Çaycuma Adaköy’de köylüler, bir yandan kesim kararı alınan ağaçların başında nöbet tutarken,   Görüşmeler sonucunda tespit yapılıncaya kadar durdu

 Çaycuma Adaköy’de giderek boyut kazanan orman kesimi olayında, dün, son derece hareketli saatler yaşandı. Sabah saatlerinde kesim ekiplerinin köye gelmesiyle yükselen gerilimin, arbedeye dönüşmesini emniyet güçleri önledi. Köylülerle Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri arasında uzun süren görüşme, geçici de olsa anlaşmayla sonuçlandı. Buna göre, kesim, yapılan girişimler sonuçlanıncaya kadar ertelendi. Karar üzerine köylüler Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli’yi makamında ziyaret ederek, kesimin durdurulmasını istedi. Köylüleri son derece sıcak karşılayan Kaymakam Keçeli, yeni bir komisyon kurulduğunu, komisyonun yapacağı çalışma sonrasında ne yapılacağına karar verileceğini açıkladı. Aldıkları sözle makamdan mutlu olarak ayrılan köylüler, büyük bir umutla, komisyonun yapacağı çalışmanın sonuçlarını beklemeye başladı.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ DE KORUMADAN YANA

Öte yandan TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, Adaköy halkını temsilen Yaşar Ilgın’ın da bulunduğu bir heyetle Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’i ziyaret etti. Köylülerin kesim yapılacak ormanda çok sayıda anıt ağaç olduğu yönünde iddiaları olduğunu dile getiren Aydan, bu tespitin yapılabilmesi için kesimin durdurulmasını istedi. Planlı bir kesim yaptıklarını söyleyen Beşel ise, gerçekten böyle ağaçlar varsa kendilerinin de korunmasından yana olduklarını dile getirerek, alanı inceleteceğini söyledi. Berran Aydan, TEMA adına itiraz dilekçesini sunarken, Adaköy halkı temsilcisi Yaşar Ilgın köylülerin kesimin durdurulmasını talep eden 68 imzalı dilekçeyi Orman Bölge müdürlüğüne iletti.

ONLARCA ANIT AĞAÇ VAR

Konuyu değerlendiren Yaşar Ilgın, “Ormanın fotoğraflarını gören pek çok uzman, birçok ağaç için hiç tartışmasız bir şekilde anıt ağaç yorumunu yapıyor. Ormanın derinliklerinde böyle pek çok ağaç var. Biz atalarımızdan miras aldığımız bu doğal varlığı, gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Dilekçemizde, tarihi değeri olan yaşatılması gereken ağaçların olduğunu ve kapsamlı bir araştırma yapılmasını istedik. Kesimin yapılması durumunda köydeki hayvancılığı biteceğini, doğal ortamda yaşayan pek çok bitki çeşidinin yok olarak bölgedeki bitki ve canlı sisteminin değişeceği yönündeki endişelerimizi dile getirdik. İyi sonuçlar alacağımızı umuyorum. Tüm Zonguldaklıları, bölgenin saklı cenneti olan köyümüzü görmeye davet ediyorum” dedi. (Aycan KARADAĞ)