Şimdiye kadar çektiği üç uzun metrajlı filmin üçü de ödül kazandı

Kültür Bakanlığı destek vermemişti…

 Zonguldaklı Tolga Karaçelik’in filmi ‘Kelebekler’;  Sundance Film Festivalinde  “En İyi Film” ödülünü aldı

 

 

Sundance Film Festivali kapsamında ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisinde yarışan ‘Kelebekler’ filmi, “En İyi Film” ödülünü kazandı.

18. Sundance Film Festivali kapsamında ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisinde yarışan Tolga Karaçelik’in yeni filmi ‘Kelebekler’, “En İyi Film” ödülüne layık görüldü.

Dünya prömiyeri bu yıl 18 – 28 Ocak 2018 tarihleri arasında düzenlenen Sundance Film Festivali‘nde gerçekleştirilen film, birbirini çok az tanıyan üç kardeşin, yıllardır haber almadıkları babalarının aramasıyla bir araya gelmelerini konu alıyor.

Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ, Tolga Tekin, Serkan Keskin, Hakan Karsak, Ezgi Mola, Ercan Kesal gibi oyuncuların rol aldığı ‘Kelebekler’ filminin yapımcılığını ise Tolga Karaçelik, Diloy Gülün ve Metin Anter üstleniyor.

Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk yönetmen olarak sinema tarihine imzasını atan Tolga Karaçelik; ABD’de Türkiye saati ile sabaha karşı gerçekleşen ödül töreninde “Bu ödül, bu filmin 18 günde çekilmesini sağlayan ekibime… Çaycısından  aktörüne, yapım ekibimden teknik ekibe… Bunu BİZ yaptık! Artık herkesin. Biz bu filmi 18 günde, yasaklı, parasız çektik. Bunun genç sinema öğrencileri için anlamı çok kıymetli. Çok mutluyum…” şeklinde konuştu.

‘Kelebekler’in Mart 2018’de vizyona girmesi bekleniyor.

Kültür Bakanlığı destek vermemişti

Filme Kültür Bakanlığı tarafından destek vermemiş, bu durum da Karaçelik’in sosyal medya hesabından “Kültür Bakanlığı yeni filmim Kelebekler'i desteğe layık bulmamış” demesiyle öğrenilmişti.

Karaçelik’e Twitter’dan tebrik mesajı yağarken, oyuncu Sevinç Erbulak da, Kültür Bakanlığı’nda filmlere destek verilmesini kararlaştıran seçici kurula atıfta bulunarak, “Kültür Bakanlığı’nın destek vermediği projelerden biri ‘Kelebekler’. Seçici Kurul bu işten çok iyi anladığı için olsa gerek” yazdı.

Antalya Film Festivalinde de ödül almıştı


52’nci Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ‘en iyisi’ Tolga Karaçelik’in yönetmenliğini yaptığı ve gemi adamlarının konu edildiği ‘Sarmaşık’ olmuştu.

Film geceden 4 ödülle ayrılırken filmdeki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü alan Nadir Sarıbacak’ın “Bizi ancak kardeşlik ve muhabbet kurtaracak. Bir duble rakı ya da bir demlik çay” diye başladığı konuşmasının bir kısmı canlı yayına verilmemişti. Buna tepki, yönetmen Karaçelik’ten gelmişti, “Kötü bir şey söylemeyeceğim kesmenize gerek yok” demişti.

2yıl önce 52’ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Film festivalinde Oktay Kaynarca’nın sunuculuğunu yaptığı geceye ‘Sarmaşık’ damgasını vurmuştu. Tolga Karaçelik’in yönetmenliğini yaptığı film geceden ‘En İyi Film’ de dahil 4 ödülle ayrılmıştı.

Nükhet Karaçelik’in tanımıyla Tolga Karaçelik

Zonguldaklı bir ailenin oğlu olan ve 19 Mayıs 1981 yılında İstanbul’da doğan Tolga Karaçelik eğitimini Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Hukuk Fakültesi’nde okurken yazmış olduğu öyküler ve şiirler farklı dergilerde basıldı. Okulunu bitirdikten sonra ise New York’a giderek burada sinema bölümünde okumaya başladı. Eğitimini bitirdikten sonra Türkiye’ye döndü ve burada başta kısa film yönetmenliği olmak üzere görüntü yönetmenliği de yaptı. Zonguldak’ta yaşayan ve pedagogluk yapan halası Nükhet Karaçelik bize Tolga Karaçelik için şunları söyledi: “Zonguldak’ta Baro Başkanlığı ve Zonguldak milletvekilliği yapmış olan Burhan Karaçelik de kendisinin büyük amcasıdır. İstanbul’da  denizcilik sektöründe hizmet veren Zonguldaklı işadamı ağabeyim Levent Karaçelik’in oğludur, benim de yeğenimdir. Asıl mesleği Avukatlıktır, kendisiyle gurur duyuyoruz…”

En iyilere damga vurdu

Tolga Karaçelik’in adının duyulmasını sağlayan en önemli yapım ise Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü aldığı Gişe Memuru oldu. Kimsenin ön plana çıkartmadığı durumları kendine özgü çerçevesi ile izleyicilere sunan Tolga Karaçelik, ilerleyen dönemlerde de en iyi filmler ile adından söz ettirmeye devam etti.

Tolga Karaçelik’in diğer yapımları

Kelebekler, Sinema Filmi 2018. Sarmaşık, Sinema Filmi 2014. Bebek İşi,  TV Dizisi 2013. Gişe Memuru, Sinema Filmi 2011. 60 Seconds of Solitude in Year Zero 60 Seconds of Solitude in Year, Sinema Filmi 2011. Rapunzel,  Kısa Film 2010. Evoke, Kısa Film 2005. Tolga Karaçelik çektiği üç uzun metrajlı filminin üçüne de ödül almış bir yapımcıdır.








 (Haber: Sermet AKSU)