Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Ankara’da Temiz Enerji Vakfının düzenlediği panelde yaptığı konuşmada, “Temiz enerji temini için de çok güzel projelerimiz var. Çaycuma’nın içinden geçen Filyos Irmağı’nın kenarında bir proje ürettik. Arşimet burgusu adı verilen sistemle kendi enerjimizi üreteceğiz” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Ankara’da Temiz Enerji Vakfı’nın “Yerelden Ulusala İklim Ağı” projesi kapsamında, “Belediye Yönetimlerinde İklim Mücadelesi” adlı panelde konuştu. Proje Yöneticisi Faruk Telemcioğlu’nun yönettiği panelde Kantarcı’nın yanı sıra Denizli Büyükşehir Belediyesinden Berna Yılmaz ile Sağlıklı Kentler Birliğinden Murat Ar da konuşmacı olarak yer aldı. Panele “Yaptığı somut uygulamalarla iklim mücadelesine önemli katkılar sunan başkan” olarak davet edilen Kantarcı konuşmasına, “İklim değişikliğinin önlenmesi, ilçemizin karbon ayak izinin düşürülmesi için ilk yaptığımız işlerden biri imar planı revizyonu oldu. Türkiye’de hepimizin şikayet ettiği kötü kentleşmenin altında yatan imar rantının önüne geçmek için ciddi anlamda imar planı revizyonu yaptık. Bu imar planını yaparken inanın mülkiyeti hiç hesaba katmadık. Yeni planlanan alanlarda kişi başına düşen alanı 24 metrekare olarak belirlediğimiz planda, Çaycuma’ya bir çevre yolu kazandırdık. Bu 40-50 yıl sonra bile önemini koruyacak çok önemli bir adımdı. Bunun ardından kötü kentleşmenin önündeki en büyük fren olan imar uygulamalarını yaptık. Şu anda nüfusundan 27 bin diye bahsettiğim Çaycuma’nın 90 bin kişiye ulaşması halinde bile hiçbir şekilde gecekondulaşma, çarpık kentleşme ya da yeşil alanlarda herhangi bir azalma söz konusu olmayacak. Bunu da çok önemli sayıyorum, hukuki süreçleriyle beraber bunu 5 yıla sığdırdık” dedi.

YAĞMURSUYU TOPLAMA SİSTEMİNİ ZORUNLU HALE GETİREREK BİR İLKİ BAŞARDIK

İlk iş olarak hava kalitesini iyileştirmek amacıyla Çaycuma’yı baştan aşağıya kazdıklarını söyleyen Kantarcı, “Türkiye’de doğalgazın en geç geldiği yerlerden biri Zonguldak. Kömür memleketi olması dolayısıyla doğalgaza biraz serin baktık. Ama bütün kazları bir yıl içinde yapıp ilçeyi doğalgazla buluşturarak tertemiz bir havaya kavuştuk. Geçen dönemler bu altyapı çalışmalarıyla geçti ama bu dönemde asıl işleri gündeme aldık. İklimle mücadele konusunda önemli gördüğüm bir husus yağmursuyu toplama sistemini, Çaycuma’da, yeni projelendirilen tüm işyeri ve konutlarda zorunlu hale getirmemizdir.  Aslında bu yeni bir şey değil, eskiden sarnıçlar vardı. Bu sarnıçlarla sular toplanır, insanlar kullanırdı. Zonguldak bölgesi Türkiye’de Rize’den sonra en çok yağış alan bölge. En güzeli de yılın 12 ayı yağmur alıyor. Bu nedenle büyük depolama alanlarına da gereksinim duyulmuyor. Yağmursuyu kullanımını, ayrıca, fiyat politikasıyla da destekliyoruz. Normalde kullanılan suyun % 20’si kadarını yağmurdan karşılayanlara şebeke suyunu %30 indirimli vereceğiz. Yeni verdiğimiz ruhsatlarda bunu uyguluyoruz. Bu sanırım Türkiye’de bir ilk” diyerek sözlerini sürdürdü.

EVSEL ATIKLARIN % 15 İNİ GERİ KAZANIYORUZ

Atık yönetimiyle ilgili de önemli işler yaptıklarını söyleyen Kantarcı, “Belediyemizin şirketiyle geri dönüşebilir atıkları toplamaya başladık. Geldiğimiz noktada evsel atıkların % 15 ini geri kazanıyoruz. Hem istihdama katkı sağlıyoruz, hem de doğanın kirlenmesini önlüyoruz. Bir taraftan da mütevazı da olsa belediyemiz bu işten para kazanıyor.  Yine göreve geldiğimizde atık su arıtma tesisimiz devreye alınmamıştı. Çoktan bitmiş olması gereken tesisi iki senede zor devreye aldık. Bu tesisler oldukça masraflı ama biz bunları 24 saat çalıştırıyoruz. Filyos Çayı’na 3 buçuk yıldan beri suyu arıtarak veriyoruz” dedi.

