Erdemir’de meydana gelen ölümlü iş kazası üzerine bir basın açıklaması yapan Ereğli MMO iş kazalarının tesadüfi nedenlerle ortaya çıkmadığını belirtti. Odadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türkiye'de iş kazalarının önü bir türlü kesilemiyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında Türkiye açık ara önde gidiyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, bu ölümler daha çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye, metal, maden sektöründe yaşanıyor.

İSİG verilerine göre, 2002'den 2016 yılının Temmuz ayına kadar olan dönemde yani yaklaşık 15.5 yılda yaşamını yitiren çalışanların sayısı da 17 bini aşarak 17 bin 234”e ulaştı.

Bildiğiniz üzere bölgemizde de ağır sanayii ve madencilik iş kolları yaygındır. Bölgemizde 2016 yılında ölümlü iş kazaları ve ağır yaralanmalı iş kazaları yaşandı. Temenni ederdikki 2017 yılında iş kazaları son bulsun. Ancak;

 Erdemir’de yine ölümlü bir iş kazası yaşandı. İlk önce kazada hayatını kaybeden işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, elemli ailesine baş sağlığı dileriz.

Daha öncede defalarca tekrar ettiğimiz üzere;

Yaşanan hiçbir iş kazası tesadüfi nedenlerle olmaz. İş kazalarının oluşmasına neden olan sebep önceden belirlenerek, gerekli tedbirler alınmak sureti ile önlenebilir.

Eğer bir işletmede büyük ölçekte ağır yaralanmalı veya ölümlü bir iş kazası yaşanıyorsa, bu iş kazasının oluşumunda mutlaka ihmal veya insan hatası vardır.

İşletmelerde güvenli çalışma ortamının oluşturulması için işverenler gerekli önlemleri önceden almalı, bunun yanı sıra çalışanlarının iş güvenliği bilincini arttırmalıdır.

İş kazalarının önlenmesinden sorumlu olan yetkililer, iş kazalarının sona ermesi için bir an önce uzmanların, meslek örgütlerinin, sendikaların çözüm önerilerini dikkate almalıdır. Aksi takdirde, yeni ağır yaralanmalı veya ölümlüiş kazaları yaşanmaya devam edecektir.

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan odamız, sorumluluk bilinci ile, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda geliştirici ve iyileştirici faaliyetlere katkı ve katılımda bulunmayı önemli görevlerimizden biri olarak kabul etmektedir.

MMO; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle; 1.sini 2001 yılında gerçekleştirdiği Ulusal İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinin 9. sunu bu yıl Adana Şubenin Sekretarya lığındauluslararası katılımlı olarak 6-8 Nisan arasında Adana’da gerçekleştirecektir.

Bu kongreye bölgemizdeki sanayii kuruluşları ve madencilik iş kollarının yönetici ve İSG den sorumlu çalışanlarını davet ediyoruz.

Amacımız; bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla Ülke olarak bu konuda tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu bilgi ve deneyimleri paylaşarak çalışan her kesime faydalı olmak, bu alandaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamaktır.

Daha önce belirtiğimiz gibi;

İlçemizde yeni kurulan 2 yıllık meslek yüksek okulunda “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri” yetiştiren önlisans programı açılmalı, işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirilmelidir.

Bölgemizde Düzce ve Karabük üniversitelerinde bu program açılmıştır. Zonguldak gibi çok tehlikeli ve tehlikeli işletmelerin yoğun olduğu bölgemizde de bu bölümün açılması nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından önemli ve zaruridir.