Zonguldak son 50 yılın en büyük doğal afetlerinden birini yaşadı… Karadeniz sahilindeki plansız yapılaşma nedeniyle evler, sosyal tesisler, yollar yerle bir oldu… Onlarca tekne battı… Bir gemi karaya oturdu…

Karadeniz Öcünü aldı!

Zonguldak son 50 yılda yaşanan en büyük doğal afetlerden birini yaşadı. Saatteki hızı 100 kilometreyi bulan fırtına özellikle denizde etkili oldu. Fırtına nedeniyle bazı evlerin çatıları uçarken, kopan elektrik telleri nedeniyle uzun süreli kesintiler yaşandı.  Yer yer kayalara vurduğunda 30-40 metreyi bulan dalga boyu sahil şeridinde önüne gelen her şeyi yıkıp geçti. Kilimli-Zonguldak sahil yolu trafiğe kapatılırken, Zonguldak-Kozlu karayolu ise tek taraflı olarak araç trafiğine açıldı.  Onlarca tekne liman içerisinde batarken, Ereğli’de Commoros bandıralı karaya oturan kuruyük gemisi ortadan ikiye ayrıldı.

PAZARTESİYE DİKKAT!

Öte yandan meteoroloji yetkilileri, saatte 100 kilometreyi bulan rüzgarın pazartesiden itibaren şiddetini artırarak geleceğini ifade etti. Yetkililer, özellikle pazartesi günü sahil şeridinde yaşayan, işyerleri olan vatandaşları tedbirlerini artırmaları için uyardı.  Deniz kenarına bilinçsizce yapılan dolgu zemin üzerine inşa edilen sosyal tesisler, restoranlar ve yolları yıkan dev dalgalar, ”Karadeniz insanoğlundan öcünü alıyor” şeklinde yorumlandı.

EREN LİMANI MENDİREĞİ PATLADI 

Hasar 4 Milyon Dolar

Fırtına geçtiğimiz geceden itibaren taş üstünde taş bırakmadı. Eren Limanı’na ait mendirek dev dalgalar nedeniyle büyük hasar gördü. Edinilen bilgiye göre limandaki hasar 4 milyon dolar. Öte yandan pazartesi günü çok daha etkili fırtına bekleniyor. Liman yetkilileri pazartesi günü liman mendireğinin geri kalan kısmımın da tamamen yıkılmasından endişe ediyor.

KORDON BOYU PERİŞAN

Fırtına en çok sahil bandında etkili oldu. Sahil Kafe’nin olduğu bölgede dükkanlar su altında kalırken, kordon boyunda kaldırım yarıldı. Belediye görevlileri dalgaların arasında çevrede güvenlik önlemi aldı. Temizlik çalışmaları devam ediyor.

MİLYONLARCA LİRA HASAR VAR

Fırtına özellikle Kozlu’da yıkıp geçti. Sahil bandındaki sosyal tesislerin neredeyse tamamı hasar gördü. Dev ağaç kökleri, çöpler, taşlar Kozlu sahilinde yolun deniz tarafındaki şeridini kapattı. Karayolları yetkilileri sahil yoluna gelerek fotoğraf çekip hasar tespit çalışmaları yaptı.

ONLARCA TEKNE BATTI

Önceki gün akşamdan itibaren etkili olan fırtına ve dalgalar nedeniyle onlarca tekne battı. Ereğli, Kozlu, Zonguldak ve Kilimli limanlarında batan teknelerin hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Öte yandan Zonguldak limanındaki palamar binasında mahsur kalan görevliler bu sabaha karşı tahliye edildi. Zonguldak limanında dev dalgalar, mendireği alarak liman içindeki tekneleri tehdit etti. Sahil Güvenlik Botu limandan ayrılırken, askeri konteynır ve balıkçılara ait binlerce lira değerindeki malzemeler Karadeniz’in sularını boyladı.

KARADENİZ ÇILDIRMIŞ OLMALI

Dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan ve hızı saatte 100 kilometreyi bulan rüzgar, hayatı felç etti. Karadeniz’de dalga kayalara vurduğunda  dalgaların boyu 30 -40  metreyi buldu.  Kozlu yolunda sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıkan manzara herkesi şaşkına çevirdi. Soley Cafe civarında taş taş üstünde kalmadı. Trafik tek taraflı verilirken kilometrelerce konvoy oluştu.

KOZLU YOLU TRAFİĞE KAPANDI

  Zonguldak Kozlu yolu, Kozlu sahil bandında denizin taşması ve karayolunu hafriyatla doldurması sonucu çift taraflı olarak ulaşıma kapandı. Fırtınanın dinmesi ve yolun temizlenmesinin ardından Kozlu yolu çift taraflı olarak tekrar araç trafiğine açıldı.

KAFELER SU ALTINDA KALDI

Karadeniz'de etkili olan fırtına akşam saatlerinde şiddetlenince dalgalar sahil yolunu vurdu. Sahil yolunda yer alan kafeleri su bastı. Denizde biriken çöpler sahil yolunu kapladı. Kafe sahipleri ve çalışanları daha fazla zarar görmemek için önlemler aldı. 

FENER, YERLE BİR OLDU

Fırtına ve yağmur nedeniyle Fener semtinde bulunan Tenis Deniz İhtisas Kulübü'nün çevresindeki duvarlar göçtü. Fırtına ve yağmur nedeniyle Fener semtinde bulunan Tenis Deniz İhtisas Kulübü’nün çevresindeki duvarlar göçtü. Fener'de bulunan bazı Fransız evleri de fırtınadan nasibini aldı. Bazı evlerin çatıları zarar görürken evleri dev dalgalar nedeniyle su bastı.

KÖY YOLLARI KAPANDI

Devrek’in köylerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 9 köy yolu ulaşıma kapandı... Hava sıcaklıklarının düşmesiyle etkisini gösteren kar yağışı kentin bazı noktalarında etkili olmaya devam etti. Yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı Devrek'e bağlı bazı köylere ulaşım yolunun kapanmasına sebep oldu. Bir süredir etkili olmaya devam eden kar yağışı nedeniyle Devrek'te Tellioğlu, Hatipler, Adatepe, Eveyikli, Kozlukadı, Özyurt, Taşkesen, Serdaroğlu ve İsabeyli olmak üzere toplam 9 köy yolu ulaşıma kapandı. İlçe köylerinde kapalı yolların açılması için Özel İdaresi ekipleri tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

87 YIL ÖNCE AYNI TARİHTE FIRTINA 

Zonguldak'ın yakın tarihini gün yüzüne çıkartan Zonguldak Nostalji sayfası dün inanılmaz bir tesadüfe dikkat çekti. Sayfanın kurucusu Yüksel Yıldırım, paylaştığı fotoğrafta Zonguldak Limanı’nda 87 yıl önce çekilen fotoğrafı yayınladı.