5 Haziran Dünya Çevre günü Çaycuma’da, Çaycuma Belediyenin öncülüğünde kutlandı. Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Biz burada santral bacaları görmek istemiyoruz. Yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz lazım. Kirli teknolojilere karşı çıkmamız lazım. Koruma kullanma dengesini gözetmemiz lazım. Yeşil endüstri, bacasız sanayi, yüksek ve orta yüksek teknolojilerle üretim hedeflememiz lazım” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü, Çaycuma’da, Çaycuma Belediyesinin düzenlediği bir etkinlikle kutlandı. Belediye basın bürosundan verilen habere göre Kutlamalar çerçevesinde Çaycuma Belediyesinin ilk ve ortaokullar arasında açtığı şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri de verildi. Kutlamalar için Kaymakamlık önünde toplanılmasının ardından, Çaycuma Belediyesi bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar farkındalık yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Kaymakam Serkan Keçeli, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İlçe Milli eğitim Müdürü Mehmet Özdemir, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Tuncay Akyol, Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, TEMA İçe Temsilcisi Seçkin Ünsal, İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Nizamettin Tiryaki, öğrenciler, TEMA üyeleri ile çevre gönüllüleri katıldı. Yürüyüş sırasından TEMA üyeleriyle öğrenciler, ellerinde çevreyle ilgili sloganların bulunduğu afişler taşıdı. Atatürk Anıtı’nda saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KENDİNİ HİSSETTİRİYOR

İlk olarak kürsüye gelen Belediye Başkanı Kantarcı, “Burada toplanmamızın asıl amacı bir farkındalık yaratmak. Bu amaçla öğrenciler arasında düzenlediğimiz resim ve şiir yarışmasında bizimle her türlü işbirliğini yapan, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. 1972 yılından beri Dünya Çevre Günü kutlanıyor. Amaç, ekolojik sorunlara dikkat çekmek, doğanın korunması konusunda farkındalık yaratmak, var olan doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlamak. Ancak o günden bu yana, bir yandan çevre konusunda büyük bir kamuoyu oluşurken, diğer yandan da sorunlar katlanarak büyüyor. Üstelik tüm bunlar insan eliyle yapılıyor. Ekolojik sorunlar artık iklim değişiklikleri olarak kendini gösteriyor. Buna bağlı olarak yağış rejimleri değişiyor, sıcaklıklar artıyor. Aniden yağmurlar yağıyor. Çok soğuk havalar oluyor. Bu kış Çaycuma eksi yirmi beş dereceyi gördü, neredeyse palmiye ağaçları donuyordu” dedi.

FİLYOS VADİSİ BİR EKOLOJİK KORİDOR OLARAK KORUNMALI

Kantarcı konuşmasını, “Dünyanın pek çok yerinden insanlar kirli hava soluyor. Çok şükür biz Çaycuma’nın havasını temizledik. Ancak hava başka yerlerde kirlenmeye devam ediyor. Tarım arazilerimiz kayboluyor. Bu kayıp durdurulmazsa gıda konusunda ciddi sorunlar yaşayacağız. Umarız Çatalağzı Bölgesindeki termik santrallerin sayısı daha da artmaz. Filyos Projemiz var. Biz burada santral bacaları görmek istemiyoruz. Yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz lazım. Kirli teknolojilere karşı çıkmamız lazım. Koruma kullanma dengesini gözetmemiz lazım. Yeşil endüstri, bacasız sanayi, yüksek ve orta yüksek teknolojilerle üretim hedeflememiz lazım. Filyos Vadisi bir ekolojik koridor olarak koruma altında tutmamız lazım. Ben buradaki değerli gençlerimizin çevre biliciyle yetiştirildiğini biliyorum. Çevre bilincinin daha da gelişmesi ve daha iyi bir Çaycuma, daha temiz bir Türkiye ve dünya için hiçbir çalışmayı sürdürmemiz lazım” dedi.

