Yeşil Sol Parti Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, 2020 yılı asgari ücret zammını eleştirdi.

Açıklanan zammın insan onuruna yaraşmadığını vurgulayan Topaloğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Çoğunluğunu işveren ve iktidarın oluşturduğu 2020 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işçilere reva gördüğü artış 304 lira oldu. Yani günlük 10 TL bir artış yapıldı. Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4. Ülkeyken, ekonomik kriz altında milyonlar açlık sınırının altında yaşarken asgari ücrete yapılan artış oranı bir geçim ücreti olmaktan çok uzaktır. Belirlenen asgari ücretle çalışanların milli gelirden aldığı pay ise daha da azalmış, gelir dağılımı adaletsizliği artmıştır.

2020 yılı asgari ücretinin insan onuruna yaraşır bir asgari ücret olmasını talep eden sendikaların talebi, işçilerin talepleri dikkate alınmadı. 

Asgari ücret sadece 10 milyon asgari ve asgari ücrete yakın ücret alan işçileri ve ailelerini değil emeği ile geçinen herkesi etkileyen, milyonlarca çalışanın alacağı ücrette baz alınan bir göstergedir. Kamusal hiç bir faydası olmayan aksine doğa yıkımı, çevre katliamı ve bazı kesimlere peşkeş çekilen, rant ve ülkenin geleceğini ipotek altına alan bir proje olan Kanal İstanbul’a  110 milyar harcayacak olan, kepçe kepçe para yatırma hevesinde olan iktidar, milyonlarca emekçinin bir kaşık çorbasına göz dikmiştir. 

Asgari ücret belirlemesi milyonlarca emekçiyi etkilemesi açısından devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşmedir ama bu toplumsal sözleşme asgari ücret tespitinde gerçekleşmemiştir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonları katılmamış, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmemiştir.

Bu uygulamanın sonucunda olan milyonlarca işçiye oldu. Asgari ücret faturalara gelen zammı bile karşılayamayacak düzeyde belirlendi. Reel ücretlerin eridiği, işçi sınıfı üzerinde vergi yükünün arttığı, alım gücünün düştüğü kriz koşullarında belirlenen zam oranı, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret olmaktan uzak kaldı. Bu asgari ücret olsa olsa sefalet ücretidir. 

İnsan onuruna yaraşır asgari ücret ise bir haktır. Sermaye ve iktidarın  milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir konuda, bir masa etrafında belirlediği bu sefalet ücreti asla kabul edilemez. İşverenlerin ve iktidarın belirlediği açlık sınırının altındaki bu düşük ücret politikasına karşı işçi sınıfının mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.”
HALKIN SESİ