Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Aktüel” dergisine verdiği röportajda “Doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte vatandaşımızın yaşamını kolaylaştıracak, onun sosyal- kültürel gelişimin sağlayacak her türlü çabayı harcıyoruz” dedi.

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Akmercan şirketinin yayımladığı “Aktüel” adlı derginin sorularını yanıtladı. 5 sayfalık röportajda önemli konulara değinen Kantarcı, kendini tanıtırken, “Yaşamı kolaylaştıracak, iş verimini artıracak teknolojilerin peşinde koşmak, teknikler geliştirmek bir yöneticinin en önemli vasfı olmalı bence. Ben gerek ticari hayatımda, gerekse teknik yöneticiliğini üstlendiğim tüm projelerde hep buna özen gösterdim. Bu da son derece başarılı işlere imza atmamı sağladı. Belediyede de ilk işlerimden biri de teknolojik dönüşüm oldu. İlçedeki ilk bisiklet yolları, ilk yayalaştırılmış bölge uygulamaları, ilk mimari tasarım yarışması, Beyaz Masa’nın kurulması başkanlığım sırasında gerçekleşti. Bölgede ilk kez yapılan akıllı kavşak uygulaması ile trafik ışıklarını kaldırıp daha hızlı ve güvenli trafik akışı sağladık” dedi. Filyos Irmağı’nın sedde düzenlemesi biten kıyılarında zemin düzenlemeleri yapılan Filyos Park Yaşam Alanı Projesi ile ilgili olarak da bilgiler veren Kantarcı, “Vizyon projelerimizden biri olan Filyos Park’ın içinde yürüme yolları, oturma yerleri, spor alaları, kafeteryalar, sergi salonları, akuapark, yeme içme mekanları, seralar, küçük hayvanat bahçesi, ekolojik tiyatro, fuar alanı, amfi tiyatro, balık lokantaları gibi pek çok eylem tasarlanıyor. Bittiğinde tüm bölgeye hizmet verecek bir cazibe merkezi olacak olan alanda, halen altyapı ve zemin düzenleme çalışmaları devam ediyor” şeklinde cümleler kurdu.

 

FEDAKÂRLIKLARDA BULUNARAK KISA SÜREDE DÖNÜŞÜM SAĞLADIK

Çaycuma’nın doğalgaz dönüşümünün öyküsünü de anlatan Kantarcı, “Göreve gelir gelmez Akmercan Bölge Müdürümüz Bekir Aktaş’ı davet ettim. Bekir Bey, ‘2014’te Çaycuma’da yatırımımız yok’ deyince kendimi kaybettim adeta. Tüm planların altüst oluyordu çünkü. Bu durum, doğalgaz şebekesi yapılıncaya kadar hiçbir yola el atamayacağım anlamına geliyordu. İşin peşini bırakmaya niyetli değildim. Gerekli fedakârlıkta bulunup her türlü işbirliğine gideceğimizi defalarca bildirmemizin ardından, dönemin Kaymakamı Hasan Yaman Bey’in desteğiyle Akmercan’ı ikna ettik ve revize programa aldırdık. Kömür kullanımına sert önlemler ve kurallar getirdik. Doğalgazın bağlanmasıyla ilgili Belediye gelirlerinden feragat ettik. Eğitim çalışmaları yaptık. Kömürlü ısınmanın yükümlülüklerini artırdık. Özetle Çaycuma’da bir doğalgaz seferberliği başlattık” dedi. Diğer belediye başkanlarına da önerilerde bulunan Kantarcı, “Hava kalitesinin iyi olması, yaşam kalitesini belirleyen temel ögelerden biri olduğuna göre tüm belediye başkanı arkadaşlarıma bu konuda ellerini çabuk tutmasını öneririm. Evet, imalat sırasında yapılan kazılar nedeniyle vatandaş çok zorluk çekiyor. Hatta bu durum tepkilere de neden oluyor. Ancak sonuçta çekilen eziyete değiyor, tertemiz bir havaya kavuşuluyor. Ayrıca yapılan kazılar altyapının yenilenmesi için de bir fırsat yaratıyor” dedi.

 

BELEDİYECİLİK FİZİKİ YATIRIMLARDAN İBARET DEĞİL

Kantarcı, belediyecilik anlayışınıysa, Belediyecilik elbette fiziki yatırımlardan ibaret değil. İnsan her şeyden önce sosyal bir varlık ve pek çok sosyal ihtiyacı var. Belediyeler insanın bu sosyal, kültürel ihtiyaçlarını da düşünmek zorunda. Bu amaçla, halkımızın yaşamını kolaylaştıran uygulamalara imza atıp şeffaf belediyecilik hizmetleri sunarken, yerel kültürel değerleri korumak, Çaycumalılık kültürü ve bilincini artırmak için de projeler geliştiriyoruz. Yayalaştırılmış alanları çoğaltıp, araç öncelikli kent stratejisinden, insan odaklı kent tasarımına geçiyoruz. Muhtaç durumda olan öğrencilere burs veriyoruz. İmar Planı Revizyonuna koyduğumuz 30 metre genişliğinde çevre yoluyla geleceğin Çaycuma’sını hazırlıyoruz. Gelir gelmez cenaze hizmetlerini tümüyle ücretsiz yaptık, bunu köylerimize kadar yaygınlaştırdık. Doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte vatandaşımızın yaşamını kolaylaştıracak, onun sosyal- kültürel gelişimin sağlayacak her türlü çabayı harcıyoruz” şeklinde açıkladı.

 

GÖÇLE BÜYÜYEN ÇAYCUMA İSTEMİYORUM

Kantarcı geleceğin Çaycuma’sı için görüşlerini, “Ben burada belki de şaşıracağınız yanıtlar vereceğim. Büyüme kavramı birilerince çok seviliyor. Mesela ben göç alarak, hızla büyüyen bir Çaycuma istemiyorum. Hızlı göç gettolaşmaya, kuralsızlaşmaya, kent kaynaklarının hızla tahribine neden oluyor. Sosyal, kültürel yapının bozulması çok büyük bedel çıkarıyor ortaya. Şiddet de bu ortamda mayalanıyor. Kendi dinamikleriyle büyümeli Çaycuma” cümleleriyle ifade etti.