Kilimli’de kurulması planlanan Gemi Söküm Tesisine Zonguldak merkez ve ilçelerinden büyük tepki var. Tesis kurulmasına tepki gösteren yöre halkı dün Kilimli sahilinde toplanarak eylem yaptı. Eyleme Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Tema Vakfı il Temsilcisi Berran Aydan, Çevre Dernekleri, STK’lar, aktiviteler ve çok sayıda yöre halkı katıldı.
Kilimli’de gemi sökümüne hayır platformu adına konuşan Birgül Tatar, bölgede var olan çevre kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek yeni çevre katliamlarına izin vermeyeceklerini söyledi. Tatar, mücadeleye hazır olduklarını belirterek, ”Şu an Türkiye’de Aliağa dışında faaliyette olan başka bir tesis yoktur.Şimdi ise, ilçemizde gemi söküm sektörünün faaliyete geçirilmesi gündeme gelmiştir. Bölgemizde işsizliğin yoğun olarak yaşandığı bu dönemde bazı çevrelerce sanki bu sektörün İlçemizde önemli bir istihdam ve katma değer sağlayacağı söylemlerinde bulunmaktadırlar.
 İnsan sağlığına ve çevreye verdiği zararları hepimizce bilinen termik santrallerde, bölgemize gelirken bölgenizde istihdam ve katma değer yaratacağız söylemi ile gelmişti, dünyanın en ölümcül bu sektörü de aynı söylemi kullanarak gelmek isteyecektir.   
Gemi Sökümü; teknik, ekonomik, yasal veya herhangi bir nedenle ömürlerinin sonuna gelmiş kullanılamayacak durumda olan gemilerin parçalarına ayrılması; gemi gövdesinin hurda demir olarak parçalanması, gemideki makine ve donanımların ve diğer donanımlarının çıkartılması işlemleridir.     
 Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, İngiltere, Polonya, Portekiz, İspanya, Ukrayna, Rusya Federal Cumhuriyeti, Brezilya, Meksika gibi gemi söküm tesisleri bulunan ülkeler gemi söküm tesislerini, çevresel ve toplumsal maliyetlerin yüksekliği nedeniyle çalıştırmaktan vazgeçmişlerdir. Hâlen çalışmakta olan gemi söküm tesisleri ise Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye’de bulunmaktadırlar.
 Gemi sökümünde çevreyi kirleten unsurlar madensel yağlar, ağır metaller, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, poliklorlu bifeniller, asbest, organotin bileşikleri, dioksin ve diğerleri gemi sökümün kirleticileridirler. Bütün bu yaşananlar sermayenin büyümesi ve kalkınmanın sürmesi adı altında yapılıyor. Zararı ise yoksul ülkelerin halkları çekiyor. Esas olan sağlıklı bir çevrede yaşamın sürmesi olmalı. Yaşamın bir bütün olduğunu, canlı ve cansız her varlığın birbirleri ile ilişkili olduğunu, Biri olmayınca diğerinin de yok olma riskinin ortaya çıkacağını görmek gerekir. Kendi sorunlarına boğulmuş insanlar bütün insanlığı tehdit eden bu büyük sorunu görmekte zorlanıyorlar. Önce bu büyük sorunu hep birlikte görmeliyiz, duyarsız kaldığımızca yakın gelecekte yöremiz yaşam alanı olmaktan çıkacaktır. Çevreye ve insan sağlığına saymakla bitirilemeyecek kadar zararlı bir sektörün, İlçemize istihdam sağlayacak diye gelmesine müsaade edecek miyiz? Yasal sınırlar içerisinde kalarak bu sektörün İlçemizde faaliyete geçmesine hep birlikte engel olmalıyız. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini bu günden karartmaya hiç birimizin hakkı yoktur ”dedi.