KOCAMAN BİR HİÇ! 

Filyos Limanı’nın temel atma töreni için Zonguldak’a gelen Başbakan Yıldırım, iyimser tüm beklentileri boşa çıkarttı. Yıldırım TTK, stadyum, havalimanı ile ilgili tek kelime bile etmeden ilimizden ayrıldı

 

Başbakan Binali Yıldırım, dün Filyos Limanı’nın temel atma töreni için Zonguldak’a geldi. Yıldırım beraberinde Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile birlikte geldiği kentimizde, kargo alanında düzenlenen mitingde konuştu. Bugüne kadar AKP’nin yaptığı en düşük katılımlı ve heyecansız mitingi gerçekleştiren Yıldırım, kentteki tüm beklentileri boşa çıkartarak somut hiçbir vaat vermeden ilimizden ayrıldı. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği tören sırasında, limandaki tüm gemiler dışarı çıkartılırken bir kruvazörün açıkta hazır beklediği, havadaysa polis helikopterinin sürekli devriye gezdiği gözlendi.

 

STADYUM TEZAHÜRATLARINI DUYMAZDAN GELDİ

Başbakan Yıldırım konuşması sırasında bir grup Zonguldak Kömürspor taraftarının ‘Stadyum yapsana’ şeklindeki tezahüratlarını duymazdan gelerek konuyla ilgili tek kelime bile etmedi. Yıldırım’ın kömür havzasının sorunları ve TTK’nin geleceği ile ilgili de hiçbir şey söylememesi büyük hayal kırıklığı yarattı. Yılan hikayesine dönen hastane inşaatıyla ilgili olarak ise, “Zonguldak’a 400 yataklı büyük bir hastane yapma kararı aldık. Başladık ama maalesef yaşanan sıkıntılardan dolayı inşaatı devam ettirilemedi. Şimdi bunun da sorunları çözülüyor ve süratle Zonguldak’a 400 yataklı şehir hastanesini yapacağız” şeklinde muğlâk ifadeler kurması dikkatlerden kaçmazken, havaalanının faaliyete geçeceği zaman            için de Filyos Vadisi Projesi’nin bitmesini işaret etti. Yıldırım konuşmasının ardından Filyos’a canlı yayınla bağlanarak temel atma törenini gerçekleştirdi.

 

‘VAAT İSTEMİYORUZ’ DEDİK, ONU BİLE BULAMADIK

Başbakan Yıldırım, Halkın Sesi’nin bir gün önceki manşetinde, “Vaat değil, icraat istiyoruz” talebinin çok gerisine düşerek en küçük vaatte bile bulunmaması, AKP iktidarının kömür havzasını, dolayısıyla Zonguldak’ı gözden çıkardığını bir kez daha kanıtladı.  Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçmesiyle, bölgede 12 bin kişiye iş olanağı yaratacak endüstri tesisleri kurulacağını söyleyen Yıldırım’ın, daha az miktarda alanın orman arazisi olarak korunacağını söylemesi, gazetemizin, “Filyos’un 2. Dilovası olacağı” yönündeki kuşkularını haklı çıkardı. Helikopterle gelip, yine helikopterle kentimizden ayrılan Başbakan’ın, karayollarını hiç görmeden Zonguldak’a yapılan bölünmüş yollardan övgüyle söz etmesi gülüşmelere yol açarken, kentin, iktidarları döneminde her türlü göstergede dibe vurmasına karşın, trilyonlarca liralık yatırım yapıldığı yolundaki sözleriyse, “Öyleyse kent neden bu kadar kötü halde?” sorusunu akıllara getirdi.

 

ROZET TAKTI, BİLGİ ALDI

Başbakan Yıldırım, miting donrası gittiği AKP İl merkezinde, basına kapalı olarak yapılan toplantıda, bir süre önce CHP’den istifa eden Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş’e AKP rozeti takarken, daha sonra MHP il Başkanlığını da ziyaret etmesi, son zamanlardaki AKP-MHP yakınlaşmasının boyutunun ne kadar derinde olduğunu gösterdi. Yıldırım daha sonra ziyaret ettiği Genel maden İşçileri Sendikası’nda, sendika yetkilileri ve TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş’ten havza hakkında bilgiler aldı. GMİS’teki toplantı basına kapalı olduğu için, Başbakan’ın ne tepki verdiği öğrenilemedi.

