Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ’Genç Çiftçi Projesi’nin detayları uzman ekipleri tarafından anlatıldı.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve halk arsından, ‘Köye Dönüş Projesi’ olarak adlandırılan Genç Çiftçi Projesi hakkında bilgilendirme yapılması için Kdz. Ereğli Müftülüğü Konferans salonunda seminer düzenlendi. Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Kdz. Ereğli ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, Zonguldak Tarım Gıda ve Hayvancılık Şube Müdürü Bilgison Yılmaz, Ereğli İlçe Müdürü İmdat Aydın, muhtarlar ve çok sayıda çiftçinin katıldığım seminerde Genç Çiftçi Projesi’nin içeriği ve müracaat şartları detaylı bir şekilde anlatıldı.
BAŞVURULAR 12 MAYIS’A KADAR YAPILACAK
Kdz. Ereğli Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü İmdat Aydın 30 bin TL tamamı hibe olarak verilecek projeye 18-40 yaş arası girişimcilerin 13 Nisan 2016 ile 12 Mayıs 2016 tarihleri arasında internet üzerinden başvuru yapması gerektiğini söyledi. Projenin önemine değinen Aydın “Hepimiz köylüyüz, çiftçi çocuğuyuz. Yeri gelir çoban derler kız vermezler, yeri gelir bir yerde iş tutmadığımız için, emekli babalarımızın maaşına bakarak çift çubuk işleyerek bu işi yapmaya çalışırız. Öyle güzel bir proje ortaya konulmuş ki, 18-40 yaş arasında her köyden bir iki kişinin bundan yararlanacağına inanıyorum. Bu da sizin bize vereceğiniz destekle, köydeki en uçtaki genç kardeşimize ulaşmamızı sağlayacaktır” dedi.
“BÖYLE BİR UYGULAMA ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLMEDİ”
Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgison Yılmaz ise proje kapsamında verilecek 30 bin TL’nin hibe olduğu ve geri ödenmeyeceğini belirterek, girişimcilerin sadece 3 yıl boyunca izleneceğini ifade etti.
Yılmaz konuşmasında şunları söyledi; “Böyle bir uygulama şu ana kadar görülmedi. Ya yarısı çiftçi tarafından karşılanmış, ya da bir ödeme planı çıkarılmış, ilk iki yıl ödemesiz, gerisi şu kadar taksitle gibi. Bu görülmemiş bir proje. Tamamı karşılıksız. Faaliyetinizi gösteriyorsunuz, hibenizi alıyorsunuz. Başvuru şartlarını karşılamanız gerekli ve yeterli. Başvuru o kadar kolay ki, taahhüt etmeniz yeterli. Sadece bazı puanlamalarla hibe alacaklar belirlenecek. İnternet üzerinden başvuru yapılıyor. Ben şimdiye kadar bu kadar kolay başvuru yapılan bir destekleme görmedim.”
Kdz. Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü mühendislerinden Hatice Derya Aksu Genç Girişimci Projesi’nin kapsamını, hangi alanlarda destek alınacağı noktasında detaylı bir sunum yaptı.
Seminere sonradan katılan Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu projenin önemli olduğunu dile getirerek seminere katılanlardan aldıkları bilgileri köye döndüklerinde herkese anlatmalarını istedi. Madenoğlu, projeden çok olumlu sonuçlar elde etmeyi umut ettiğini belirterek seminere katılan herkese teşekkür etti.