Ne “Maden Kanunu”nda ne de “İş Sağlığı Güvenliği Kanunu”nda, sektörel kazalar  için maden mühendisliği bilim ve tekniğine uygun gerekli önlemler bu güne kadar alınmamıştır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Adına

Yazılı bir basın açıklaması yapan Erdoğan KAYMAKÇI maden sektöründeki iş kazalarına dikkat çekti. Oda’dan yaptığı yazılı açıklamada kaymakçı şunları söyledi:

 

Zor günlerden geçiyoruz. Neredeyse ölüm haberlerinin gelmediği günümüz kalmadı. Öncelikle 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesindeki helikopter kazasında hayatını kaybeden askerlerimizi saygıyla anıyor, acılı ailelerine ve ulusumuza başsağlığı diliyoruz.

17 Mayıs 2017 tarihinde Antalya'nın Kemer İlçesi Ovacık Mahallesi'nde bulunan özel sektöre ait kömür madeninde metan gazı sıkışması sonucu 2 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Ardından30 Mayıs 2017 tarihinde ise Kilimli-Gelik Beldesi’nde özel sektöre ait bir maden ocağında göçük meydana gelmiş, göçükte kalan maden işçilerinin cansız bedenlerine 1 Haziran Perşembe günü sabah saatlerinde ulaşılmıştır. Hayatlarını kaybeden maden işçilerimizin nezdinde iş kazalarında (!) kaybettiğimiz maden emekçilerini saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Odamız komisyonlarında yer alan bilim insanları ile konunun uzmanı meslektaşlarımız tarafından hazırlanan bilimsel raporlarda da belirtildiği üzere bu tip faciaların asıl nedeni sektörde uygulamaya konulan özelleştirme ve taşeronlaşma uygulamalarıdır. Ve bunlar sorgulanmadan bu tür kazaların önüne geçmek mümkün olmayacak, insanlarımız birer ikişer hayatlarını kaybetmeye devam ederek arkalarında gözü yaşlı aileler bırakacaklardır.

Madencilik sektörü, doğası gereği önemli riskler içeren ve bu nedenle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en tehlikeli iş koludur. Özellikle yeraltı kömür madenciliği, üretilen ton başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında neredeyse bütün sektörlerin başında yer almaktadır. Ancak sektörde yaşanan faciaların önlenmesi için geçen uzun yıllara rağmen hala ne “Maden Kanunu”nda ne de “İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nda bu konuda maden mühendisliği bilim ve tekniğine uygun gerekli önlemler alınmamıştır. Dolayısıyla, madencilik sektörü, içerdiği riskler ve tehlikeler nedeniyle daha yakından izlenmeli, değerlendirilmeli ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmelidir.

Bu düşüncelerle iş kazalarını önlenebilmesi için yetkilileri bir kez daha gerekli önlemleri almaya ve göreve davet ediyor maden facialarında hayatlarını kaybeden maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyoruz.