Amman dikkat! 

Halkın Sesi, piyasaya sürülen milyonlarca lira değerindeki ikiz çeklerle insanları dolandıran kalpazanlara karşı Zonguldak esnafını uyarıyor

İKİZ ÇEK SAHTEKARLIĞI!

Aylardır dip yapan ekonomik tablo yüzünden zor günler geçiren Zonguldak esnafının sıkıntılarını fırsat bilen kalpazanlar, akıllara durgunluk verecek yöntemle piyasaları milyonlarca lira dolandırmaya hazırlanıyor. Ankara’da sektör haline dönüşen ‘ikiz çek sahtekarlığı’ yöntemiyle farklı firmalar adına bastırdıkları koçan koçan çekleri, piyasaya dağıtarak mal satın alan kalpazanlar, bu yöntemle şuana kadar onlarca sahte ama aynı zamanda ikiz olan çekle esnafları dolandırdı. Aldıkları çekleri bankadan sorguladıklarında, çeklerin ‘sağlam’ olduğunu gören esnaf ödeme tarihine kadar dolandırıldığını fark edemiyor. Öte yandan piyasalara sürülen bir başka ‘gerçek çek’ ise yaprağı 10 bin liradan satılıyor. Çek sahibinin şirketini batırmayı göze alarak 10 bin lira karşılığında sattığı çeklerin karşılıksız olduğu ortaya çıkınca Zonguldak’ ta onlarca esnaf mağdur olacak.  

ZONGULDAK PİYASASINI MİLYONLARCA LİRA DOLANDIRDILAR

Çek dolandırıcılarının yöntemi şöyle işliyor: Ankara’da irtibata geçtikleri kişiden yaprağı 300 TL karşılığında milyonlarca liralık ‘ikiz çek’ satın alan varlıklı ailelerin çocukları, bu çeklerle piyasadan ağırlıklı olarak kömür satın alıyor. Yaptıkları sahtekarlık anlaşılmasın diye ederinin üzerinde ve uzun vadeli kesilen çekler ödeme tarihi gelince piyasaların tabiriyle patlıyor. Çekleri bankalardan sorgulatan esnaf, güçlü firmalar adına düzenlenen çeklerin karşılığı olduğunu görünce tereddüt etmeden çekleri alıyor. ‘İkiz çek’ sahtekarlığına karşı çekin üzerindeki firma telefonunu arayarak çekin doğruluğunu teyit etmek isteyen esnafın telefonuna ise Ankara’da bu işle görevlendirilmiş kalpazanların adamı çıkıyor. Çekin verildiğinden haberi olduğunu ve ödeyeceklerini söyleyen dolandırıcı, görevini tamamlayınca çeki alan esnaf tereddüt etmeden mal verebiliyor. ‘İkiz çek’ dolandırıcılarının kurbanı olmamanın tek çaresi ise çekin üzerinde yazan telefonu değil de, firmanın internet üzerinden gerçek iletişim bilgilerine ulaşarak, çeki buradan sorgulamak. Halkın Sesi, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü’nü ve esnafını çek dolandırıcılarına karşı uyarıyor.