Zonguldak Valiliğinin Çınartepe Mahallesinde  (Üzülmez) yapmayı planladığı Kültür Vadisi Projesi kapsamına giren alanda yaşanan gariplikler, Kurtlar Vadisi’ni aratmıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İl Özel İdare Müdürlüğü, Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Zonguldak Valiliği arasında devam eden yazışmalarla proje içinden çıkılmaz bir hal aldı. Kurum yetkililerinin Koruma Kurul kararına rağmen, tarihi bacayı tehdit eden maden ocağının sahibine tolerans göstermesi akıllara, ‘ÖZDİL Madencilik’in arkasında kimler var? Gizli ortakları kimler?’ sorusunu getirdi.

KORUMA ALTINDAKİ BACA YIKILACAK

Türkiye’nin ilk kok fabrikasından geriye kalan ve koruma altındaki baca, hemen altından geçen özel maden ocağı nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Özel ocağa ait iş makinaları ve yüksek tonajlı kamyonların cirit attığı bölgede koruma altındaki bacanın hemen yanındaki yol ve evlerde tasman nedeniyle çökme ve göçmeler oluştu. İtalya’da ki Pisa Kulesi’ni andıran eğik görüntüsüyle ilgi odağı olan tarihi bacanın olduğu bölgede her gün onlarca dinamit patlatılıyor.

KÖMÜR OCAĞINA ALTI AY SÜRE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2 Haziran 2017’de verdiği kararda tescilli bacanın da bulunduğu koruma alanı içerisinde kalan ocak girişi ve nakliye amaçlı kullanılan iş makinelerinin risk taşıdığı ve görsel çirkinliğe neden olduğu gerekçesiyle 6 ay içerisinde koruma alanı dışına taşınmasına karar verildi. Aynı kararda nakliye araçlarının koruma altındaki bacanın bu faaliyetler devam etmesi halinde rezonans etkisi yaratacağını ve hassas bir dengede olan tescilli kok bacası üzerinde olumsuz etkide bulunacağını belirtti.