İstanbul’da yaşayan doğma büyüme buralı olan Kuyumculuk Teknolojisi öğretmeni Handan Özgenç Yürük, açtığı ‘Birikim’ adlı  kazaziye sanatından oluşan kişisel sergisini, Sergi Odası’nda açtı.

Kazaziye sanatı; Fatih Sultan Mehmet'in 1461'te kenti fethine dayanıyor. Trabzon'da doğan ve 15 yaşına kadar bu kentte yaşayan Kanuni Sultan Süleyman da iyi bir kazaziye ustası olarak biliniyor. Tamamen el işçiliğiyle yapılan kazaziyede 24 ayar saf altın veya bin ayar saf gümüş, 0.08 mikron kalınlığında ince tel haline getiriliyor. Elbiselere işlenen bu tellerden, örgü teknikleri kullanılarak farklı takılar yapılıyor. Kazaziye sanatında gerdanlık, bileklik ve ayakkabılar da üretiliyor.   

Doğduğu memleketinde böyle bir sergi açmak hayali olduğunu söyleyen Yürük, “ İstanbul’da Kuyumculuk Teknolojiler öğretmenliği yapıyorum. Burada doğdum büyüdüm. Kendi memleketimde sergi açmak istedim.  Burada çok bilen bir tarz değilmiş. Kuyumculuk türünde her türlü ürünü kullanıldı. 500 ürün sergilendi. Özel bir şey yapıyoruz. Kazaziye sanatını tanıtmak istiyorum” dedi.

500 eserin yer aldığı sergi, beş gün boyunca vatandaşlara açık olacağı duyuruldu.

Aycan KARADAĞ