“ÇOK SAYIDA ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI GELECEKTİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk olarka konuşma yapan Zonguldak Valisi Ali Kaban,Filyos Vadi Projesi’nin önemine dikkat çekerek, “Bugün temelini atacağımız Filyos Limanı’nın gerçekleşmesi ile birlikte başta havaalanı olarak bölgemize çok sayıda özel sektör yatırımı gelecektir. Genel olarak bakıldığında Filyos Vadi Projesi bölgedeki ekonomik kalkınmayı tetikleyecek, ulusal ve uluslararası ölçekte yatırım gelmesini sağlayacak, yeni istihdamlar oluşturarak bölgeyi lojistik üs haline getirerek bölgemize büyük ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi.

“YATIRIM HAMLELERİ DEVAM EDİYOR”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ise konuşmasında bakanlığın çalışmalarını aktararak, “Kıtalar arası köprüler kurarken, gönül köprüleri inşa ediyoruz. Hayata dair umudu güçlendiriyor. Savaşı değil barışı, iyiliği inşa ediyoruz. Aileyi güçlü kılan sosyal politikalar inşa ediyoruz.  Çocuk ve gençlerimiz hepimizin geleceği. Çocuklarımıza gözümüz gibi bakmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BAKAN KILIÇ TOPU BAŞBAKAN YILDIRIM’A ATTI

Törende konuşma yapmak için kürsüye çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Stad yapsana” tezahüratları ile karşılaştı. Bakan Kılıç,  “O kararı almak Başbakanımızın ukdesindedir. Kendisi o kararı aldığında uygulamakta bizim boynumuzun borcudur. Modernizasyon çalışmaları da Nisan ayında tamamlanacak” dedi. Taraftarların tezahüratlarının devam etmesi üzerine ise Bakan Kılıç kürsüde fazla durmadan indi.

 

“HASTANEYİ YENİDEN İHALE EDECEĞİZ”

Zonguldak’ta yapımına başlanan 400 yataklı hastane inşaatının yarım kaldığını hatırlatan Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, “Biliyorsunuz Zonguldak’ta bir hastane yapımına başlamıştır. 400 yataklı Zonguldak’a layık bir hastane yapmak için benden önceki dönemde bakanlığımız girişimlerini gerçekleştirdi ve iş müteahhide teslim edildi. Ne yazık ki müteahhit işin üstesinden gelemedi. İşi yarım bıraktı. TOKİ kanalı ile yapılan bu hastane iş tasfiye edilerek bakanlığımıza teslim edilecek. Çok kısa bir sürede derhal ihaleyi yenileyerek Zonguldak hastanesini de halkın hizmetine tahsis edeceğiz” diye konuştu.

“MÜJDELERLE GELDİK” DEDİ AMA…

Ardından kürsüye çıkan Başbakan Yıldırım, Zonguldak’ın sevincini paylaşmaya ve mutluluğuna ortak olmaya geldiğini belirterek, “Zonguldak’tan Türkiye’ye, Karadeniz bölgemizin doğusuna müjdelerle geldik. Türkiye’nin 81 vilayetinde olduğu gibi burada da Zonguldak’ta da Evelallahelimiz boş gelmedik. Bugün sizlere Türkiye’nin üçüncü büyük liman projesinin temelini atmaya geldik. Filyos Vadi Projesi hayırlı uğurlu olsun. Bu proje sadece Zonguldak’ı ilgilendirmiyor, bu proje aynı zamanda Bartın, Karabük, Türkiye’nin Anadolu topraklarının doğu Karadeniz’e açılan en büyük kapısı niteliğindedir” dedi.

“SULTAN 2. ABDÜLHAMİT’İN HAYALİ OLAN FİLYOS PROJESİ SONUNDA HAYATA GEÇİYOR”

Sultan 2. Abdülhamit’in hayali olan bu projeyi hayata geçireceklerinden dolayı mutluluğunu dile getiren Yıldırım,  “14 yıldır Türkiye’nin kalkınması için refahı için çok büyük bir seferberlik başlattık. Sultan 2. Abdülhamit’in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor. Limanın toplam maliyeti 538 milyon. Bu sadece bir başlangıç. Alt yapı tutarı. Liman kısmı. Ama onun arkasında 100 binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz. Bu yatırımla birlikte Zonguldak’a deniz ulaşımında Karadeniz’in bir yıldızı haline getirmiş olacağız. Zonguldaklı kardeşlerimizin bu projeyi yıllardır beklediğini biliyorum. Liman projesi ile beraber başka yatırımlar da aynı zamanda gelecek. 608 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. Büyük bir kısmı fabrikalar, bir kısmı da orman arazisi olarak yeşilliği muhafaza ediyoruz. Bu endüstri bölgesinde tabii ki fabrikalar kurulacak. Üretim alanında en az 10 büyük fabrika kuracağız. 12 bin insanımıza iş sağlayacağız” dedi.

