Yazar Ali Kaya Çaycuma’da yaptığı imza gününde, “Her insan doğal olarak yaşadığı sürecin, tanığıdır. Belleği de bu tanıklıklardan oluşur. Bana göre kentlerin de insanlar gibi belleği var” dedi.

 

Yazar Ali Kaya, Çaycuma Belediyesinin konuğu olarak geldiği Çaycuma’da, okurlarına, kitaplarını imzaladı. Belediye basın bürosundan verilen habere göre Atatürkçü Düşünce Derneği toplantı salonunda yapılan etkinliğe Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Zonguldak İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Bayram Cura, Çaycuma eski Belediye Başkanı Osman Metin Yurtbay, GMİS eski Genel Başkanı Ramis Muslu, Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Gökhan Demir ve ilgili bir izleyici topluluğu katıldı. Etkinlikte konuşan Yazar Ali Kaya kendini kısaca tanıttıktan sonra, “Her insan doğal olarak yaşadığı sürecin, yani zamanın tanığıdır. Belleği de bu tanıklıklardan oluşur. Bana göre kentlerin de insanlar gibi belleği vardır. Bu bellek de kentin yaşayanlarının belgeleri ile oluşur. Bu belgeler yazı, fotoğraf, film, dijital kayıt, müzik biçimde olabileceği gibi, ağıt,türkü,söylence gibi de olabilir. Yazı, edebiyat alanında adlarını sayamayacağım kadar çok sayıda kalem, kentin belleğini oluşturmak için tuğla üstüne tuğla diziyorlar” dedi.

KANA BULANMIŞ MANDALİNALARIN ÖYKÜSÜ

Yayımlamış olduğu kitaplar üzerine de bilgi veren Kaya, “En son çıkan ve 4. kitabım olan  ‘Üç Kanlı Mandalina’ 12öyküden oluşuyor. Kitaba adın veren öykünün ben de büyük izleri var. 1962 yılının Kurban Bayramı arifesinde gruplu işçileri köylerine götüren EKİ otobüsü, Zonguldak’taki Kadırga yokuşunda, şimdi Ticaret Sanayi Odasının bulunduğu, o zamanki adıylaTeneke Mahallesine uçtu. 6 maden işçisi yaşamını kaybetti.Ben o zaman 11 yaşındaydım. Kaza yerine gittiğimde ölü ve yaralıları çıkarmışlardı. Araçta işçilerin kalan eşyaları hâlâ duruyordu. O zamanlar naylon poşet, karton koli gibi paketleme malzemesi olmadığından, madenciler,eşyalarını,ocakta boyunlarına da sardıkları mendilleri bohça yaparak taşırlardı. İşte o mendiller kana bulanmış, dağılmış, içlerinde sevdiklerine, hediye olarak aldıkları şeker, bisküvi,meyve gibi malzemeler arabanın içine saçılmıştı. Bunlardan kana bulanmış üç mandalinayı hiç unutamadımve öyküleştirerek kitabıma aldım. O olay aynı zamanda kitabımın da adı oldu” dedi.

 

YOLUMUZ MEMLEKET SEVDASINDA KESİŞTİ

Etkinliğin sonunda Ali Kaya’ya bir buket çiçek sunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, kendisiyle, okul yıllarında kaldıkları İstanbul’daki Zonguldak öğrenci yurdundan tanıştıklarını söyledi. Kantarcı, “Daha sonra yollarımız yine memleket sevdasında kesişti. Zonguldak’ta madenin yanına yeni alternatif alanlar yaratabilir miyiz diye arayış içindeyken ben Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasında, o da, Zonguldak Genç İşadamları Derneğinde yöneticiydi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, şimdiki gibi bilinçli değildi. Konuya hiç vakıf değillerdi. Ali arkadaş ve çevresindeki bir grup genç, bu açığı kapatmak için ZOGİAD’ı kurmuşlardı. Biz de TSO yerine ZOGİAD ile işbirliği yapıyorduk. Ne kadar işe yaradı yaramadı, ona tarih karar verecek. Ama biz o zaman iyi bir şey yaptık, şovenizmi ve milliyetçiliği ta o zamanlardan aşmıştık. Ali arkadaşım iyi bir şey daha yaptı. Tüm bu yaşadıklarını kitaplaştırdı. Kitabın edebi değerine uzmanları karar verir ama ben kent belleği açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Günlük yazılacak zorunlu yazışmalar dışında yazı yazmak herkesin harcı değil. Böyle bir imza gününde, burada, sizler gibi seçkin bir topluluğun içinde olmaktan çok mutluyum. Bunu yaşattığı içinde Ali Kaya’ya teşekkür ediyorum” dedi. (Haber merkezi)