Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Belediyesi’nin 2016 yılı Mart ayı meclis toplantısının ilk oturumunda CHP’li meclis üyeleri ile oturumu yöneten Belediye Başkanı Hüseyin Uysal arasında Ören Mahallesi’nin imar sıkıntısı tartışmaya yol açtı.
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2016 yılı Mart ayı olağan meclis toplantısı bu gün saat 10. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yaptığı konuşmada Devrim Bulvarı üzerindeki eski belediye binasının yıkılarak yerine ticaret merkezi yapılacağını ve Çetin Apatay Bulvarı üzerinde yan yol ve çevre düzenleme çalışmalarına kısa sürede başlayacaklarını söyledi.
Uysal’ın konuşmasının ardından CHP Kdz. Ereğli Belediyesi Meclisi Gurup Başkanı Özkan Özyağcı Ören Mahallesi’nde başta imar olmak üzere alt yapı sorunlarına ilişkin Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından cevaplanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
UYSAL: “4 YILDA KANALİZASYONU BİLE YAPMAMIŞSINIZ”
CHP Gurup Başkanı Özyağcı’nın soru önergesini inceleyen Uysal, konuşmasında CHP’yi eleştirdi. Ören Mahallesi’nin 2010 yılında belediye sınırları içerisine alınmasına rağmen kanalizasyonunun dahi yapılmadığını belirten Uysal “Biz göreve geldiğimizde ana artel dediğimiz yol bile çamur içerisindeydi. Hatta mahalleli eve geldiğinde ayakkabılarını ve ayaklarını yıkamak zorunda kaldıklarını söylüyorlardı. Biz her şeye rağmen mahallenin bütün imar planlarını çıkarmak için her türlü gayreti gösteriyoruz.
Doğalgazın nasıl geleceğini sizler çok iyi biliyorsunuz. İmar planları olmayan yerlere, yol terkleri olmayan yerlere doğalgaz bağlanmıyor. Öncelikle bunu bilmek gerekiyor. Bu konuda da son noktaya geldik. Biraz önce ’Kafa çekme yerleri’ dediniz, sizin tabiriniz ile söylüyorum. Eğer açılan her park her mesire alanı kafa çekme yeri olarak tabir ediliyorsa o zaman hiç park yapmamamız lazım. Yeşil alan, parkları, bunların hepsini kapatalım. Ben orada halka şu sözü verdim, sözlerimin de arkasındayım. Oranın nüfusu inanılmaz gelişecek bir alan. Bizler şunu yapmamız lazım; onlara cami alanı 4-5 dönüm gösterip, yıllarca insanların orada ibadet yapacağı yerler olması lazım. Ben Ören hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum. Bizim her hafta, her ay toplantımızda en önemli konularımızda bir tanesi Ören Mahallesi’dir. Ama ben şunu isterdim; 2010 yılında belediye sınırlarına geçmiş bir mahallenin en azından bazı hizmetleri, sizler kendi ağzınızla itiraf ediyorsunuz. ‘Kanalizasyon sorunu var’ diyorsunuz. Eğer siz 4 yıl görevde kalıp da alt yapının ‘A’sı olan kanalizasyonu halletmediyseniz bence inanılmaz bir ayıp. Buna ben kusura bakmayın böyle cümlelerde kullandım” dedi.
