"Kampanyaların Diyetini Halka Mı Ödetiyor?" 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Genç, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, TEMA İl Temsilciliği Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'yla birlikte basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında Genç, “Doğamızı talan eden Eren Holding'e her türlü imtiyazı sağlayan, uzun yıllar deneme izniyle çalışmasına göz yuman, dışarıdan atık getirerek Zonguldak'ın dağlarında depolanmasına izin veren Sayın Vali, bu sosyal yardımlaşma kampanyalarının diyetini halka mı ödetiyor?" dedi.

  “ŞİRKETİ HALKA ŞİRİN GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR”

“Plan belli; özelleştirilen ocaklar verimsiz bulunup kapatılırken kentin dört bir yanında ithal kömüre dayalı santraller yükselecektir" diyen Genç, “Eren Enerji'ye ait kül barajına dışarıdan endüstriyel atık getirildiği ve bundan dolayı bazı çalışanların rahatsızlandığı haberlerinin basında yer alıyor. Eren Enerji, atık olarak çıkan çamuru, gelişi güzel doğaya bırakıyor ve çalışanların bazıları bundan zehirleniyor. Başta kestane olmak üzere Zonguldak ekonomisi açısından oldukça önemli olan meyveler verimsizleşiyor. Balıkçılık tükenmeye yüz tutarken, tarımsal kapasitemiz düştükçe düşüyor. Bu yetmezmiş gibi bir de söz konusu şirketin, başka yerlerden endüstriyel atık getirip kentimizin dağlarına bırakması kabul edilemez. Zonguldak Eren Holding'in babasının çöplüğü değildir." ifadelerini kullandı.

“URANYUM, ÖLÜM SAÇIYOR”

Küllerin toplandığı alanda radon gazı bulunduğunu belirten Genç, "Radon gazı havaya karışarak tüm canlıların sağlığını tehdit ediyor. Küllerin üzeri toprakla örtülse bile radon gazı gözeneklerden havayla temas ediyor. Uzmanların dediğine göre ortalama 3 gün içerisinde radon gazı, aktif kurşuna da dönüşebiliyor. Bacalardan atılan maddelerin içinde en tehlikeli elementin uranyum olduğu söyleniyor. Yani Radyoaktif bir element olan uranyum tam anlamıyla ölüm saçıyor." dedi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bu duruma sessiz kalmasını eleştiren Genç, "Sayın Vali, son bir kaç yıldır her türlü sosyal faaliyeti Eren Holding üzerinden yaparak, bu şirketi kamuoyunda adeta şirin göstermeye çalışıyor. Sormak hakkımızdır; Doğamızı talan eden Eren Holding'e her türlü imtiyazı sağlayan, uzun yıllar deneme izniyle çalışmasına göz yuman, dışarıdan atık getirerek Zonguldak'ın dağlarında depolanmasına izin veren Sayın Vali, bu sosyal yardımlaşma kampanyalarının diyetini halka mı ödetiyor?" diye konuştu.

Zonguldak Halkı Duyarlı Olmalıdır

TKK’yi özelleştirme çalışmalarına tepkili olduklarını ifade eden Genç, her işletmeyi satın alan şirkete termik santral lisansı verileceği yönündeki söylemlere karşı, "Mevcutlarının yanına, çok daha fazla santral kurulması anlamına gelen uygulama, Zonguldak'ı ölüm vadisine çevirecektir. Plan nettir; Özelleştirilen ocaklar verimsiz bulunduğu için bir bir kapatılırken kentin dört bir yanında ithal kömüre dayalı santraller yükselecektir. Zonguldak halkının bu oyunlara karşı duyarlı olmaya çağırıyor, tüm yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz." ifade etti.

(Aycan Karadağ)