Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) küçük toplantı salonunda düzenlenen sunuma, Çatalağzı Çevre Korum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Orhan, Greenpeace Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, Greenpeace Finans Kampanyacısı İbrahim Çiftçi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Sunumda açılış konuşmasını yapan Greenpeace Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin, “Kömür dünyanın en yaygın üretim biçimlerinden biri. Sadece çıkarılma aşamasında değil, elektrik üretirken de birçok soruna yol açan bir enerji kaynağı. Bizim çalışma alanımızda yer alması kömürün iklim değişikliğine yol açan önemli sebep olması. Bugün kürsel ısınma dediğimiz asıl üretim değişikliğine yol açan en önemli kaynak kömürdür. Atmosferde bulunan gezegenimizi ısıtan, gezegenimizin iklimini değiştiren yüzde 41 oranı ile sera gazlarımız sorumlusu kömür. Bugün size başka açından bakmanızı isteyeceğiz. Kömür sadece yer altındaki maden işçilerini öldürmüyor, aynı zamanda kömür çıkarıldıktan sonra da insan hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bunu anlatan bir rapor hazırladık” dedi.

Ardından Greenpeace Akdeniz Araştırmacısı Buket Atlı, sunuma katılanlara “Kömür Sessiz Katil” konusu hakkında bilgilendirme yaptı. Atlı, “Hava kirliliği bir numaralı çevresel sağlık tehdidir. Hava kirliliği kanser nedenidir. Dünya sağlık örgütü (WHO) hava kirliliğini ve partikül maddeler kanserojen ilan edildi. 2010’da 223.000 kişi açık hava kirliliğinden dolayı akciğer kanseri olup öldü. Özellikle de hızlı sanayileşen, nüfus yoğunluğu fazla olan ülkelerde. Kömürlü termik santraller hava kirliliğinin bir numaralı endüstriyel sebebidir. Hava kirliliğinin sağlık etkisi akciğer kanseri, deri kanseri, lösemi, kalp hastalıkları, felç, IQ kaybı, solunum hastalıkları, astım, bronşit, KOAH(Kronik Obstrükfit akciğer hastalığı), düşük doğum ağırlığı. Yetişkin ve çocuklarda solunum yolu şikayetleri ya da astımda şiddetlenme sebebiyle hastaneye yatışlarda ve acil servislere başvurularda artış. Kömür sadece yeraltında değil, yer üstünde de öldürür. Kömür 2010 yılında trafik kazalarının 2 katı kadar can aldı. Türkiye, Çin, Hindistan ve Rusya’nın ardından dünyadaki en ciddi 4. Kömür tehdidini oluşturuyor. 2010 yılında planlanan 42 tane kömürlü termik santral yapılırsa her yıl Türkiye’de insanların hayatından 34 bin yıl daha çalınacak. Zonguldak’ta bizi neler bekliyor, ZETES-3 yapılırsa 40 yıl sonunda 4.868 erken ölüme yol açacak. ÇATES azaltsa bile ondan daha fazla net sağlık etkisine yol açacak. ÇATES, 2019 yılı sonrası daha düşük olan emisyon limitlerine uysa bile Zonguldak ili ve çevresinde planlanan bütün kömürlü termik santraller yapılırsa net sağlık etkilerinin yüzde 50 artacağı görünmektedir. Eğer bütün planlanan kömürlü termik santraller yapılır ve ÇATES şu andaki halinde çalışmaya devam ederse sağlık etkileri ayrıca yüzde 50 daha artacaktır. Planlanan 42 santral yapılırsa 40 yıl sonunda yol açacağı hastalıkların maliyeti 374 milyar TL olacak” diye konuştu.

Daha sonra sunumda konuşma yapan Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Orhan ise “Biz zaman zaman yetkililere bazı şeyler söylüyoruz. Özellikle çevre müdürlüğüne sorular soruyoruz. Çatalağzı beldesindeki hava ölçüm değerlerini soruyoruz. İlimiz hava partikülleri yönünden kirli iller kapsamına alınmıştır. Hava kirliliği yönünden değerler artmıştır. Toplam yakılan kömür miktarı 6 milyar tondur, bir yılda yakılan toplam kömür. Hava kirliliğine neden olanların yüzde 80’ni fosil yakıtlardır” şeklinde konuştu.