SEÇMENLERE “SİZİN CEBİNİZDEKİ PARAYI DEĞİL SİZİ YÜRÜTECEĞİM” DEDİM

Çaycuma’da diğer alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de paylaşan Kantarcı, “Nüfusumuza oranla oldukça büyük yaya alanımız var. İnsanlar herhangi bir lokanta ya da kahvehanede oturmak zorunda kalmadan sere serpe kent meydanında oturuyor. Oturdukları bankları da kendimiz üretiyoruz. Yayalaştırılmış alanda dolaşan mini trenlerle ücretsiz olarak insanları bir uçtan bir uca taşıyoruz. Çaycuma Belediyesinin iklime yönelik en önemli işlerinden biri bisiklet projesi. Bisiklet konusuna çok önem veriyoruz. Doğalgaz kazıları sonrasında diğer altyapıyla beraber neredeyse tüm yolları yeniden yaptık. Yeniden yaparken de yaya ve bisiklet yolunu başa koyduk.  Otomobiline düşkün olanlar beni hiç sevmez Çaycuma’da. Çünkü ben karbon salımı azalsın, insan hareketliliği artsın işitiyorum. Bunun yolu da yürümek veya bisiklete binmekten geçiyor. Ben ‘Sizin cebinizdeki parayı değil sizi yürüteceğim’ diye vaatte bulundum seçmenlere. 17 kilometreyi aşkın bisiklet yolumuz var şu anda. Her tarafta da müthiş güzel yaya yollarımız var. Bir güzel şey de şu: Ana caddelerimizde araç parklarına da izin vermiyoruz. Araç parklanması hem şehirde büyük bir kalabalığa sebep oluyor, hem trafik açısında çok tehlikeli insanlarımız için” dedi.

TRAFİK IŞIKLARINDA SAÇMA SAPAN BEKLEMELERE SON VERDİK

Otomobil kullanımı azaltmak için toplu taşıma sistemi kurduklarını da söyleyen Kantacı, “27 bin nüfuslu bir yerde toplu taşıma kurmak kolay değil. Biz bunu oluşturduk, bisiklet yollarıyla, otobüslerle entegre ettik. Enteresan bir şey daha yaptık. Şehrin hemen üst kotlarında bulunan ve 1 buçuk 2 kilometrelik araç yoluyla ulaşılan hastane bölgemize, kestirmeden, füniküler sistem yaptık. Adına varagel dediğimiz bu sistem sayesinde hemşerilerimiz hastaneye hiç araç kullanmadan gidip sağlık hizmeti alabiliyor. Görevde değilken de çok üzülüyordum, 25 bin 27 bin nüfuslu Çaycuma’da trafik lambaları vardı. Saçma sapan 85 saniye, 1 dakika bu aptal ışıklarda bekliyorduk. Akıllı kavşaklar yaparak trafik ışıklarını kaldırdık. Avrupa’da ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi çok sayıda akıllı kavşağımız var şu an, herkes de alıştı. Bu sayede araçlar da hız yapamıyor. Yayalar da bu sayede çok rahat karşıdan karşıya geçebiliyor” dedi.

KENDİ KULLANDIĞIMIZ ENERJİDEN FAZLASINI ÜRETECEĞİZ

İlçenin karbon ayak izini düşürmek için yaptıkları yeni projelerden de söz eden Başka Kantarcı, konuşmasının bu bölümünde,  “Temiz enerji temini için de çok güzel projelerimiz var. Çaycuma’nın içinden geçen Filyos Irmağı’nın kenarında bir proje ürettik. Arşimet burgusu adı verilen sistemle kendi enerjimizi üreteceğiz. Şu anda Devlet Su İşlerinden su kullanım izinleri de alındı. Bu sayede kendi ihtiyacımızdan daha fazlasını çok yakında yenilenebilir kaynaklardan zamanda üreteceğiz” dedi.

FİLYOS VADİSİ PROJESİ İKLİM İÇİN RİSK

Filyos Vadisi Projesinin bir taraftan bölgenin ekmek kapısı olduğunu ama bir taraftan da çok ciddi risk taşıdığını da söyleyen Kantarcı, “Burada çok büyük bir liman yapılıyor. Türkiye’nin 3. büyük limanı olacak. Ama niçin yapıldığını biz hala bilmiyoruz. Limanın arkasından endüstri bölgesinden bahsediliyor. Arkasından termik santraller mi gelecek, buradan kömür mü yüklenecek bilmiyoruz. Bu konuda endişeliyiz. Buranın bir ekolojik koridor olarak korunması gerekiyor. Canım Batı Karadeniz’i yok edecek projelerin karşısında durmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber Merkezi)