“İşçiyi meta haline getirecek politikalara karşıyız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanan kamuoyunda “Kiralık İşçilik Yasası” olarak bilinen istihdam bürolarının kurulmasını düzenleyen yasa tasarısıyla ilgili  Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 81 ilde başlattığı kitlesel basın açıklaması kapsamında Zonguldak’ta Madenci Anıtı önünde eylem düzenledi.

Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra diğer sendika kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı eylemde konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun yaptığı ortak basın açıklamasında Kiralık İşçilik Yasasıyla çalışanların iş şartları daha esnek ve güvencesiz duruma getirdiğini söyleyerek, “İşçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün de karşı çıktık bugün de karşı çıkıyoruz.” dedi.

“KİRALIK İŞÇİLİK BU HALİYLE YENİ BİR TEHDİTTİR”

Kiralık işçiliğin tehdit olduğunu ifade eden Mutlu, “Ülkenin ihtiyaçlarını menfaatlerini göz nüne alarak sınırlı alanlarda; doğum, analık, askerlik, ev hizmetleri ve mevsimlik tarım işlerinde, talebimiz doğrultusunda olumlu adımlar atılması halinde bu düzenlemeyi değerlendireceğimizi söyledik. 7 Nisan 2016 tarihinde Başkanlar Kurulu toplantısı sonrası, müzakereler sürdürüldü. Ama olmadı. İşçilerin duyarlı olduğu noktalarda beklenen düzenleme yapılmadı. İşçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadı. Türk-İş olarak görüşümüzü bir kez daha ilan ediyoruz. Kiralık işçilik bu haliyle yeni bir tehdittir. Yapılmak istenen düzenlemelere en başından itibaren karşı durduk. İşçilerin çalışma şartlarını güvencesiz hale getirecek, aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönülmelidir.” şeklinde konuştu.

“TASARI GERİ ÇEKİLMELİ”

Tasarının bir an önce geri çekilmesinin gerektiği söyleyen Mutlu, “Tasarı geri çekilmeli ve Türk-İş’in talebi doğrultusunda düzenlenmelidir. Süreci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden hiç ayrılmadan izlemeye devam edeceğiz. Tasarı geri çekilmez ve bu konuda ısrarlı olunursa, Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimlerde bulunacağız. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun alacağı her kararın gereğini yerine getireceğiz. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir.” diye konuştu. (Aykut KARA)