İl Genel Meclisi Mayıs ayı 2’inci birleşim toplantısı Necdet Karaveli başkanlığında yapıldı. Toplantıda İl Özel İdaresi’nde ki terfileri belirlemek için yapılacak olan sınavın iptal edilmesiyle ilgili gergin anlar yaşandı. AKP’li Rıfkı Gültekin sınav kararının meclisten geçtikten sonra iptal edilmesini meclise saygısızlık olarak gördüğünü belirtti. Özel İdare Genel Sekreter Vekili Mehmet Kokulu sınava müracaat edenlerin içinde FETÖ ile ilgili şüphe oluşturan kişilerin olduğunu söyledi. AKP’li Meclis Üyesi Rahmi Albuz ise şüphe duyulan kişilerin neden hala Özel İdare’de barındırıldığını anlamadığını belirtti

 

Meclise saygısızlık olarak görüyorum

İl Genel Meclisi Mayıs ayı 2’inci birleşim toplantısında gergin anlar yaşandı. İl Özel İdaresi içinde ki terfileri belirlemek için yapılacak olan sınavın iptal edilmiş olması mecliste harareti yükseltti. AKP’li meclis üyesi Rıfkı Gültekin İl Özel İdaresi’nde ki terfileri belirlemek için yapılacak olan sınavın meclisten geçtikten sonra iptal edilmesini meclise saygısızlık olarak gördüğünü ve bu konunun bir komisyon tarafından araştırılmasını istediğini belirterek şunları söyledi:

“Özel idarede ki görev yükselmeleriyle ilgili sözlü önerge vermek istiyorum. 05.01.2017 tarihinde idarede meclisimize giren teklif doğrultusunda biz 06.01.2017 tarihinde meclisimizde grup içerisinde ki memurların görev yükselmelerine ilişkin kadro düzenlemesini yaptık. Fakat ondan sonra ki süreçte çeşitli gerekçelerle görevde yükselme sınavlarının iptal edildi. Biz bunu idare yetkililerine sorduğumuzda ise bakanlığa görüş sorduklarının ifade ettiler. Bir diğerleri de farklı görüşler ifade ettiler. Sormak istediğim husus şudur idare bakanlıktan görüş almadan madem böyle eksik vardı bunu niye meclise sundu. Her şeyi tamamlayarak meclise sunsa daha sağlıklı olmaz mıydı? İkinci konu meclisten karar geçtikten sonra niye iptal edildi? Ben bunu meclise saygısızlık olarak görüyorum. İdarede ki arkadaşlarımız meclise bir konu sunduklarında bakanlıktan muhakkak görüşlerini alsınlar ondan sonra bizim görüşümüzü alsınlar. Meclisten çıktıktan sonra bakanlığa görüş sormak çok yanlış bir uygulamadır. Bu meclisi hafife almaktır. Ben bu hususta arkadaşlar uygun görürlerse bir araştırma yapılmasını istiyorum. Sözlü önerge hakkımı kullanarak bu konunun bir komisyon tarafından araştırılmasını istiyorum.”

