Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı özgün mimari tasarıma sahip 2 bin kişilik ahşap bir cami için konsept proje hazırlattı. Cami, içinde aşevi, toplantı salonu, Müftülük birimleri, muhtarlık, alışveriş merkezi ve iş atölyeleri bulunan 10 bin metre kare alana sahip bir külliyenin içinde olacak.


Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı seçim vaatlerinden birini daha hayata geçiriyor. Kantarcı Filyos Nehrinin sedde içine alınmasıyla kazanılan alanlarda yapılan düzenlemeler kapsamında, özgün bir mimari tasarıma sahip, çok fonksiyonlu bir külliye için düğmeye bastı. Çaycuma Belediyesi önceleri çöp depolama alanı olarak kullanılan ırmak kıyısında yaptığı düzenlemelerle 10 bin metrekare büyüklüğündeki 3 adet arsayı kamuya kazandırdı. Bu alanların bir tanesi, içinde 2 bin kişi kapasiteli bir cami, aşevi, toplantı salonu, Müftülük birimleri, muhtarlık, alışveriş merkezi ve iş atölyeleri olan ‘külliye’ olarak planlandı.


TÜRKİYE’YE DEĞER KATAN ESERLERDEN BİRİ OLACAK


Başkan Kantarcı, külliye için Türkiye’nin önde gelen mimarlık firmalarından “Teğet Mimarlık” ofisine bir “konsept proje” yaptırdı. Yörenin doğal dokusuna uygun olarak tamamen ahşaptan yapılacak külliye ile Karadeniz’in unutulan mimari değerlerinin yeniden hatırlanması ve yaşatılması da amaçlanıyor. Şu anda Karadeniz’de 1.500 adet ahşap cami bulunduğunu söyleyen Kantarcı, “Ahşap yapı tekniği tüm Karadeniz’in geleneksel yapım biçimidir. Bölgenin doğal dokusuyla son derece barışık olan ahşap yapılar, aynı zamanda ekonomik ve sağlıklıdır. İlçemizin Akçahatipler köyünde bulunan ve ‘çivisiz cami’ olarak bilinen ahşap caminin çektiği ilgi göz önüne alınırsa, tamamen ahşaptan inşa edilecek külliyenin özgün tasarımı ile yalnızca bölgemize değil, Türkiye’ye değer katan eserlerden biri olacağı daha iyi anlaşılacaktır” dedi.


GÜNÜMÜZÜN CAMİ MİMARİSİNE BOYUT KAZANDIRACAK


Bölgenin %60’ının ormanlarla kaplı olmasının malzemenin yerelden temin edilmesini sağlayacağını ve son derece ekonomik olacağını da söyleyen Kantarcı, “Şantiye sahasına kurulacak ahşap atölyesi ile inşaat kısım kısım yapılarak kullanıma sunulabilecek, ortaya son derece ekonomik bir yapı çıkacaktır. Son yıllarda mimari değeri düşük şeklide birbirinin kopyası olarak inşa edilen cami furyasına da bir yanıt olacak bu çalışma, günümüzün cami mimarisine de bir boyut kazandıracaktır” dedi.

BEŞ YENİ CAMİNİN YAPIMININ ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL KALMADI

Kantarcı konuyla ilgili açıklamalarını, “Diğer taraftan İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre yaptığımız uygulamalarla 1 tanesi Yeşiltepe Mahallemizde, 1 tanesi Dokap mevkiinde, 1 tanesi TOKİ’nin inşaatını sürdürdüğü yerleşke içinde olmak üzere 3 adet cami arsası kullanıma hazır hale getirildi. Yine şu anda İlçe Müftülüğünün karşısındaki arazide yerin altında otopark, üstünde de 200 kişi kapasiteli bir mescit için de çalışmalarımız sürdürmekteyiz. Böylelikle, Çaycuma’da, Külliye de dahil, yeni beş adet caminin yapımının önünde hiçbir engel kalmadı. Çaycuma Belediyesi olarak tüm altyapı hizmetleri gibi halkımızın huzur içinde ibadetini yapabileceği mabetler için de her türlü planlamayı yapıyor, bunu yaparken de kentimize de estetik değer katmaya çalışıyoruz” diyerek tamamladı.