Milyonlarca lira harcandı, neden böyle yapıldığını da,
ne işe yarayacağını dakimse izah edemiyor...

 

Kozlu’da Zihni Sinir Projesi

 

Kozlu girişinde devam eden köprü yapımı ve kavşak düzenleme işi tam bir kaynak savurganlığına dönüştü. Planlanan altgeçitlerin iptal edilmesi, 52 milyonluk projeyi, iyi durumdaki iki köprünün yıkılıp yerine, 3 metre yükseğine biraz daha geniş yenilerinin yapılması şekline dönüştürdü.

(Özel Haber-Cevdet Akgün)

Kozlu girişinde bir yılı aşkın zamandır devam eden köprü yapımı ve kavşak düzenleme işi, akla ziyan şekilde devam ediyor. Kavşakta, trafik akışını kesintisiz olarak sürdürmek amacıyla yapılan projeye göre ilçeye girişler altgeçitle olacak, İstanbul ve Zonguldak yönüne giden araçlarsa dört şeritli üst yoldan hiç duraklamadan devam edecekti. İddiaya göre zamanın Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz’la Kaymakam Ahmet Karakaya devreye girip altgeçidi iptal ettirince ortaya tam bir Zihni Sinir Projesi çıktı. Proje, son derece iyi durumdaki iki köprünün yıkılıp yerine üç metre yüksekliğinde biraz daha geniş iki köprünün yapımı şekline dönüşürken, ilçe girişinde son derece kötü bir görüntünün oluşmasına da neden oldu.

 

ONCA PARA FAZLADAN BİRER ŞERİT İÇİN HARCANDI

52 milyonluk bütçesi olan projede, altgeçidin iptal edilmesine karşın, yeni köprülerin gereksiz olarak yükseltilmesi, kentin girişinde, kale duvarı gibi bir yükseltinin oluşmasına neden oldu. Konunun uzmanları, “Zaten hesapsız kitapsız bir proje uygulanacaktı. Zamanın kaymakamıyla belediye başkanının devreye girerek altgeçidi iptal ettirmesi, projenin, daha da kötü olmasına neden oldu. Şimdiki hali, Zonguldak ve İstanbul yönüne giden araçlar için fazladan birer şerit yapımından ibaret. Maden öyle olacaktı, mevcut köprüler son derece iyi durumdaydı. Bunların yanlarına birer şerit eklenerek, son derece düşük bir maliyetle aynı sonuca ulaşılabilirdi. Bu çirkin yapılar trafik akışını ne kadar rahatlatacak, onu da zamanla göreceğiz” dedi.

 

KOZLU BELEDİYESİ KENTİN İKİ YILINI PLANLAMAKTAN BİLE ACİZ

Öte yandan yapılan bu imalatla Kerim Yılmaz’ın Belediye Başkanlığı zamanında, aynı yerde yapılan yol, kavşak ve refüj düzenleme işi için harcanan milyonlarca lira da çöpe gitti. 2017 yılında tamamlanan ve Kozlu Belediyesine oldukça büyük maliyete mal olan düzenlemenin aradan iki yıl bile geçmeden ıskat edilmesi, kamudaki koordinasyon eksikliğinin toplumsal maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu da ortaya koydu. Konuya yakın kaynaklar, “Maden böyle bir kavşak projesi vardı, aynı yere, iki yıl önce o paralar neden harcandı? Öyle anlaşılıyor ki, Kozlu Belediyesi kentin iki yılını planlamaktan bile aciz. Yalnızca bu görüntüler bile, Kozlu Belediyesinin neden bölgenin en borçlu yerel yönetimi olduğu konusunda fikir veriyor. Bu israfın mutlaka hesabı sorulmalı” şeklinde yorum yaptı.



(GERÇEKTE)



(PROJEDE)