Madenci Anıtı’nda buluşan yaklaşık 5 bin kişi TTK’yı torba yasayla özel sektöre peşkeş çekmek isteyen iktidarına gözdağı verdi

“Kömürün ateşi Ankara’yı yakacak”

Genel Maden İşçileri Sendikası, 5 bin kişiyle Madenci Anıtı’na çıkarak TTK’yı özelleştirmek için ilk hamlesini yapan AKP iktidarına gözdağı verdi. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Zeki Çakan’ın da hazır bulunduğu miting gibi basın açıklamasında maden işçileri, “Kömürün ateşi Ankara’yı yakacak/Madenci Feneri Sönmeyecek Madenler bizimdir kapatılamaz” şeklinde slogan attılar. Maden işçisine, CHP, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi, Yeşiller Sol Gelecek, ÖDP ve EMEP temsilcileri destek verdi. 

“İKTİDAR VEKİLLERİ HALKTAN KOPUK”

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Madenci Anıtı’nda yaptığı konuşmada tarihinin en az sayıda işçisiyle çalışan TTK’ya yeni işçi alınmayarak göz göre göre zarara sürüklendiğini belirterek, “Buna rağmen, sanki zarar bizden kaynaklanıyormuş gibi zarar rakamlarını anlatarak TTK’yı satmaktan, kapatmaktan söz ediyorlar. 2010 yılından bu yana TTK Genel Müdürlüğü’nün işçi talebine cevap vermiyorlar. Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar. Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor.” dedi.

“MADENCİYE ÖLÜMÜ DAYATIYORLAR”

Hükümetin Torba Yasa Tasarısıyla Maden Kanunu’nda değişiklik yapmak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla, Türkiye Kömür İşletmeleri’ni küçük parçalar halinde özelleştirmek istediğine vurgu yapan Demirci, “Bu sahaları müessese veya işletme bazında işletebilecek, yeraltı tecrübesi olan ve kurumsal yapısı güçlü maden şirketleri yok. TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar.” şeklinde konuştu.