Cumhuriyet Halk Partisinin Zonguldak 36. Olağan İl Kongresi’nde beklenen oldu ve 5 ilçe başkanının ortak adayı Umut Başoğlu, 318 oyla il başkanı seçildi. Diğer aday Halil Furat ise 212 oyda kaldı. Gözlemciler, Furat’ın, bir tek Merkez İlçenin açık desteğiyle aday olmasına karşın, gayet yüksek oy aldığı konusunda birleşti. İl başkanlığı seçimi beklendiği şekilde sonuçlanırken, kongre beklenin aksine gayet olgun bir havada geçti. Söz almak isteyen herkesin uzun uzun konuşma fırsatı bulduğu kongrede, en küçük bir gerilim yaşanmadı. Tüm konuşmacılar son derece özenli bir dil kullanmaya dikkat ederken, birlik-beraberlik çok vurgu yapılan sözcükler oldu.

ATMOSFERİ DE, HEYECANI DA DÜŞÜKTÜ
Kongreye katılım son derece yoğun ancak, atmosfer bir o kadar düşüktü. Dedeman Oteli’nin en büyük salonunun hıncahınç dolmasına rağmen, listelere aşırı angaje olmuş az sayıda partilinin seçim heyecanı dışında aşırı bir coşku gözlenmezken, birkaç konuşmacı dışında, hiç kimseye güçlü alkış da yoktu. Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ile Ünal Demirtaş’ın da konuşmaları cılız alkışlarla karşılanırken, son konuşmayı yapan Umut Başoğlu’nun aldığı güçlü alkış, pek çok gözlemci açısından sonucu da ilan ediyordu.

KANTARCI DAMGASINI VURDU
Kongrenin en flaş ismi hiç kuşku yok ki Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı idi. Konuşmacıların ismini en çok zikrettikleri isim olurken, yaptığı konuşma taraflı, tarafsız tüm delegeler tarafından can kulağıyla dinlendi. Konuşmasının sonunda bir grup delege tarafından ayakta alkışlanan Kantarcı, kendisine gösterilen bu ilgiden son derece memnun kaldı. “Ben bu partiye sonradan geldim. Beni partiye davet edip Çaycuma’ya hizmet etme şansı verdiğiniz için sizlere müteşekkirim” diyen Kantarcı’nın “Kişisel hiçbir talebim yok. Hiçbir yere aday değilim. Ancak bana vereceğiniz her türlü görevi üstlenmeye da hazırım” şeklindeki sözleri, eğer yasa değişir Zonguldak büyükşehir olursa, teklif götürüldüğü takdirde aday olacağı şeklinde yorumlandı.

ÇAYCUMALI BAŞKAN ADAYI, LİSTESİNDE, ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANINA YER VERMEDİ
İl başkanlığı için yarışan iki adayın kurultay delegeliği listeleri, olası bir büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde, büyükşehire kimleri aday göstereceğini de işaret ediyordu. Seçimi kazanan Umut Başoğlu’nun, kurultay delegeliğine, kendi ilçesinin başarısı herkes tarafından kabul edilen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’yı değil de Halil Posbıyık’ı aday göstermesi, “Başoğlu’nun büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için de adayı Posbıyık olacak” yorumlarının yapılmasına neden oldu. 

İYİ PARTİ İL BAŞKANI AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA KALDI
Divan Başkanlığını yapan Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’in heyecanlı davranışları salonda küçük çaplı bir krizin yaşanmasına neden oldu. Konuk konuşmacıları konuşma listesinde ön sıraya almaması, kimi delegelerin tepkisine neden olurken, salonda bulunan İyi Parti İl Başkanı Ragıp Bayraktar’ın da söz istemediği halde söz istemiş gibi tartışmalara konu olması, iki parti arasında da krize yol açtı. Nitekim İyi Parti İl Başkanı Bayraktar, salondan ayrıldıktan sonra “söz istemediği” yönünde bir açıklama yapmak zorunda kaldı.  

GENEL MERKEZ ZONGULDAK’I GÖZDEN ÇIKARDI MI?
CHP Zonguldak İl kongresinde, iki adayın yarışıyor olmasına karşın, hiçbir genel merkez yöneticisinin katılmamış olması dikkat çekti. Aynı saatlerde yapılan ve CHP’nin son derece düşük oy aldığı Kastamonu il kongresine hem Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hem de Grup Başkanvekili Özgür Özel katılırken, Karadeniz’de AKP’yi geçen iki ilden biri olan Zonguldak’a hiçbir genel merkez yöneticisinin görevlendirilmemesi, kafalarda, “Burayı, CHP Genel Merkezi de mi gözden çıkardı” sorusunun doğmasına neden oldu.

DEMOKRASİ GÜZEL BİR ŞEY
Aynı zamanlarda kongreler süreci yaşayan AKP il, ilçe başkanlarını, genel merkezde, herkese kapalı ortamlarda belirler, delegeleri yalnızca yasal formaliteleri yerine getiren bir memur haline dönüştürürken, çok adaylı kongreler yaparak, delegenin iradesini sınırlı da olsa sandığa yansıtan CHP’de yaşananlar, demokrasi açısından yine de ümit vericiydi. Hele hele kongrede misafir olarak yer alan Eğitim-İş Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci’nin neredeyse partilileri azarlar gibi yüksek tonda konuşmasının en küçük bir tepki görmemesi, partide, demokratik tahammül konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını gösterdi.