Filyos Liman inşaatında kepçelerin ilk darbeyi İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan makineli tüfek mevzilerine vurması dikkat çekti 

İLK DARBE MEVZİYE 

Yapımı yıllardır arapsaçına dönen ve hukuksal tartışmaları hâlâ süren Filyos Liman inşaatı, fiilen başladı. Limanın yapımını üstlenen şirket, şantiye kurma çalışmalarının yanı sıra, çevrede bulunan kayaçların, inşaata uygunluğunun testiiçin numune alımı da yaptı. Bu amaçla yapılan kazıda, ilk darbenin, İkinci Dünya Savaşı yıllarında kurulan makineli tüfek mevziilerine vurulması dikkat çekti. Alanı çevreleyen dağların arasında çokça bulunan ve Sovyetler Birliği’nin topraklarımıza yapacağıolası çıkarma harekâtına karşı inşa edilen mevziler, soğuk savaş yıllarının yöremizdeki en önemli belgesi olarak önem taşıyor. ÇalışmanınFilyos’taki canlı çeşitliliği ve doğal güzelliklerin yanı sıra, belge niteliğindeki kalıntıları da yok etme olasılığı çevre ve tarih gönüllerinin tepkisini çekiyor.

 TEMA: YARGI KARARLARINA AYKIRI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan TEMA Vakfı, inşaatın hukuksuz bir şekilde başlatıldığını iddia etti. Bölgede eko turizmin geliştirilmesiyle hem doğanın koruncağını hem de istihdam yaratılabileceğini iddia eden TEMA, açıklamasında, “Filyos Limanı’nın planlama ve yapım süreçleri de hukuki olarak sakıncalar içeriyor. 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nın Filyos Limanı ile ilgili bölümü, TEMA Vakfı tarafından 2010 yılında açılan dava sonucunda iptal edildi. Mahkemenin iptal kararına rağmen liman, 1/25.000 ölçekli Zonguldak İl Çevre Düzeni Planı’na işlendi. Mahkeme kararları göz ardı edilerek yapımına başlanan liman inşaatı ile birlikte Filyos Vadisi Projesi hukuka aykırı bir şekilde hayata geçirilmeye çalışılıyor” şeklindeki görüşlere yer verdi. (Umut ERSES)