlarını teslim eden taksiciler düşüncelerini Halkın Sesi’ne bildirdi. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünün yanı sıra Kiler AVM ve Bülent Ecevit Üniversitesi Alt Kapı (havalandırma) mevkiinde yeni taksi durağı yapılması hazırlığıyla ilgili düşüncelerini muhabirimiz Açelya Beyazay’a anlatan taksiciler yeni duraklar açılmasının yerine yapılacak olan bekleme noktalarına mevcut taksi duraklarından dönüşümlü olarak araç gönderilmesinin mantıklı olduğunu dile getirdiler. Kent merkezinde zaten oldukça fazla taksi olmasından dolayı trafiğin keşmekeşe dönüştüğünü ve araç park etmekte büyük sıkıntı çektiklerini söyleyen taksiciler düşüncelerini şu şekilde aktardılar:

 

Fatih Özdinç Asma Taksi Durak Başkanı: Bizim durağımızın Kiler Avm’nin orda köprünün altında zaten durağı var, nöbetli olarak günde 2-3 tane arabamız gider orada bekler. Eğer oraya bir durak hattı yapılacaksa bizim işlerimize engel olur. O alanda bizim araçlarımız çalışıyor yeni bir durak yerine bize engel olmayıp seferlerimize devam etmemize olanak verilirse daha iyi olur. Oraya ekstra bir durak açılmasının sebebi ne? Var olan bir durak varken ikinci durağa neden ihtiyaç duyulsun. Yeni durak açılınca bizi mi feshetçekler. Bizim işimizin önüne set koyuyorlar.

 ,

Atila Altay Doğan Taksi Durak Başkanı: Zaten iş potansiyelimiz yok mazot çok zamlandı ve biz vatandaşa bunu yansıtamıyoruz. Üç tane daha ayrı taksi durağının açılması olmayan işlerimizi daha da kötüleştirecek. Bu işte kimse artık ne borcunu ne de aidatlarını ödeyemiyor. Allah sonumuzu hayır etsin. İşlerimiz çok kötü bütün araçlar burada sabahtan akşama kadar bekliyoruz. Eğer bu duraklar açılacaksa da bizim gibi duraklardan seçerler, ne şekilde olacağını bilmiyoruz, belediyenin bu duruma bir çare bulması lazım. Zonguldak’ta zaten durak fazlalığı var, araç çoğunluğu var, yer sorunuyla birlikte park sorunumuz da var, bütün duraklar şehir içine yığılmış durumda birkaç tane daha durak açılırsa adım atacak yer kalmaz ve iş potansiyeli de tamamıyla düşer. İnşallah bizim için hayırlısı olur Sayın Belediye Başkanı da bu konuda herhalde elinden geleni yapacaktır. Başkanımıza inanıyoruz.  

 

Erdem Alkan Doğan Taksi Durağı: Daha düne kadar Belediye Başkanı olsun Emniyet Müdürü olsun toplanarak depolama alanı diye bir fikir çıkardılar. Araç fazlalığından dolayı depolama yapacağız deyip de bu araç fazlalığına ek olarak 2, 3 tane daha durak nasıl yapacaklar? Bu durakların açılması araç fazlalığını azaltacak mı? Hayret ediyorum. Zaten iş yok Başkanımızı gördüğümüz yok, Başkanımız gelsin taksi esnafını bir dolaşsın, vergi, durak ücreti, araç sigortası bunların hepsini ödüyoruz ama gelsin de burada esnafa bir sorsun para kazanabiliyor mu? Burada ki taksiciler, borçlarını ödeyebiliyorlar mı?  5 TL, 10 TL toplayarak evlerine ekmek getirebiliyorlar mı? Sadece koltukta oturmayla olmuyor. Yine tekrarlıyorum daha düne kadar bütün millet oturmuş depolama alanı diyerek toplantı yapıyorken, fazla taksileri dolmuşları kaldıralım diye uğraşırken 3 yeni taksi durağı açılmasının planlanması bana saçma geliyor.

 

Mehmet Pür Doğan Taksi Durağı: Yeni durak açılmasını doğru bulmuyorum onun yerine madem o alanda taksi ihtiyacı var, oraya var olan duraklardan bir düzen yapılıp araçlar gönderilebilir. Sabit araçlar konulduğu zaman yapılacak olan durağa öteki taksici arkadaşlarımızın hakkı yenilecek, ama dönüşümlü yapılırsa kimsenin hakkı yenilmemiş olur bence.


Basri Şahin Doğan Taksi Durağı
: Yeni bir durak açılıp ihaleye konulması çok yanlış bir düşünce, bence olan duraklardan dönüşümlü olarak seçilmesi daha doğru olur. Yeni durak Zonguldak için çok büyük zarar zaten iş yok, işsizlikten ağlıyoruz, daha siftah yapmamışız. Bizim isteğimiz dönüşümlü olarak araçların o alanda işe çıkması.


Oğuzhan Somuncu Terminal Taksi Çarşı Durağı
: Bende açıkçası bizlerin yani olan taksi duraklarından araçların yapılacak olan duraklara sırayla gönderilmesini daha uygun buluyorum.  Çünkü bu şekilde hiçbir taksi durağının hakkı yenilmemiş olacak. Aslında yapılacak olan taksi durakları terminal taksi olarak bizi etkilemeyecek ama şuan ki durum bizi etkiliyor, oradaki taksiler başka duraklardan geldiği için taksimetrenin yarı fiyatını alıyorlar müşteriden bu sebeple haksız rekabet olmuş oluyor ve bu yüzden de bizim müşterimiz onları tercih ediyor. Şuan hiç öğrenci müşterimiz yok doğru düzgün bizim. Bir durak gelirse taksimetreyle çalışmış olacak durak olduğu için. Bu daha hakkaniyetli olur.


Miraç Artar Soğuksu Taksi Durağı
: Durak kurulması güzel bir şey hele ki üniversitenin oraya, korsan taksiciler parselledi orayı. Ama Ağız Diş ve yapılan Kiler Avm’nin oraya yapılması düşünülen taksi durakları pek uygun değil çünkü oralar Asma Taksi Durağının olduğu alanlar bu yüzden oraya yapılacak taksi duraklarını Asma Taksinin araç yollaması daha doğru olur, onlarda ekmek yesinler. Ben o yerler Asma Taksinin hakkı ama üniversitenin oraya bir durak kurulsa daha mantıklı olabilir korsanın önüne geçmiş olunur. (Açelya BEYAZAY)