Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, kestane balı yiyenlerin koronavirüs salgınına yakalanmadığını söyledi.

Canlı, Zonguldak’ta kestane balı üreticilerinin koronavirüs salgınına yakalanmadığını Türkiye genelinde 81 birlik başkanından sadece ikisinin karantinaya alındığını söyledi.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri  Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, Ereğli İlçesi’nde bulunan Merkez Birliğinde gazetecilerle bir araya geldi. 

Türkiye Taşkömürü kurumudan sonra Zonguldak kestane balının en büyük KDV’ye ve Gelire sahip olduğunu söyleyen Canlı, “Zonguldak kestane balı Türkiye Taşkömürü kurumu ndan sonra en büyük gelire sahip Birliktir.
 Zonguldak’ta yıllık 600 ton kestane balı üretilmekte ve 300 milyon katma değere sahip. Zonguldak kestane balı Anzer balığından daha etkili ve kalitelidir. Midem falan bulanmıyor değil mi yok bunu Ankara’da yapılan tahvillerden anlıyoruz. Anzer balının reklamı yapıldığı için kestane balının önüne geçiyor. Bizim amacımız Zonguldak kestane balını diğer ballarla yarıştırmak değil biz tahlillerle konuşuyoruz.
Komit 19 Pandemi süresinde Zonguldak kestane balı üreticileri bu salgına yakalanmamıştır. Türkiye genelinde 81 birlik başkanından sadece ikisi karantinaya alınmıştır ve onların da yaşları çok ileridir. Koronavirüs tedavisi gören hastalara doktorlar kestane balı tüketmesini tavsiye ediyor. Koronavirüs salgınla karşı kestane balının iyi gelip gelmediği ile ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz. 

30 YILLIK ARICIYIM SAHTE BALI BEN BİLE ANLAYAMAM 

Balın %97. sini sahtesini yapıldığını söyleyen Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri  Birliği BaşkAnı Abdurrahman Canlı, balın gerçeğini yapmaktansa daha çok ekonomik gelir elde etmek için balın maalesef sahtesi yapılıyor. Şu anda balığın %97 sinin sahtesi yapıldı %3’ü kaldı. Ben 30 yıllık Arıcıyım Sahte balı anlaman mümkün değil. İnsanlar gerçek bal yemek istiyorlarsa bildikleri ve güvendikleri alıcıdan bal ihtiyaçlarını karşılama alırlar. Sahte balın önüne devlet geçebilir biz birlikler geçmemiz mümkün değil. Zonguldak’ta yılda 600 Bal üretilmekte. Bunun 400 tonu il içinde 200 ton dışarıda satılmakta” dedi.