Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ZONSİAD’ın canlı yayınında yaptığı konuşmada, “Ben bölgede yaşayan herkesten şunu rica ediyorum: Hepimiz kendi görüşümüze göre bir fikir beyan etmeyelim. Ticaret Sanayi Odası’ndaki arkadaşlara da aynısını söyledim. Bir araya gelelim, gerekirse birbirimizin kafasını gözünü yara yara tartışalım. Ortaya kentin ortak aklını çıkaralım ve bu talepleri hep beraber dillendirelim” dedi.

 

Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (ZONSİAD) canlı yayınına katılan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yöremizle ilgili pek çok konuda görüşlerini de açıkladı. Göreve geldikleri anda Çaycuma’ya çok güzel bir imar planı kazandırdıklarını söyleyen Kantarcı, “Çaycuma’da otomobilden vazgeçtim bisiklet parkı olmayan konutların yapımına izin vermiyoruz. Şimdi yeni bir çevreci uygulama başlattık, yeni yapılacak yapılarda yağmur suyu depolama sistemini de zorunlu kılıyoruz. Özendirmek amacıyla da bu sistemi kuran hemşerilerimize, belediye suyunu yüzde otuz indirimli veriyoruz. Bu sayede son derece güzel binalar yapılmaya başladı. Aynı imar planıyla Çaycuma’ya bir çevre yolu da kazandırdık. Mevcut köprünün 3 kilometre sağı ve solunda köprüler var. İyi siyaset yiğidin hakkını teslim etme sanatıdır. Perşembe yolu kavşağındaki köprünün yapımına Ak Parti Milletvekili Sayın Ahmet Çolakoğlu’nun gayretleriyle başlandı. DSİ marifetiyle yapılan köprü bu yıl içinde teslim edilecek. Diliyorum ikinci köprü için de aynı gayretler gösterilir. Çevreyolunun karayollarınca yapılması sağlanır” dedi.

 

ZONGULDAK KENT MERKEZİ HAVAALANINA BİR METRO HATTI İLE BAĞLANMALIDIR

Çaycuma’nın etrafında planladıkları çevre yolunun Güdüllü ve Sapça üzerinden Zonguldak’a bağlanmasının çok önemli olduğuna da dile getiren Kantarcı, “Bu yapıldığı takdirde Zonguldak yolu 20 kilometreye düşecek. Bartın üzerinden gelenler de bu yolu kullanarak Zonguldak’a daha rahat ulaşacak. Bu güçlü projenin mevcut yolun ıslah edilerek yapılması da çok kolay. Sahilden yapımı planlanan ve yüzde doksanı tünelden oluşan duble yolun yapımına da engel değil. Ama o çok pahalı bir proje ve ne zaman programa alınacağı da belli değil. Onun için kenti yönetenlerden Güdüllü üzerinden Sapça’ya bağlanan yolun ihya edilmesi projesini gündeme almalarını önemle rica ediyorum. Dikkate alınmasını istediğim vizyoner projelerden biri de şu: Zonguldak kent merkezi havaalanına bir metro hattı ile bağlansın. Bunun çok pahalı bir proje olduğu söylenebilir ama değil. Havaalanı Zonguldak arası, kuş uçuşu 18-20 kilometre. Çok uzak bir mesafe değil. Filyos Vadisi’nin Zonguldak’ın kalkınmasının tek yolu olduğunu söylüyoruz ama buranın kent merkeziyle doğru düzgün bağlantısı yok. Ayrıca havaalanını da daha aktif olarak kullanmak istiyorsak, Zonguldaklıların, Ereğlililerin buraya kolayca ulaşması lazım. Vatandaş 60 kilometre yoldan gelip aracını burada otoparka bırakacak, sonra uçağa binecek bu olacak iş değil” dedi.

