Bir süredir Türkiye gündemini işgal eden İstanbul’da meydana gelen çocuk gelinler ve 115 çocuk gebeliği ile ilgili olarak Türkiye genelinde İYİ Parti il başkanları dün sabah saat 10.00’da eş zamanlı olarak noterler aracılığı Türkiye’deki kamu tüm kamu hastanelerinden bilgi edinmek için ortak başvuru eylemi yaptı.

Parti merkezinden verilen bilgilere göre İYİ PARTİ İl Başkanı Ragıp Bayraktar, konu ile ilgili araştırılmak üzere  Zonguldak 2. Notere başvuru yaptıktan sonra bir basın açıklamasında bulundu. İl Başkanı Ragıp Bayraktar, 18 yaşını tamamlamamış mağdur kız çocuklarının gebelik muayenesi veya doğum için hastaneye başvurduğu ve Adölesan Gebeliği teşhisi ile hizmet aldığını ve fakat yasal zorunluluk bulunmasına rağmen bu vakaların adli mercileri ihbar edilmediğini belirterek şunları söyledi;

“Kamuoyunda ciddi ve haklı bir infial yaratan, Hürriyet gazetesi’nin Dinçer Gökçe imzalı “Türkiye’yi sarsacak utanç  listesi” başlıklı haberinde; İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde hizmet sunan bir kamu hastanesinde 38’i 15 yaşını, 77’si ise 18 yaşını tamamlamamış mağdur kız çocuklarımızın gebelik muayenesi ve/veya doğum için hastaneye başvurduğu  veAdölesanGebeliğiteşhisi ile hizmet aldığını ve fakat yasal zorunluluk bulunmasına rağmen bu vakaların adli mercileri ihbar edilmediğiniöğrenmiş bulunmaktayız. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener hanımefendinin her vesilede vurguladığıüzere; İYİ Parti, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve her türlü istismarlara karşı ilkesel bir parti  programına sahiptir.

Bu konunun genel ahlak ve genel sağlık ve kamu yararını doğrudan ilgilendirmesi ile birlikte, partimizin yegane vazgeçilmez ilkeleri arasında sayılan “çocuk istismarı” “çocuk yaşta evlilik” ve “aile içi şiddet” gibi konulardaki  tüm gelişmeler tarafımızca yakından takip edilerek gerekli önlemlerin alınması için zaruri görülentüm idari ve adli süreçlerin başlatılması hususunda kararlı adımlar atacağımızdan hiç kimse şüphe duymamalıdır.

Ancak ne var ki, habere konu somut olayla ilgili sadece adı geçen kamu hastanesi nezdinde sınırlı bir inceleme başlatılmış olması, kamu vicdanını tam anlamıyla rahatlatmamaktadır. Bu ve benzeri suç teşkil eden eylemlerin kamu görevlileri tarafından ihbar edilmesi zorunluluğunun kanun ile yükümlülük altına alındığını özellikle hatırlatmak isteriz.

Tüm bu nedenlerden ötürü, İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve refahı ile infial uyandıran bu konunun İlimiz genelinde hizmet veren tüm kamu hastaneleri açısından araştırılması, siyasi sorumluluğumuzun zorunlu bir gereğidir.

Hal böyle iken, Anayasa’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74. Maddesi ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince, aşağıda bilgilerinize sunulan bilgi ve belgelerin, yazılı olarak tarafımıza  ivedi olarak verilmesini rica ederiz...

1. 01.01.2017 – 01.01.2018 tarihleri arasında hastanenize Adölesan Gebeliği (Çocukyaşta hamilelik) teşhisi ile müracaat eden mağdur kız çocuklarının (12-15 yaş ve 15-18 yaş şeklinde) ayrı ayrı gruplandırılmak suretiyle tam sayı ve bilgilerinin tarafımıza bildirilmesini,

2. Kamu yararını doğrudan ilgilendiren bu konunun aynı zamanda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre “Cinsel İstismar”  ve “Reşit Olmayanla Cinsel İlişki” suçlarına delalet etmesi nedeniyle, hastaneniz tarafından bu yöndeki başvurulariçin ilgili emniyet ve savcılık birimlerine ihbarda bulunulup bulunulmadığının, bulunulmuş ise bu hususta düzenlenen ihbar tutanakları dahil, tüm bilgi ve belgelerin tarafımıza gönderilmesini,

3.Suçu ihbar ettiği belirtilen kişiningörev yerinin değiştirildiği iddialarının doğru olup olmadığının?

Yasal zorunluluğa rağmen bahsi geçen suçlardan dolayı ihbarda bulunulmadığının tespiti halinde görevli sorumlular hakkında adli ve idari süreç başlatılıp başlatılmadığının bildirilmesini rica ederiz.”

(Haber merkezi)