ÖZYAĞCI: “BELEDİYE BAŞKANLIĞI ŞİKAYET MAKAMI DEĞİLDİR”
Uysal’ın bu sözlerine cevap veren Özyağcı ise Belediye Başkanlığı makamının şikayet makamı olmadığını ve sorunların çözümü için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Özyağcı konuşmasında “Sizin Ören Mahallesi ile ilgili söyledikleriniz, bizim dönemimizde ne yaptığımız konusunda bilgiye sahip değilsiniz. Ben size bilgi vereyim, ondan sonra tartışmayı bitireceğim. Ören Mahallesi 2010 yılında belediye sınırları içerisine geçti. Eğer o zamanki hali hazır projelerine açıp bakarsanız, hali hazır demek mevcut köyden ilçeye geçen yerlerin tepeden bakış şeklinde hali mevcut durumudur. O mevcut durumun korunması için bizim dönemimizde zabıta kulübesi oraya konmuştur. Yani, orada yaşayan insanlarımız kendi evlerinin maliki olsunlar, kendi arsalarının maliki olsunlar diye yapılmıştır. Bizim size verdiğimiz önerge eğer dikkat ederseniz; orada yaşayan halkın anlattıkları. O park alanının kabaca ‘içki alemi yapıldığı’ bizim söylemlerimiz değil, orada yaşayan halkın bizzat söylemidir. Son 23 ayda Ören Yenimahalle’de bu şikayetler devam edebiliyorsa, o zaman bir yerde yanlışlar var. Siz belediye olarak 7 Haziran seçimleri öncesinde oradaki kulübeyi kaldırıp 8 Haziran’da yerine koyuyorsanız, 1 Kasım seçimlerinde tekrar kaldırıp, 1 Kasım’dan sonra tekrar yerine koyuyorsanız bunun önüne geçme şansınız olmaz. Bir kere bu konuda belediyenin ciddi olması lazım. Belediye Başkanlık makamı şikayet makamı değildir. Belediye Başkanlık makamı birileri bir yere kadar bir şeyler yapmıştır, yapamadıklarını da devam ettirirsin. Siz niye yapmadınız? Ben niye yapmadım? Diye bunun tartışması olmaz. Çünkü orada yaşayan halkımız hizmet bekliyor. Gelin, hep beraber biz nasıl incelediysek, gidip inceleyelim ve sorunu çözelim Sayın Başkanım. Biz çözümden yanayız."
UYSAL: “ASLA HALKIN RAHATSIZ OLACAĞI ÇALIŞMA İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”
Özyağcı’nın sözleri üzerine tartışmayı sürdüren Uysal Ören Mahallesi’nin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını ifade etti. Uysal konuşmasında şunları söyledi; "Belediye Başkanlığı makamı şikayet etme makamı değil. Zaten şikayeti seven bir yapımda yok. Siz o günlere ait mevcut bir imar planını meclisten geçirmişsiniz. Yeni yapılaşma olmamak kaydı ile bir tutanak altında imzalamışsınız ve o günde tahminim 243 tane bir bina. Fakat sizler o dönemde 93 tane orada tutanak tutmuşsunuz, bizim dönemde de yapılanlar sizin dönemdeki tutanak tuttuğunuz binaların üzerine yapılaşmalar olmuş. 2012 Yılındaki revizyon planlarında veya 2010 yılında burayı belediye sınırları içerisine geçirdiğiniz zaman en azından tarımdan, ormandan 18 uygulaması yapılabilmesi için imar planlarının olması için bu bahsettiğiniz yeterli değil. Yani durum tespiti yapıp oradan sonra hareket etmemeniz en basitinden bir asfaltlama yapmamamız en basitinden ben gezdim oraları yoktu. Sen yaptım ben yaptım, çok önemli değil. Buradan Ören Yenimahalle’deki halkıma da şunu söylemek isterim; samimi olarak, onların arasına ara sıra gitsek te ki yine giderim, uğraşıyoruz, yazışmalarımızı takip ediyoruz, son aşamasına kadar da geldik. İnşallah kısa sürede çözeceğiz. Sadece 18’deki imar planı uygulamalarında kalmayıp başka alternatiflerle de çözülebileceği konusunda bilgiler aldığımız için hangisi doğru onun üzerine şey yapacağız. Biz asla halkın rahatsız olacağı bir uygulama içerisinde değiliz"
Kdz. Ereğli Belediyesi Meclisi’nin ilk oturumu 9 maddenin görüşülüp oylanması ile sona ererken, ikinci oturum kalan 5 maddenin görüşülmesi için 3 Mart 2016 Perşembe Günü Saat 10.00’da yapılacak.