 

METRO HATTI KARAYOLUNDAN DAHA UCUZ

Önerdiği metro hattı ile sahilden yapımı planlanan karayolunu da kıyaslayan Kantarcı, “Devletimizin kaynağı varsa, çok daha pahalı olan sahil yolumuzu yapsın, bu bizi memnun eder, teşekkür ederiz. Ama koca kamyonların, tırların geçeceği çift tüplü karayolu tünelleri yerine, bir tren vagonunun geçeceği büyüklükteki tek tüplü tüneli açmak daha kolay. Bunun fizibilitesi yapıldığı takdirde çok uygun maliyetlerin çıkacağını düşünüyorum. Vadiyle Zonguldak il merkezi arasında kurulacak bu bağlantı il merkezinin de kaderini değiştirecektir. İsterim ki bu hat Ereğli’ye kadar da uzansın. Bunlar artık günümüzde hayal değil. Doğu Karadeniz’de denizi doldurarak havaalanı yapıldı. Zigana, Ovit tünelleri açıldı. Türkiye’de büyük mühendislik tünelleri yapılıyor, 14-15 kilometrelik tüneller açılıyor. Çanakkale Boğazına asma köprü kuruluyor. Zonguldak’a ülkenin üçüncü büyük limanı yapıldı. Bunun diğer halkalarla tamamlanması lazım. Demirel, GAP için ‘7 küpeli gelin’ demişti. Limana birinci küpe dersek buna yenilerini eklemek lazım” dedi.

 

GELECEĞİ DOĞRU PLANLALAYALIM

Programda, kentsel gelişim politikaları üzerine görüşlerini de paylaşan Kantarcı, “Çaycuma Belediyesi sınırlarının üç buçuk kilometre ötesinde başlayan serbest bölge ilçemizin gelişim alanını kısıtlıyor. Geleceğin yüz bin nüfuslu kentinin bir tarafı serbest bölge ile sıkıştırılmış durumda. Zaten tespih tanesi gibi dizilmiş serbest bölge olamaz. Liman kuruldu, tamam. Onun arkasında endüstri bölgesi de oluşturdunuz, ona da diyecek bir şeyimiz yok. Ama Kokaksu köprüsü ile Çaycuma arasındaki 7-8 kilometrelik alanın mutlaka serbest bölge olmaktan çıkarılması lazım. Dünyanın hiçbir yerinde 20-30 kilometre uzunluğunda bir serbest bölge yok. Ben bölgede yaşayan herkesten şunu rica ediyorum: Hepimiz kendi görüşümüze göre bir fikir beyan etmeyelim. Ticaret Sanayi Odası’ndaki arkadaşlara da aynısını söyledim. Bir araya gelelim, gerekirse birbirimizin kafasını gözünü yara yara tartışalım. Ortaya kentin ortak aklını çıkaralım ve bu talepleri hep beraber dillendirelim. Bu güzel coğrafyamızda arazilerimizi nasıl kullanacağız? Kentlerimiz nasıl gelişecek? Gelişim alanları olarak nereler ayrılacak? Artan nüfusu planlı bir şekilde nasıl barındıracağız? Biz tüm bunları uzmanların da görüşünü alıp, dünyanın yaşadığı iklim krizini de hesaba katarakenine boyuna konuşalım. Geleceği doğru planlayıp, güzel yatırımlar yapalım" dedi.

 

ZONSİAD YENİ BİR HEYECAN DALGASI YARATTI

ZONSİAD’ın son dönem çalışmalarını çok önemli bulduğunu da söyleyen Kantarcı, “Gerçekten tebrik ediyorum. ZONSİAD bugüne kadar hiç olmayan bir şeyi yaptı. Hiçbir ticari kaygı gözetmeden çalışan ZONSİAD şu anda Zonguldak’ın inisiyatifini ele almış vaziyette. Ben de diğer belediye başkanı arkadaşlarıma, siyasetçilere, bütün sivil toplum örgütlerine, kent konseylerine çağrı yapıyorum. Gelin bu platformu büyütelim. İlk başlarda bir sonuç alamayabiliriz. Bakın bu yayınlarda hepimiz konuşuyoruz. Bu vesileyle birbirimizi tanıyor, kendi bağlarımızı yeniden keşfediyoruz. Bu çalışma o yüzden çok değerli ama bu heyecanımızı kaybetmememiz lazım.Zonguldak 1980’lerde yapması gereken dönüşümü hâlâ daha içine sindirebilmiş değil. Güzel gelişmeler var. Son günlerde her kanaldan bir hareketlenme görüyorum. ZONSİAD bir sinerji yarattı. Ben bundan büyük heyecan duyuyorum. Bu zemini iyi kullanalım. Asgari müştereklerde birleşip büyük projeleri dillendirmekten kaçınmayalım. Cesaretli olalım” şeklinde ifadelerle konuşmasını tamamladı.