ALİ BAHADIR

     Ali Bahadır, yaşamı Zonguldak olan bir gazetecinin adıdır. Ömrü boyunca kâğıt kokusuyla haşır neşir olan, kendini ve ailesini UYANIŞ adıyla bütünleştiren özverili, çilekeş bir aydının adıdır.

    12 Mart ve 12 Eylül faşist cuntaları tüm ülkede terör estirirken ve yalaka Babıali basını darbe şakşakçılığı yaparken, Türkiye’de ezilen demokrasi ve emek güçlerine mesaj ve umut veren UYANIŞ’ın sahibidir. 12 Mart’ın güç koşullarında CHP içindeki tartışmaya gözünü kırpmadan taraf olan Ali Bahadır’ın kurduğu gazetenin isim babası Bülent Ecevit’tir.

    Zonguldak emek tarihinde önemli yeri olan Genel-İş sendikasının da kurucuları arasındadır. Bahadır’ın bu savaşımı elbette kolay olmamıştır. Gölcük’ten başlayan tutukluluk günleri, Zonguldak’ta bugün kimsenin adını anımsamadığı emir komuta yargıçlarının verdiği mahkûmiyet kararları, kararın infaz edildiği Çaycuma Cezaevi ve o günlerde geçerli olan Samsun’daki sürgünlük günleri…

    Bunları bugünkü kuşaklara anlatmak zordur. 12 Eylül 1980’de doğanlar bu yıl kırk yaşına bastılar. O çileleri paylaşan eşi Güven Bahadır acısına merhem oluyor, direncini ve umudunu canlı tutuyordu. Acı da olsa anılar, genç kuşakların demokrasi savaşımında gereklidir, belleklerde yer almalıdır. Dününü bilmeyen bir toplum sadece yer, içer ve çoğalır! Gelecek için de hiçbir proje üretemez.

    Yaşamını Zonguldak'a feda etmişti Ali Bahadır. Aynen yazın değeri yüksek kitabının adı gibi: Yola Dökülen Yıllar! Yol yoksunu Zonguldak için bu kadar güzel bir eser yazılamazdı. Yazmakla kalmamış bu mücadeleyi hayata geçirmişti.

    Zonguldak'ın ilk televizyon istasyonu Kanal Z’nin de kurucusuydu. Yazılı ve görsel basının bugün ulaştığı yere çok büyük katkısı olmuştu. Merhum Hüseyin Öztek’in Belediye Başkanlığı döneminde Zonguldak Belediye Başkan yardımcılığı ve çok kez vekilliği görevlerini üstlenmişti. Güç dönemlerin adamıydı.

      Ali Bahadır’la birlikte Zonguldak'ın bir dönemi kapandı. 12 Mart ve 12 Eylüllerin mücadelesini yapanlar birer birer aramızdan ayrılıyorlar. Ailesini, Zonguldak basınını ve tüm sevenlerini bıraktığı UYANIŞ sedasıyla selâmlıyorum.