Tereddütler nedeniyle sınav iptal edildi

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mehmet Kokulu, Gültekin’in  sözlü önergesine: “müracaatları aldıktan sonra baktık ki idarenin tereddüte düştüğü noktalar var. Bu ihdas aldığımız kadrolarla ilgili değil. Ama başka kadrolarla ilgili sıkıntılar var” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle idaremizin Rıfkı Bey’in bahsettiği meclisi hafife alma ya da meclisi yok sayma gibi bir niyeti yok olamaz. Sınavın açılıp açılmayacağına ne zaman açılacağına idare karar veriyor. Bizim idarede mevcut bir norm kadromuz var. Meclisin yetkisinde olan kadronun ihdas edilmesi lazım. Yani bu ne demek o kadronun kullanılabilir hale getirilmesi demek. Bizim meclise getirdiğimiz bu karar sonucunda sınav açıp personel alabilir, görevde yükselmeyle terfi ettirebilir. Başka kurumlardan yatay geçişle personel de alabiliriz. Örnek veriyorum Gökçebey Belediyesi’nden bize geçmek isteyen biri var. Bu kişinin bizde norm kadroda yeri var. Ancak bu norm kadroda ki yeri kullanabilmemiz için meclisten yetki almamız lazım. İhdas olayı bu olay. Bu şekilde de alabiliriz. Arkadaşlar şunu karıştırıyorlar. Biz meclisten sınava girilip girilemeyeceği, sınavın yapılıp yapılamayacağı yetkisini almadık. Sınava girecek olanlar içinde norm kadroda bulunan pozisyonlardan ihtiyaç olanların ihdasını aldık. Biz bu kadroyu açtık ama kimin müracaat edeceğini biliyor muyuz bilmiyoruz. Müracaatları aldıktan sonra baktık ki idarenin tereddüte düştüğü noktalar var. Bu ihdas aldığımız kadrolarla ilgili değil. Ama başka kadrolarla ilgili sıkıntılar var. Teknik hizmetlerde çalışan personelin idari müdürlüklere başvurup başvurmayacağı konusunda bir tereddüt oluştu. Biz müracaatları aldıktan sonra bu tereddüt oluştu. Bu konuyla ilgili idare yaptığı değerlendirmede ileride daha büyük problemler çıkmaması için sınavı iptal kararı aldı. Daha sonra da bakanlığa görüş sormak üzere sınavı iptal ettik.”

 

İşin arkasında ki şeyler çok farklı

AKP’li Meclis üyesi Rahmi Albuz: “Madem yükselmesi sıkıntılı olan personeller var bunlar hala niye özel idarenin içinde barındırılıyor?” diye sorarak şunları söyledi:

“Hepimiz belli şeyleri biliyoruz ama burada samimiyet çok önemli. Bazı şeyleri basının önünde konuşmak istemiyorum. Bize verdiğiniz bilgilerde belki doğrusunuz buna itirazımız yok. Ama işin özünde samimiyet çok önemli. Bize söylenen müdürlüğe yükselmesi uygun olmayan kişilerin müracaat ettiği. Madem yükselmesi sıkıntılı olan personeller var bunlar hala niye özel idarenin içinde barındırılıyor. Benim anlamadığım bu. İşin arkasında ki şeyler çok farklı. Burada teknik detaylara girmemize gerek yok. Neyse sıkıntı gereğini yapalım.”

FETÖ/PYD şüphesi var

Kokulu ise FETÖ/PYD şüphesi olanların amir pozisyonuna getirilemeyeceğini ama emin olunmadığı için de bu kişilerin hala çalışmaya devam ettiğini belirtti.

“Ben söylentilere ya da dedikodulara göre hareket edemem. Samimiyetimi de arkadaşların sorgulamasına üzülürüm. Ben açık bir şekilde koyuyorum ortaya idari kadrolara teknik personelin başvurup başvuramayacağı konusunda bir tereddüt oluştu. Bu tereddüt neticesinde biz bu kararı aldık. İleride daha büyük problemler çıkacaktı. Bu arkadaşlar sınava gireceklerdi sınav sonucunda müdür oldum diyeceklerdi daha büyük problemler çıkmasın diye bunu yaptık. Rahmi Bey’in “madem şüpheler var hala niye burada çalıştırılıyorlar” sorusuna cevap vereyim. Hiyerarşik düzende herkesin bir yetki alanı var. Yukarıya doğru gittikçe yetkiler artar ve önemli hale gelir. Diyelim ki öyle bir personel varsa alt kademede çalıştırılır ama müdür kadrosunda çalıştırılamaz. Örneğin: Temmuz ayından beri yaşadığımız FETÖ/PYD olayı gibi. Bununla ilgili hükümetinde kararları var. İdarenin sadece şüphesi var emin olunmadığı için durum böyle. Ama şüphe olduğu için sen bunu amir pozisyonuna getiremezsin.” (Haber/Yasemin Sarı)