ZOKEV’in düzenlediği “Kent Söyleşileri” dizisinin şubat ayı konuğu Filyos Eski Belediye Başkanı Yaşar Kumbas olacak

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının düzenli olarak gerçekleştirdiği “Kent Söyleşileri” devam ediyor. Etkinliğin şubat ayı konuğu, 1973-77 döneminde Filyos Belediye Başkanlığı yapan Yaşar Kumbas olacak. Yaşar Kumbas, 1950’li yıllardan itibaren çıplak gözle tanıklık ettiği eski Filyos’la belediye başkanlığı günlerini anlatacak. İzleyenlere, ülkenin en çalkantılı günlerinin siyasi atmosferini de aktaracak olan Kumbas, Zonguldak’ın sosyal ve tarihsel gelişimine de tanık gözlerle ışık tutacak. 20 Şubat Salı günü, TMMOB Maden Mühendisleri Odasında yapılacak olan söyleşi, saat 18.00’de başlayacak.

 

FİLYOS’UN VE ZONGULDAK’IN TARİHSEL ÖLÇEKLİ OLAYLARINA TANIKLIK ETTİ.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “Yaşar Kumbas çok genç yaşlarda Filyos gibi şehrimizin en önemli sanayi merkezlerinden birinde belediye başkanlığı yapmış değerli bir ağabeyimiz. Belediye başkanlığının yanı sıra bir dönem Filyos Ateş Tuğla Fabrikasında çalıştı. Bir dönem de Karabük’te sendikal faaliyetlerde bulunduktan sonra uzun süre Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalıştı ve oradan emekli oldu. Ülkenin en çalkantılı dönemlerinde aktif olarak siyasetin içinde bulundu. Bu zaman zarfında gerek Filyos’un, gerekse Zonguldak’ın tarihsel ölçekli birçok olayına tanıklık etti. Tanıklık etmekle kalmadı bizzat öznesi oldu. Hâlâ ülke sorunlarıyla yakından ilgilenen Yaşar ağabey, bu renkli hayatından kesitler sunacak. Biz de kentimizin nerelerden gelip nerelere gittiğini bir de onun ağzından dinleyeceğiz. Tüm Zonguldaklıları söyleşiye davet ediyorum” dedi.

 

YAŞAR KUMBAS KİMDİR?

1943 yılında Filyos’ta doğdu. Bir dönem Filyos Ateş Tuğla Fabrikasında çalıştı. Karabük’te sendikal faaliyetlerde bulundu. Çalışırken bir yandan da yükseköğrenimini tamamladı. 1973-77 yılları arasında Filyos Belediye Başkanlığı da yapan Kumbas uzun yıllar çalıştığı Türkiye Taşkömürü Kurumundan emekli oldu. Yaşamını halen Kozlu’da sürdüren Kumbas, ülke ve kent meselelerine olan ilgisini halen sürdürüyor.