“Zonguldak’a 400 yataklı şehir hastanesini yapacağız”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sözlerini hatırlatarak Zonguldak’a 400 yataklı büyük bir hastane yapma kararı aldıklarını da ifade eden Yıldırım, “Yol üzerinde bulunan Mithatpaşa ve Arslan kaya tünelleri de önümüzdeki sene hizmete girmiş olacak. Bitmedi. Bugün Limanla birlikte 72 hizmet tesisini de açıyoruz. Bölünmüş yollardan köprülere, okullardan gençlik merkezlerine, maden müzesinden yüzme havuzu ve spor salonlarına varana kadar bir çok tesisi Zonguldak’a kazandırıyoruz. Alaplı’da 500 kişilik yurt yapıyoruz, Ereğli’ye 350 yataklı, Devrek’li 100, Çaycuma’ya hastaneyi yaptık açılışı yapıyoruz. Az önce Sağlık Bakanımızın ifade ettiği gibi Zonguldak’a 400 yataklı büyük bir hastane yapma kararı aldık. Başladık ama maalesef yaşanan sıkıntılardan dolayı inşaatı devam ettirilemedi. Şimdi bunun da sorunları çözülüyor ve süratle Zonguldak’a 400 yataklı şehir hastanesini yapacağız. Zonguldak’ta 14 yılda 7 milyar yatırım yaptık. Bu bağlamda 1400 üzerinde derslik, 7 hastane, 2112 konut bitirdik, 1686 yeni konutun da yapımı devam ediyor. 44 taşkın koruma dere ıslahı gerçekleştirdik, yeşil Zonguldak’a 12 milyon fidan diktik” dedi.

“LİMAN BİTİNCE HAVAALANI CANLANIR”

Saltukova Havaalanı’nın yurt içi seferlere açılması konusunu da Filyos Limanı’nın bittikten sonra ticaretin büyümesiyle açılabileceğini de belirten Yıldırım, “ Çaycuma Havaalanını biliyorsunuz elden geçirdik daha da geliştireceğiz. Filyos Limanı açıldığında Çaycuma Havaalanına hem yurt içinden hem yurtdışından daha çok sefer olacak. Daha çok insan gelecek, daha çok ekonomi gelişecek. Bu süre içerisinde Zonguldak Toplamda 156 kilometre bölünmüş yol yaptık. Farklı noktalarda devam eden 16 tane projemiz var. Zonguldak Bolu arası tamamen bölünmüş yol olarak tamamlandı. Aynı şekilde Zonguldak Bartın arasında da bölünmüş yol yapıyoruz. Burada da 4 kilometrelik bir bölüm kaldı. Bütün çalışmalarımız tamamlandığında Bolu Bartın Karabük Düzce’ye bölünmüş yollarla konforlu bir şekilde gideceksiniz. AK Parti döneminde dış ticaretin gelişmesi, ekonomimizin dışa açılması, Dünya ekonomisiyle bütünleşme, kıyı şehir olan illerimize ayrı bir önem veriyoruz. Filyos Limanı,dış ticaretin gelişmesi için hayati önem taşıdığını biliyoruz. Geçtiğimiz 14 yılda denizciliğe çok büyük önem verdik” şeklinde konuştu.

“ZONGULDAK FİLYOS’A TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK LİMANININ YAPIMINI DA BAŞLADIK”

2002’de sadece 35 olan denizcilik okulları sayısını 100’ün üzerine çıkarttıklarını söyleyen Yıldırım,         “Deniz Ticaret Filomuz Dünya’da 19. Sıradaydı bugün 14. Sırada. Tersane sayımız 37’den 79’a çıktı. Deniz Ticaret alanında ÖTV’siz yakıt getirerek taşımacılığı teşvik ettik. Kıyılarımız alanında deniz taşımacılığını yüzde 80 arttırdık. Sahillerimiz sayısını 293 olan balıkçı sayımızı 384’e çıkarttık. Zonguldak Filyos’a Türkiye’nin 3. Büyük limanının yapımını da başladık. Önümüzdeki yıldan itibaren endüstri anlamında yatırımı da başlatmış olacağız. Zonguldak karaelmasın merkezi. Zonguldak demokrasinin merkezi, Zonguldak’ın kadınları Zonguldak’ın erkekleri 15 Temmuz gecesi başkomutanın, Cumhurbaşkanının çağrısını alır almaz meydanlara indiniz. Ay yıldızlı bayrağı yere düşürmediniz. Sizin için ne yapsak azdır, siz en iyisine layıksınız. Alçak darbecilere, alçak FETÖ örgütüne gereken dersi veren sizsiziniz. Bu aziz millet, Zonguldaklılar böyle bir duruş sergilediler. Bununla da kalmayıp darbecilere darbe yapıp ekonomiye can suyu verdiniz. Şimdi doları dövizi bozdurarak da Türkiye’nin ekonomisine katkı yapıyorsunuz. Etrafımızdaki ülkelerde büyük sıkıntılar var. Suriye’de Irak’ta maalesef milyonlarca mazlum,  mağdur insanlar hiç uğruna hayatlarını kaybediyorlar. Türkiye olarak bölgedeki bu adaletsizliklerin ortadan kaldırılması, zulmün sona ermesi için başta Cumhurbaşkanımız olmak zere hükümetimiz bütün gayretleri gösteriyoruz. Oradaki kardeşlerimize kucak açmak, onların mağduriyetlerini gidermek için tüm imkanları seferber ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bu ülken Anadolu toprağının insanı olduğu sürece bu ülkeyi kimse dize getiremez, kimse bölemez” diye konuştu