DOĞANIN YAŞAMAK İÇİN İNSANOĞLUNA İHTİYACI YOK

Daha sonra kürsüye gelen Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, “1972’deki Birleşmiş Milletlerim Stockholm’deki konferansından beri, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Ama çevre senede bir gün akla gelecek bir huşu değildir. Doğanın yaşamak için insanoğluna ihtiyacı yoktur. Ama insanın yaşamak için mutlaka temiz ve yaşanabilir bir dünyaya ihtiyacı bulunmaktadır. Herkesin söylediği bir söz var: ‘Bu dünya atalarımızdan miras olduğu kadar geleceğimiz olan çocuklarımızın bizlere bir emanetidir. Biz bu emaneti, temiz sağlıklı yaşanabilir bir çevreye sahip olan dünyayı çocuklarımıza ve torunlarımıza aynı şekilde bırakmak zorundayız. Eskiler ‘Herkes kapısının önünü süpürürse dünya tertemiz olur’ demişler. Bunun çevre günü için de çok anlamlı bir cümle olduğunu düşünüyorum. Çaycuma’mızda 90 bin insan var. Her gün, her insan yerden bir çöp kaldırsa, ya da yere bir tane daha az çöp atsa tertemiz bir Çaycuma’ya sahip oluruz. Bunu Türkiye ve dünya geneline yaydığımızda, sayı inanılmaz boyutlara ulaşır. Bu yalnız çevreyi kirletme alanında değil, sanayi alanında da, tarım alanlarında da geçerli. Günümüzün en önemli sorunlarından birisi de, sürdürülebilir bir kalkınma ve büyümeyi sağlamak için istihdam sorunumuzu çözmemiz gerekiyor. İnsanların karnını doyurabilmemiz için iş alanları oluşturmamız gerekiyor. Ama  bunu yaparken yalnızca günümüzü düşünüp ‘Çevre ne olursa olsun, biz istihdam yaratıyoruz’ anlayışı doğru değildir. Bizinşallah hayalimiz olan Filyos Projemizde, Bilim ve Sanayi Bakanımızın söylediği gibi, 3Y’yi, yani yenilenebilir, yenilikçi ve yeşil bir sanayiyi hayal ediyoruz. İnşallah hayallerimiz bu doğrultuda hayata geçer. 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Türkiye’mizde çevreyle uyumlu, geleceğe daha iyi bir çevre bırakan bir nesil de yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Daha sonra ilk ve ortaokullar arasında yapılan çevre konulu resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Öğrenciler ödüllerini Kaymakam Serkan Keçeli ve Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın elinden aldı. Dereceye giren öğrenciler şu şekilde açıklandı: Resim (İlkokullar Arası): Birinci, Sena Çubukçu (Atatürk İlkokulu); ikinci, Pelin Savtekin, (İsmail Hakkı Tonguç İlkokulu); üçüncü, Dila Atasayar (Çaycuma Koleji). Resim (Ortaokullar Arası): Birinci, Yasemin Aygün (Gemiciler İlkokulu); ikinci, Ayşe Çıtak (Mimar Sinan İlkokulu), üçüncü, Kadir Elieyioğlu (Yunus Emre Ortaokulu). Şiir (İlkokullar Arası), birinci, Sümeyye Zor; ikinci, Çağla Aydın (İsmail Hakkı Tonguç İlkokulu); üçüncü, Ece Arslan (Şehit Hasan Yağlı İlkokulu). Şiir (Ortaokullar Arası): Birinci, Şeyma Akar (Helvacılar Ortaokulu); ikinci, İrem Dereli (Mimar Sinan Ortaokulu); üçüncü, A. Zübeyde Ceylan (Şehit Hasan Yağlı İlkokulu). Pil Toplama Yarışması: Birinci, Çaycuma İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü; ikinci,  Çaycuma Anaokulu, üçüncü, Çaycuma 75. Yıl İlköğretim Okulu