“ZONGULDAK’IN GELECEĞİ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİMİZE SÖZ VERİYORUM”

Ekonomi seferberliğimiz bundan sonra da artarak süreceğini söyleyen Yıldırım, “7’den 70’e hepimiz daha güzel günler için, daha güzel yarınlar için, çocuklarımızın torunlarımızın daha güzel geleceği için seferberlik halindeyiz. AK Parti iktidarı olarak hiçbir zaman sorunları arkamızda bırakmadık. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bu günlere geldik. AK Parti’nin amacı sorunları torunlara havale etmek değil sorunları çözmektir. Bizdeki bu heyecanın daha fazlasını sizde görüyorum. Bize olan desteğiniz için çok teşekkür ediyor, Türkiye’nin ve Zonguldak’ın geleceği için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimize söz veriyorum. İnancımızı, heyecanımızı kaybetmediğimiz sürece çok daha güzel başarıları hep birlikte yaşayacağız. Bu ülke için, bu millet için gece demeden gündüz demeden aşkla, şevkle çalışmaya devam edeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız temelini attığımız tesislerimizin Zonguldak’a ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor hepinizi sevgi ve saygıyla kutluyorum. Gününüz kutlu, geleceğiniz aydınlık olsun. Bu vesile ile Filyos Limanı’nın gerçekleşmesinde emeği geçen Zonguldak, Bartın Karabük milletvekillerimize, önceki dönem meclis başkanlarımız Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin’e çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“CANLI YAYINLA BAĞLANDI, DÜĞMEYE BASTI”

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşma ardından Filyos’a canlı yayınla bağlanarak temel atma törenini gerçekleştirdi. Protokolde bulunan tüm katılımcıları sahneye alan Başbakan Binali Yıldırım sahneye kurulan düğmeye basarak Filyos’a ilk betonu döktü. Ardından ise sahneye çekilen kurdele kesilerek çekilerek 72 projenin açılışı gerçekleştirildi. 

Zonguldak Valisi Ali Kaban’ı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım’dan Kılıçdaroğlu'na referandum yanıtı

"Vatandaşı tanımayanı vatandaş da tanımaz"

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandumla ilgili açıklamalarına ilişkin, "Vatandaşı tanımayanı vatandaş da tanımaz. Kimse kusura bakmasın" dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak ziyareti kapsamında Valilik binasını ziyaret etti. Beraberindeki bakanlarla birlikte Valilik ziyareti çıkışında gazetecilerin yeni anayasa paketine ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, "Anayasa değişikliği ile ilgili AK Parti grubu olarak teklifimizi inşallah yarın meclis başkanlığına sunmuş olacağız. Ondan sonra anayasa komisyonunda ele alınacak. Daha sonra genel kurula gelecek. Sonrası malum ve genel kuruldan 330 rey üzerinde geçince halk oylamasına gidecek" diye konuştu. Gazetecilerin "Bütün maddelerde bir mutabakat sağlandı mı?" sorusuna yanıt veren Başbakan Yıldırım, "Evet. Cumhurbaşkanının parti ile ilişkisi devam edecek" dedi. CHP liderinin referandumdan yüksek oranda kabul görse bile kabul etmeyeceklerinin hatırlatılması üzerine Başbakan Yıldırım, "Vatandaşı tanımayanı vatandaş da tanımasın. Vatandaşı tanımayanı vatandaş hiç tanımaz. Kusura bakmasın. Kim olursa olsun. Hepsini yarın verilince göreceksiniz. Bütün detayları takdir edersiniz ki aklımda tutamam" yanıtını verdi. 

(Umut ERSES)